\documentclass[a4paper,10pt]{scrartcl}

\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}


\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{amsthm}

\usepackage[cm]{fullpage}

\usepackage{graphicx}
\usepackage[usenames]{color}
\usepackage{subcaption}

\usepackage{tikz}
\usetikzlibrary{arrows}
\usetikzlibrary{circuits.ee.IEC}
\usetikzlibrary{backgrounds}
\usetikzlibrary{decorations.pathmorphing}
\usetikzlibrary{decorations.markings}
\usetikzlibrary{graphs}
\usetikzlibrary{shapes.geometric}
\usetikzlibrary{calc}
\usetikzlibrary{patterns}

\usepackage{lettrine}

\usepackage{siunitx}
% \usepackage[siunitx,europeanresistors]{circuitikz}
\usepackage{../mgbondgraph}

\title{Domácí úkol č.4 (opravný)---doplnění kauzality do vazebních grafů; stavové rovnice z vazebních grafů}
\author{Modelování a simulace dynamických systémů (B3B35MSD)}

\begin{document}
\maketitle



\section{Doplňte kauzalitu do vazebního grafu}
Do vazebního grafu z obrázku níže doplňte informaci o kauzalitě.

\begin{figure}[h]
\raggedright
\begin{tikzpicture}[node distance = 1.5cm, font=\small, auto,  >=stealth']
\node (Se) {$S_{e}:e_0$};
\node (J)[right of=Se]  {$1$};
\node (G)[above of=J]  {$G:G$};
\node (O1)[above of=G]  {$0$};
\node (I1)[left of=O1]  {$I:I_1$};
\node (R1)[right of=O1]  {$R:R_1$};
\node (O2)[right of=J]  {$0$};
\node (I2)[above of=O2]  {$I:I_2$};
\node (R2)[right of=O2]  {$R:R_2$};
\node (C)[below of=O2]  {$C:C$};
\bond{Se}{J}{$e_0$}{$\times$};
\bond{J}{G}{}{};
\bond{G}{O1}{}{};
\bond{O1}{R1}{}{};
\bond{O1}{I1}{}{};
\bond{J}{O2}{}{};
\bond{O2}{I2}{}{};
\bond{O2}{R2}{}{};
\bond{O2}{C}{}{};
\end{tikzpicture}
\end{figure}

\section{Z daného vazebního grafu získejte ekvivalentní graf signálových toků}
neboli blokové schéma v Simulinku. Snažte se dodržet polohy prvků z vazebního grafu. Uvažujte dvě varianty: nejdříve uvažujte prvek $R$ coby lineární, a posléze coby nelineární popsaný rovnicí $e=R\dot q^2$ .

\begin{figure}[h!]
\raggedright
\begin{tikzpicture}[node distance = 1.5cm, font=\small, auto,  >=stealth']
\node (Se) {$S_{e}$};
\node (J)[right of=Se]  {$1$};
\node (C)[below of=J]  {$C:C$};
\node (T)[right of=J]  {$T:T$};
\node (O)[right of=T]  {$0$};
\node (I)[below of=O]  {$I:I$};
\node (R)[right of=O]  {$R:R$};
\bond{Se}{J}{}{};
\bond{J}{C}{}{};
\bond{J}{T}{}{};
\bond{T}{O}{}{};
\bond{O}{I}{}{};
\bond{O}{R}{}{};
\end{tikzpicture}
\end{figure}

\section{Ze zadaného (nedefektního) vazebního grafu získejte stavové rovnice}
Pro vazební graf z obrázku níže získejte stavové rovnice. Předpokládejte, že prvky jsou lineární (a charakterizované v obrázku uvedenými \textit{moduly}).

\begin{figure}[h!]
\raggedright
\begin{tikzpicture}[node distance = 1.5cm, font=\small, auto,  >=stealth']
\node (Se) {$S_e:e_0$};
\node (O1)[right of=Se]  {$0$};
\node (I1)[below of=O1]  {$I:I_1$};
\node (G)[right of=O1]  {$G:G$};
\node (O2)[right of=G]  {$0$};
\node (R2)[below of=O2]  {$R:R_2$};
\node (J)[right of=O2]  {$1$};
\node (I2)[below of=J]  {$I:I_2$};
\node (R3)[right of=J]  {$R:R_3$};
\bond{Se}{O1}{}{};
\bond{O1}{I1}{}{};
\bond{O1}{G}{}{};
\bond{G}{O2}{}{};
\bond{O2}{R2}{}{};
\bond{O2}{J}{}{};
\bond{J}{I2}{}{};
\bond{J}{R3}{}{};
\end{tikzpicture}
\end{figure}


\section{Pro daný vazební graf s přeurčenou kauzalitou nalezněte stavový model}
Pro daný vazební graf s přeurčenou kauzalitou nalezněte stavový model.

\begin{figure}[!h]
	\raggedright
	\begin{tikzpicture}[node distance = 1.5cm, font=\small]
		\node (Se) {$S_e:e_0$};
		\node (J1) [right of=Se] {$1$};
		\node (R1) [above of=J1] {$R:R_1$};
		\node (I1) [below of=J1] {$I:I_1$};
		\node (G) [right of=J1] {$G:G$};
		\node (J2) [right of=G] {$0$};
		\node (C) [above of=J2] {$C:C$};
		\node (J3) [right of=J2] {$1$};
		\node (I2) [above of=J3] {$I:I_2$};
		\node (R2) [right of=J3] {$R:R_2$};

		\bond{Se}{J1}{}{}
		\bond{J1}{I1}{}{}		
		\bond{J1}{R1}{}{}		
		\bond{J1}{G}{}{}		
		\bond{G}{J2}{}{}		
		\bond{J2}{C}{}{}		
		\bond{J2}{J3}{}{}
		\bond{J3}{I2}{}{}
		\bond{J3}{R2}{}{}
	\end{tikzpicture}
\end{figure}


\section{Pro daný vazební graf s podurčenou (či nedourčenou) kauzalitou nalezněte stavový model, pokud to lze}

\begin{figure}[h!]
\raggedright
\begin{tikzpicture}[node distance = 1.5cm, font=\small, auto,  >=stealth']
	\node (Se) {$S_{e}$};
	\node (J1)[right of=Se]  {$1$};
	\node (I)[above of=J1]  {$I:I$};
	\node (J2)[right of=J1]  {$0$};
	\node (R1)[below of=J2]  {$R:R_1$};
	\node (J3)[right of=J2]  {$1$};
	\node (R2)[below of=J3]  {$R:R_2$};
	\node (C)[right of=J3]  {$C:C$};
	\bond{Se}{J1}{}{};
	\bond{J1}{I}{}{};
	\bond{J1}{J2}{}{};
	\bond{J2}{R1}{}{};
	\bond{J2}{J3}{}{};
	\bond{J3}{R2}{}{};
	\bond{J3}{C}{}{};
\end{tikzpicture}
\end{figure}

\section{Rozpoznejte algebraickou smyčku v grafu signálových toků}
Vytvořte (svůj vlastní) jednoduchý blokový diagram v Simulinku, který bude obsahovat algebraickou smyčku. Nechť je v daném blokovém diagramu obsažen i dynamický prvek---integrátor. Zda jste uspěli či ně poznáte okamžitě při spuštění simulace v Simulinku---dostanete o přítomnosti algebraické smyčky varovné hlášení. 

\end{document}
