\documentclass[10pt]{article} % use larger type; default would be 10pt
\usepackage{graphicx}
\usepackage[utf8]{inputenc} % set input encoding (not needed with XeLaTeX)
\usepackage[czech]{babel}	
%Laplace
\usepackage{mathrsfs}
\usepackage{bbm}
\usepackage{physics}
\usepackage{hyperref}

\setlength{\voffset}{-0.65in}   %upper border
\setlength{\hoffset}{-0.65in}   %left border
\textwidth= 450pt
\textheight = 650pt

\author{Modelování a simulace dynamických systémů, FEL ČVUT}
\date{} % Activate to display a given date or no date (if empty),
         % otherwise the current date is printed

\usepackage{titlesec}

\titleformat*{\section}{\large\bfseries}
\titleformat*{\subsection}{\normalsize\bfseries}
\titleformat*{\subsubsection}{\normalsize\bfseries}
\titleformat*{\paragraph}{\normalsize\bfseries}
\titleformat*{\subparagraph}{\normalsize\bfseries}

\usepackage{subcaption}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{siunitx}

\title{Zadání semestrální úlohy: Soustava pružně propojených kyvadel}
\begin{document}
\maketitle
\section{Zadání}
\begin{itemize}
\item S využitím vazebních grafů, a nebo Euler-Lagrangeova přístupu nalezněte matematický model pro soustavu pružně propojených kyvadel. 
Výsledný model uveďte ve formě stavových rovnic.
\item Identifikujte potřebné/relevantní parametry systému.
\item Porovnejte časové průběhy veličin ze simulací Vašeho matematického modelu s naměřenými průběhy z reálného systému.
\item Zhodnoťte Vaše výsledky (např. odchylky měřených a simulovaných veličin, možná vylepšení modelu, zanedbaná dynamika v systému, apod.).
\item Semestrální úloha je hodnocena \textbf{výhradně} na základě odevzdané technické zprávy. Požadavky k technické zprávě jsou na stránkách předmětu na moodlu. Opravující je nicméně oprávněn/a si vyžádat i zdrojové kódy Vašeho řešení. 
\end{itemize}

Pakliže budete mít jakýkoliv dotaz ohledně zadání, či potřebujete poradit s řešením, neváhejte kontaktovat vyučující.


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%


\section{Technický popis systému}

Systému je vyobrazen na obr.~\ref{fig:foto_kyvadla_7}.
Systém se skládá ze sedmi kyvadel, kde sousedící kyvadla jsou propojena turzními pružinami T048-360-406R (výrobce Sodeman).
Úhlová poloha každého kyvadla je snímána rotačním (kapacitním) enkodérem \textit{AMT132S-V} (výrobce CUI Devices).
Na jednom konci soustavy kyvadel je ke krajnímu kyvadlu přímo (ne přes pružinu) přichycen BLDC motor s driverem (budičem) \textit{moteus r4.11}, který umožňuje přímo nastavit moment síly, kterým motor působí na kyvadlo.
Schéma systému je na obr.~\ref{fig:kyvadla_schema}.

\subsection{Parametry systému}
Jediný pro Vás známý parametr systému je hmotnost kyvadla.
Ta je přibližně 17 gramů.
Ostatní parametry je nutné identifikovat z dat, případně nalézt na stránkách výrobce.

\begin{figure}[!b]
	\centering
	\includegraphics[width=0.6\textwidth]{figs/foto_kyvadla_7}
	\caption{Soustava sedmi propojených kyvadel}\label{fig:foto_kyvadla_7}
	\end{figure}

\begin{figure}[!tb]
	\centering
	\includegraphics[width=0.6\textwidth]{figs/kyvadla_schema.pdf}
	\caption{Schéma systému}\label{fig:kyvadla_schema}
\end{figure}

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%


\section{Popis datasetů}
Datasety jsou k dispozici na gitlabu předmětu ve formátu .mat pro pohodlné otevření v Matlabu.
K vizualizaci dat lze využít poskytnutý skript.

Datasety jsou uložené jako \textit{cell}, kde v každé buňce je \textit{struct}.
\textit{Struct} obsahuje několik polí. 
Význam většiny polí by měl být zřejmý z jejich názvů.

V poli \textit{angles} jsou uložené naměřené úhly jednotlivých kyvadel.
Index sloupce určuje index kyvadla.
Kyvadla v datasetech jsou indexovaná $i = 1, 2, \ldots$. 
Nejblíže k motoru je kyvadlo s indexem $i = 1$.
Index řádku pak určuje časový krok, v kterém bylo měření získáno.

V poli \textit{desc} je popis datasetu, včetně případného analytického vztahu pro použitý vstupu

\subsection{Datasety č.1 - 4}
Datasety obsahují odezvu systému pouze s jedním kyvadlem na počáteční vychýlení (s počáteční nulovou úhlovou rychlostí).
Ke kyvadlu nebyl připojen motor (vstup byl tedy nulový).

\subsection{Dataset č.5 - 7}
Datasety obsahují odezvu systému se všemi sedmi kyvadli na několik různých periodických vstupů.
Vstupní signály byly vytvořeny jako lineární kombinace několika sinulových signálů s různou periodou a amplitudou.




\section{Doplňující informace}\label{sec:predpoklady}
\begin{itemize}
	\item Výsledné dynamické chování Vašeho modelu systému nemusí přesně odpovídat chování reálného systému. Systém má mnoho stupnů volnosti a společně s různými (nelineárními) charakteristikami systému může i mírný rozdíl mezi systémem a model způsobit velký rozdíl v trajektoriích. Chování modelu by nicméně mělo mít podobné charakteristiky jako reálný systém. Pokud si nejste jistí dostatečnou kvalitou Vašeho řešení, kontaktujte vyučující.
	\item Použité pružinky jsou pravotočivé a měly by se správně používat tak, aby se navíjely pouze ve směru vinutí, tj., se \textit{zavíraly} (byly v kompresi). 
	V opačném směru se také mohou navíjet (a v datasetech se tak děje), ale jejich tuhost je v tomto směru odlišná od tuhosti, kdy se pružina navíjí ve "správném" směru.
	Va Vašem řešení nicméně \textbf{nemusíte} modelovat tuto nesymetričnost a můžete uvažovat pružinu jako ideální s vhodnou tuhostí. Vezměte ovšem v úvahu charakter reálných pružin, kdy jsou kromě akumulace potenciální energie přítomny ještě ztráty způsobené třením a elastickou deformací.
	Upozornění: pokud se pružinky příliš namáhají ve špatném směru, může dojít k jejich permanentní neplastické deformaci.
	\item Některé z poskytnutých datasetů jsou dlouho dobu trvání a zároveň obsahují mnoho průběhů. Při prezentaci Vašich výsledků v technické zprávě \textbf{není} nutné zobrazovat celý dataset, respektive porovnání průběhů z Vašeho modelu a meření. Dbejte hlavně na to, aby byl graf \textbf{čitelný}.
	\item Dbejte na to, aby identifikace a následná validace byla udělána na jiných datech. Nemusíte ale ve Vašem řešení použít všechny datasety.
	\item \textbf{Nápověda}: pro identifikaci parametrů je vhodné využít \textit{grey-box} metodu identifikace.
\end{itemize}






\end{document}
