\documentclass[a4paper,10pt]{scrartcl}

\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{amsthm}

\usepackage[cm]{fullpage}

\usepackage{graphicx}
\usepackage[usenames]{color}
\usepackage{subcaption}

\usepackage{tikz}
\usetikzlibrary{arrows}
\usetikzlibrary{circuits.ee.IEC}
\usetikzlibrary{backgrounds}
\usetikzlibrary{decorations.pathmorphing}
\usetikzlibrary{decorations.markings}
\usetikzlibrary{graphs}
\usetikzlibrary{shapes.geometric}
\usetikzlibrary{calc}
\usetikzlibrary{patterns}

\usepackage{lettrine}

\usepackage{siunitx}
% \usepackage[siunitx,europeanresistors]{circuitikz}
% \usepackage{../mgbondgraph}

\title{Domácí úkol č.6 (opravný)---modelování jednoduchých mech. systémů pomocí Lagrangeovy rovnice}
\author{Modelování a simulace dynamických systémů (B3B35MSD)}

\begin{document}
\maketitle


\section{Pro zadaný mechanický systém určete počet stupňů volnosti, počet kinematických omezení a nejmenší možný počet zobecněných souřadnic}
Na obrázku níže je zakreslena rotující obruč (osa rotace fixní v prostoru, kolmo k rovině obrázku), uvnitř které je pomocí mechanického vedení a jedné pružiny zavěšen hmotný bod. Určete počet stupňů volnosti, počet kinematických omezení a nejmenší počet zobecněných souřadnic (a které to jsou). Otáčení obruče je řízeno zvenčí (například motorem se zadanými otáčkami).
\begin{figure}[ht]
 \raggedright
 \includegraphics[width=6cm]{./figures/single_axis_mass_spring_rotating.pdf}
 % two_axis_mass_spring_rotating.pdf: 0x0 pixel, 300dpi, 0.00x0.00 cm, bb=
\end{figure}

\section{Rozhodněte, zda jsou zadané omezující podmínky holonomní}
Uvažujte mechanický systém sestávající z hmotné zátěže, disku, lana a pružiny jako na obrázku níže
\begin{figure}[ht]
 \raggedright
 \includegraphics[width=6cm]{./figures/hmota_na_kladce_a_pruzine.pdf}
 % hmota_na_kladce_a_pruzine.pdf: 0x0 pixel, 300dpi, 0.00x0.00 cm, bb=
\end{figure}

Úhlové natočení disku je dáno úhlem $\theta$. Vertikální pozice zátěže o hmotnosti $m$ je dáno souřadnicí $y$ a horizontální souřadnice konce pružiny je dáno $x$. Tyto tři souřadnice ale nejsou nezávislé. Jejich závislost lze popsat pomocí dvou podmínek níže
\begin{align*}
 \frac{\mathrm{d}x(t)}{\mathrm{d}t} - r_2 \frac{\mathrm{d}\theta(t)}{\mathrm{d}t} &= 0,\\
 \frac{\mathrm{d}y(t)}{\mathrm{d}t} - r_1 \frac{\mathrm{d}\theta(t)}{\mathrm{d}t} &= 0,
\end{align*}
kde $r_1$ a $r_2$ jsou odpovídající poloměry. Jsou tyto dvě podmínky holonomní nebo neholonomní? Vysvětlete proč.

\section{Napište kinetickou (ko)energii, potenciální energii a Lagrangeovu funkci pro jednoduchý mechanický systém a sestavte Lagrangeovu rovnici(-e)}
Uvažujte mechanický systém na obrázku níže. Systém je tvořen jedním válcem o poloměru $r$, na nemž jsou volně položeny dvě kuličky propojené tuhým (zakřiveným) prutem. Velikost kuliček je tak malá, že je můžeme modelovat jako hmotné částice, každá o hmotnosti $m$. Naopak hmotnost propojovacího prutu je zanedbatelná. Kuličky po povrchu válce kloužou, a toto tření je (pro první přiblížení) možné aproximovat lineárním modelem s koeficientem viskózního tření $b$. Délka prutu je taková, že body dotyku kuliček na povrchu válce definují výseč o úhlu $\phi$. Pozice kuliček je charakterizována úhlem $\theta$, který svírá spojnice středu válce a bodu kontaktu kuličky se svislou osou. Nalezněte model dynamiky systému pomocí Lagrangeova formalismu.

\begin{figure}[ht]
 \raggedright
 \includegraphics[width=6cm]{./figures/two_particles_on_a_disk_2.pdf}
\end{figure}


\end{document}
