\documentclass[a4paper,10pt]{scrartcl}

\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}


\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{amsthm}

\usepackage[cm]{fullpage}

\usepackage{graphicx}
\usepackage[usenames]{color}
\usepackage{subcaption}

\usepackage{hyperref}
\usepackage{url}

\usepackage{tikz}
\usetikzlibrary{arrows}
\usetikzlibrary{circuits.ee.IEC}
\usetikzlibrary{backgrounds}
\usetikzlibrary{decorations.pathmorphing}
\usetikzlibrary{decorations.markings}
\usetikzlibrary{graphs}
\usetikzlibrary{shapes.geometric}
\usetikzlibrary{calc}
\usetikzlibrary{patterns}

\usepackage{lettrine}

\usepackage{siunitx}
% \usepackage[siunitx,europeanresistors]{circuitikz}
%\usepackage{../mgbondgraph}

\title{Domácí úkol č.5 (opravný)---modelování složitějších systémů pomocí vazebních grafů; redukce vazebních grafů}
\author{Modelování a simulace dynamických systémů (B3B35MSD)}

\begin{document}
\maketitle

\section{Kinematická omezení}
Na disk o poloměru $r$, hmotnosti $m$ a momentu setrvačnosti $J$ působí tři externí síly $F_A$, $F_B$ a $F_C$ a jeden externí moment $M_C$. Směry význačných rychlostí jsou dány. Doplňte do vazebního grafu potřebné prvky popisující kinematické vazby a určete jejich parametry. (Zdůrazňujeme, že střed otáčení není v prostoru zafixován---celý disk se může nejen otáčet ale i jeho těžiště se může posunovat.)
\begin{figure}[ht]
 \centering
 \includegraphics[width=12cm]{./figures/atwood_horizontal_erased.pdf}
 % atwood_horizontal.pdf: 0x0 pixel, 300dpi, 0.00x0.00 cm, bb=
\end{figure}

\section{Zjednodušení vazebního grafu}
Zjednodušte zadaný vazební graf s využitím grafových ekvivalencí
\begin{figure}[ht]
 \raggedright
 \includegraphics[width=5cm]{./figures/reduction_by_equivalences.pdf}
 % reduction_by_equivalences.pdf: 0x0 pixel, 300dpi, 0.00x0.00 cm, bb=
\end{figure}

\section{Aktivovaná vazba}
Nakreslete vazební graf pro kaskádu tří otevřených hydraulických nádrží. Každá z nich má tvar kvádru. Do první přitéká voda se zadaným (objemovým) přítokem. Vytéká z dna první nádrže rovnou do volného prostoru a dopadá do druhé nádrže. Z té opět vytéká dnem, a opět do volného prostoru a následně do třetí nádrže. A z té je (opět) dnem voda odváděna bez dalšího upřesnění povahy tohoto odběru.
\begin{figure}[ht]
 \raggedright
 \includegraphics[width=8cm]{figures/kaskada.pdf}
\end{figure}

\section{Modulovaný transformátor}
Na konec zobrazeného rotačního ramene působí vertikální (a vzhůru směřující) síla, v důsledku čehož se ten konec pohybuje nějakou vertikální rychlostí. Ale nás zajímá rotační chování ramene, tedy dvojice moment a úhlová rychlost, a k této transformaci použijte modulovaný transformátor.  
\begin{figure}[ht]
 \raggedright
 \includegraphics[width=6cm]{figures/pendulum_as_modulated_transformer.png}
\end{figure}


\end{document}
