\documentclass[a4paper,10pt]{scrartcl}

\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}


\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{amsthm}

\usepackage[cm]{fullpage}

\usepackage{graphicx}
\usepackage[usenames]{color}
\usepackage{subcaption}

\usepackage{hyperref}
\usepackage{url}

\usepackage{siunitx}


\title{Domácí úkol č.8---modelování vícetělesových mechanických systémů ---kinematika}
\author{Modelování a simulace dynamických systémů (B3B35MSD)}

\begin{document}
\maketitle


\section{Dvojité kyvadlo s navzájem kolmými osami---kinematika}
Uvažujte dvojité kyvadlo s navzájem kolmými osami otáčení jako na obrázku níže. 
Pro ujasnění se ještě můžete podívat i na krátké video \url{http://youtu.be/vEDStEcFWZ0}.
Při řešení tohoto DÚ doporučujeme použít matlab. 
\begin{figure}[ht]
 \centering
 \includegraphics[width=6cm]{obrazky/dvojite_kyvadlo_kolme_osy_nacrtek_bez_souradnych_systemu.pdf}
 % dvojite_kyvadlo_kolme_osy_nacrtek.pdf: 0x0 px, 300dpi, 0.00x0.00 cm, bb=
 \caption{Dvojité kyvadlo se dvěma na sebe kolmými osami}\label{fig:kyvadlo}
\end{figure}

% \begin{figure}[ht]
%  \centering
%  \includegraphics[width=6cm]{obrazky/dvojite_kyvadlo_kolme_osy_screenshot_youtube.png}
%  % video_youtube.png: 1600x864 px, 96dpi, 42.33x22.86 cm, bb=0 0 1200 648
%  \caption{Video představující dvojité kyvadlo s kolmými osami }
% \end{figure}

Úkoly (kompetence k získání):
\begin{enumerate}
 \item Umístěte a orientujte souřadné systémy pro jednotlivé články.
 \begin{itemize}
     \item Použijte standardní konvenci Denavit-Hartenberg (DH), kterou jste se naučili v předmětu Robotika.
     \item Nultou souřadnou soustavu umístěte podle obr.~\ref{fig:kyvadlo}.
     \item Uveďte tabulku s DH parametry a náčrtek kyvadla s umístěnými souřadnými systémy.
 \end{itemize}
 \item Najděte matice vyjadřující rotační a homogenní transformace mezi relevantními souřadnými systémy (připevněnými k jednotlivým tělesům). 
 \begin{itemize}
     \item Vypište prvky rotačních matic $R^0_1$ a $R^1_2$ a napište vztah pro výpočet matice $R^0_2$.
     \item Vypište prvky matic homogenní transformace $T^0_1$ a $T^1_2$ a napište vztah pro výpočet matice $T^0_2$.
 \end{itemize}
 \item Pomocí matic z předchozího kroku vypočítejte (a tedy i vypište):
 \begin{itemize}
     \item relativní a absolutní pozice těžišť jednotlivých těles,
     \item relativní a absolutní pozice počátků souřadných systémů.
 \end{itemize}
    Následně z absolutních rotačních a translačních rychlostí nalezněte a vypište: 
    \begin{itemize}
         \item translační Jakobiány obou článků kyvadla,
         \item rotační Jakobiány obou článků kyvadla.
    \end{itemize}
\end{enumerate}

\end{document}
