\documentclass[10pt]{article} % use larger type; default would be 10pt
\usepackage{graphicx}
\usepackage[utf8]{inputenc} % set input encoding (not needed with XeLaTeX)
\usepackage[czech]{babel}	
%Laplace
\usepackage{mathrsfs}
\usepackage{bbm}
\usepackage{physics}
\usepackage{hyperref}

\setlength{\voffset}{-0.65in}   %upper border
\setlength{\hoffset}{-0.65in}   %left border
\textwidth= 450pt
\textheight = 650pt

%\title{[B3M35LSY] Assignment}
\author{Loi Do, doloi@fel.cvut.cz}
\date{2020} % Activate to display a given date or no date (if empty),
         % otherwise the current date is printed

\usepackage{titlesec}

\titleformat*{\section}{\large\bfseries}
\titleformat*{\subsection}{\normalsize\bfseries}
\titleformat*{\subsubsection}{\normalsize\bfseries}
\titleformat*{\paragraph}{\normalsize\bfseries}
\titleformat*{\subparagraph}{\normalsize\bfseries}

\usepackage{subcaption}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{amssymb}
\title{B3B35MSD, Zadání semestrální úlohy: Vodárna}
\begin{document}
\maketitle
\section{Zadání}
\begin{itemize}
\item S využitím vazebních grafů nalezněte matematický model zadané přečerpávací vodní elektrárny (vodárny). Výsledný model uveďte ve formě \textbf{vazebního grafu} a stavových rovnic.
\item Identifikujte potřebné/relevantní parametry systému.
\item Porovnejte časové průběhy veličin ze simulací Vašeho modelu (vytvořený v prostředí Matlab/Simulink) s naměřenými průběhy z reálného systému.
\item Zhodnoťte Vaše výsledky (např. odchylky měřených a simulovaných veličin, možná vylepšení modelu, zanedbaná dynamika v systému).
\item Semestrální úloha je hodnocena \textbf{výhradně} na základě odevzdané technické zprávy. Požadavky k technické zprávě jsou na stránkách předmětu na moodlu.
\end{itemize}

Pakliže budete mít jakýkoliv dotaz ohledně zadání, či potřebujete poradit s řešením, neváhejte napsat na fórum, případně přímo kontaktovat cvičícího Loie Do (moodle, email: doloi@fel.cvut.cz, MS Teams).

\section{Technický popis systému}
\begin{figure}[!h]
\centering
\includegraphics[width=0.6\textwidth]{figs/vodarna_schema.eps}
\caption{Schéma vodárny}\label{fig:vodarna_schema}
\end{figure}

Schéma vodárny je na obr.~\ref{fig:vodarna_schema}. 
Vodárna se skládá ze tří nádrží, po řadě označených jako N$_1$, N$_2$ a N$_3$. 
Pomocí čerpadla P lze přečerpávat vodu z nádrže N$_3$ do N$_1$ skrze trubky T$_4$ a T$_1$. 
Pakliže je otevřený ventil V$_1$, voda z nádrže N$_1$ samovolně protéká trubkou T$_2$ do nádrže N$_2$. 
Nakonec, je-li otevřený ventil V$_2$, voda z nádrže N$_2$ samovolně odtéká do nádrže N$_3$ trubkou T$_3$.
Výšky v nádržích V$_i$ jsou snímány senzory S$_i$.

\subsection{Doplňující informace}\label{sec:predpoklady}
\begin{itemize}
\item Všechny trubky v systému mají stejný (vnitřní i vnější) poloměr.
\item Výkon čerpadla P je nastavován v procentech maximálního výkonu, tedy  může nabývat hodnot v intervalu $\left<0;100\right>\%$. Pakliže je čerpadlo P vypnuté (0\,\%), voda z nádrže N$_1$ může samovolně odtékat zpět do nádrže N$_3$ skrz trubky T$_1$ a T$_4$.
\item Ventil V$_1$ je pouze dvoustavový (přechod mezi stavy není nicméně okamžitý):
	\begin{itemize}
	\item Zavřeno, voda neprotéká, hodnota: 0 
	\item Otevřeno, voda protéká, hodnota: 1
	\end{itemize}	 
\item Ventil V$_2$ je proporcionální, může nabývat hodnot 0-100\,\% kde 0\,\% je plně zavřený ventil. Ventil má také pásmo necitlivosti (statický 'deadzone') v intervalu $\left<0,20\right>\,\%$ při kterém se chová jako uzavřený ventil.
\item Nádrže N$_i$ nejsou ze shora hermeticky uzavřené.
\end{itemize}

\subsection{Dokumentace}
Dokumentaci k systému (datasheet čerpadla a ventilů, technické výkresy) naleznete na gitlabu předmětu: 
\begin{itemize}
\item \href{gitlab.fel.cvut.cz/aa4cc/msd/semestralni-ulohy-pro-predmet-msd/-/tree/master/vodarna.}{gitlab.fel.cvut.cz/aa4cc/msd/semestralni-ulohy-pro-predmet-msd/-/tree/master/vodarna}.
\end{itemize}
Pozn.: Mezi reálným systémem a systémem na obr.~\ref{fig:vodarna_schema} je několik rozdílů, které nijak ale výrazně neovlivňují dynamiku systému, tedy tyto rozdíly můžete ignorovat.

\section{Datasety}
K namodelování a k identifikaci parametrů modelu máte k dispozici čtyři datasety. K identifikaci systému je možné použít libovolné datasety, nicméně alespoň jeden z datasetů (č. 3,4) je nutný vyhradit pro verifikaci modelu systému.
Naměřené průběhy splňují následující předpoklady:
\begin{itemize}
\item Při všech experimentech je v nádrži N$_3$ dostatek vody pro napuštění obou nádrží N$_1$ a N$_2$.
\item Spodní ústí trubky T$_3$ je vždy nad hladinou vody v nádrži N$_3$.
\end{itemize}

Datasety lze prohlížet pomocí skriptu 'data\_view.m', k dispozici zde:
\begin{itemize}
\item \href{gitlab.fel.cvut.cz/aa4cc/msd/semestralni-ulohy-pro-predmet-msd/-/tree/master/vodarna/datasety}{gitlab.fel.cvut.cz/aa4cc/msd/semestralni-ulohy-pro-predmet-msd/-/tree/master/vodarna/datasety}
\end{itemize}

% -------------------------------------
% -------------------------------------
% -------------------------------------

%\begin{figure}[!h]
%\centering
%\includegraphics[width=0.6\textwidth]{figs/.eps}
%\caption{.}\label{fig:}
%\end{figure}


%\begin{figure}[!h]
%    \begin{subfigure}[t]{0.5\textwidth}
%        \centering
%        \includegraphics[width=0.65\textwidth]{figs/.eps}
%        \caption{.}\label{fig:}
%    \end{subfigure}
%    ~	
%    \begin{subfigure}[t]{0.5\textwidth}
%        \centering
%        \includegraphics[width=0.65\textwidth]{figs/.eps}
%        \caption{.}\label{fig:electric_trans}
%    \end{subfigure}%
%\caption{}\label{fig:}
%\end{figure}















\end{document}
