\documentclass[a4paper,10pt]{scrartcl}

\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}


\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{amsthm}
\usepackage{bm}

\usepackage[cm]{fullpage}

\usepackage{graphicx}
\usepackage[usenames]{color}
\usepackage{subcaption}

\usepackage{hyperref}
\usepackage{url}

\usepackage{siunitx}


\title{Domácí úkol č.12---numerické řešení parciálních diferenciálních rovnic}

\author{Modelování a simulace dynamických systémů (B3B35MSD)}

\begin{document}
\maketitle


\section* {Burgersova rovnice proudění}
Uvažujte prostorově distribuovaný systém popsán bezrozměrnou Burgersovou rovnicí
\begin{equation*}
    \frac{\partial \psi}{\partial t}  = \nu \frac{\partial^2 \psi}{\partial x^2} - \psi \frac{\partial \psi}{\partial x},
\end{equation*}
kde $\psi$ je rychlost proudění, $\nu$ je kinematická viskozita a $x \in \left[0, L\right]$ je prostorová proměnná.
Její řešení $\psi(x, t)$ je definované pro $(x,t)  \in \left[-L/2,L/2\right] \times \left[0,T\right]$ a má periodické okrajové podmínky, tj.
\begin{equation*}
    \psi(-L/2, t) = \psi(L/2, t), \quad t \in \left[0,T\right]
\end{equation*}
a počáteční podmínku
\begin{equation*}
    \psi(x, 0) = f(x), \quad x \in \left[-L/2,L/2\right].
\end{equation*}
Hledáte numerickou aproximaci řešení $\psi(x, t)$. 
\begin{enumerate}
    \item Uvažujte metodu přímek (Method of Lines) na rovnoměrném mřížce. Počet uzlů $N$ zvolte dle svého vlastního uvážení. Pro diskretizaci prostorových derivací použijte metodu konečných diferencí, přesněji centrální diference. Měla by Vám vzniknout soustava obyčejných diferenciálních v podobě
    \begin{equation*}   
        \dot{\bm{\psi}} = \nu \bm{D}_{xx} \bm{\psi} - \bm{\psi} \odot \bm{D}_{x} \bm{\psi},
    \end{equation*}
    kde $\bm{D}_{x} \in \mathbb{R}^{N-1 \times N-1}$ a $\bm{D}_{xx} \in \mathbb{R}^{N-1 \times N-1}$ jsou matice odpovídající diskretizaci prostorových derivací a $\odot$ je operace násobení po složkách. 
    Popište strukturu matic $\bm{D}_{x}$ a $\bm{D}_{xx}$, tj. nenulové prvky a jejich pozice.
    \item Systém simulujte pro $\nu \in \{1.0, 0.1, 0.01\}$, $L = 10$, $T = 10$ a počáteční rozdělení rychlosti
    \begin{equation*}
        f(x) = -\sin{\left(\frac{2\pi x}{L}\right)}.
    \end{equation*}
    Vizualizujte Vaše výsledky. Pro $\nu = 0.01$ stačí vizualizovat výsledek do vzniku nespojitosti (shock wave).

    \emph{Pozn.: pro simulaci vzniklé soustavy obyčejných diferenciálních můžete využít například \texttt{ode45} v MATLABu, \texttt{scipy.integrate.solve\_ivp} v Pythonu nebo \texttt{DifferentialEquations.Tsit5} v Julii.} 
\end{enumerate}


\subsection*{Odevzdání}
Odevzdejte jeden soubor ve formátu PDF obsahující
\begin{itemize}
    \item popis struktury matic $\bm{D}_{x}$ a $\bm{D}_{xx}$,
    \item vizualizace výsledků simulace pro $\nu \in \{1.0, 0.1, 0.01\}$.
\end{itemize}

\end{document}
