\documentclass[a3paper,10pt]{scrartcl}

\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[english]{babel}

\usepackage{mathtools}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{amsthm}
\usepackage{empheq}

\usepackage[pdftex]{graphicx}
\usepackage{hyperref}

\usepackage[landscape]{geometry}
\usepackage[cm]{fullpage}
\usepackage{multicol}
\usepackage{xcolor}

\usepackage{tikz}


%opening
\title{Tahák do předmětu Modelování a simulace dynamických systémů}
\subtitle{Modelování vícetělesových mechanických systémů (sériových robotických manipulátorů) pomocí Lagrangeových rovnic -- kinematika}
%\author{Zdeněk Hurák}
\date{}
\pagestyle{empty}

\begin{document}
\maketitle

\begin{multicols}{4}
\section{Notační konvence}
Vektory coby $n$-tice čísel značíme tučným řezem.

\subsection{Polohový (radius) vektor nějakého bodu}
Pro bod B
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol r_\mathrm{B}^i.}
\end{equation*}
Pro počátek $\mathrm{O}_k$ $k$-tého souřadnicového systému v $i$-tém souřadnicovém systému
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol r_{\mathrm{O}_k}^i\quad \text{a nebo zkrácená konvence} \quad \boldsymbol r_{k}^i.}
\end{equation*}
Pro těžiště $k$-tého článku v $i$-tém souřadnicovém systému
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol r_{\mathrm{C}_k}^i.}
\end{equation*}

\subsection{Vektor translační rychlosti nějakého bodu}
Pro bod B
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol v_\mathrm{B}^i.}
\end{equation*}
Pro rychlost počátku $\mathrm{O}_k$ $k$-tého souřadnicového systému v $i$-tém souřadnicovém systému
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol v_{\mathrm{O}_k}^i\quad \text{a nebo zkrácená konvence} \quad \boldsymbol v_{k}^i.}
\end{equation*}
Pro těžiště $k$-tého článku v $i$-tém souřadnicovém systému
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol v_{\mathrm{C}_k}^i.}
\end{equation*}

\subsection{Vektor úhlové rychlosti}
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol \omega_{ij}^k\qquad \text{nebo někdy} \qquad \boldsymbol \omega_{i,j}^k \qquad \text{pro čitelnost}.}
\end{equation*}

$j$-tý souřadnicový systém rotuje vůči $i$-tému souřadnicovému systému a vektor úhlové rychlosti je vyjádřen v $k$-tém souřadnicovém systému. 

\section{Rotační transformace = násobení rotační maticí}
Pro transformaci vektoru úhlové rychlostí z $l$-tého souřadnicového systému do $k$-tého postačuje pouze rotační transformace, a to i když odpovídající souřadnicové systémy nemají počátky ve stejném bodě
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol \omega_{ij}^{\textcolor{blue} k} = \boldsymbol R_{\textcolor{red}l}^{\textcolor{blue}k}  \boldsymbol \omega_{ij}^{\textcolor{red}l}.}
\end{equation*}
Inverzní rotace 
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol{R}_k^i = \left(\boldsymbol{R}_i^k\right)^{-1} =  \left(\boldsymbol{R}_i^k\right)^{\mathrm{T}}.}
\end{equation*}
Skládání rotací
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol R_i^j = \boldsymbol R_k^j \boldsymbol R_i^k.}
\end{equation*}

\section{Homogenní transformace}
Transformace mezi polohovými vektory jednoho bodu $\mathrm B$ ve dvou různých souřadnicových systémech (s indexy $i$ a $k$)
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol r_\mathrm{B}^i = \boldsymbol r_{\mathrm{O}_k}^i + \boldsymbol R_k^i \boldsymbol r_\mathrm{B}^k,} 
\end{equation*}
přičemž člen $\boldsymbol R_k^i \boldsymbol r_\mathrm{B}^k$ lze interpretovat jako transformaci z $k$-tého souřadnicového systému do souřadnicového systému umístěného ve stejném počátku $\mathrm{O}_k$, avšak orientovaném jako $i$-tý souřadnicový systém; někdy značíme  
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol r_{k,\mathrm{B}}^i \coloneqq  \boldsymbol R_k^i \boldsymbol r_\mathrm{B}^k,} 
\end{equation*}
či místo toho vkládáme rovnou 
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol R_k^i \boldsymbol r_\mathrm{B}^k = \boldsymbol r_\mathrm{B}^i-\boldsymbol r_{\mathrm{O}_k}^i.}
\end{equation*}
Maticová ($4\times 4$) reprezentace homogenní transformace
\begin{equation*}
\boldsymbol T_k^i = 
\begin{bmatrix}
 \boldsymbol R_k^i & \boldsymbol r_k^i\\
 \boldsymbol 0 & 1
\end{bmatrix}.
\end{equation*}
Násobí se rozšířený polohový vektor
\begin{equation*}
\begin{bmatrix}
 \boldsymbol r_\mathrm{B}^i\\
 1
\end{bmatrix}
  = 
\boldsymbol T_k^i 
\begin{bmatrix}
 \boldsymbol r_\mathrm{B}^k\\
 1
\end{bmatrix}.
\end{equation*}
Interpretace: nejdříve rotace, pak translace.

Skládání podobně jako u rotace
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol T_i^j = \boldsymbol T_k^j \boldsymbol T_i^k.}
\end{equation*}
 

\section{Skládání úhlových rychlostí}

\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol \omega_{0,i}^0 = \boldsymbol \omega_{0,i-1}^0 + \boldsymbol \omega_{i-1,i}^0.}
\end{equation*}

\subsection{Pro rotační kloub}
Pro DH konvenci (otáčení $i$-tého souřadnicového systému okolo osy $z$ systému $i-1$. Veličina $\theta_i$ je (skalární) zobecněná souřadnice a $\boldsymbol z_{i-1}$ je jednotkový vektor
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol z_{i-1}^{i-1} = \begin{bmatrix}0\\0\\1 \end{bmatrix}}
\end{equation*}
a
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol z_{i-1}^0 = \boldsymbol R_{i-1}^0\boldsymbol z_{i-1}^{i-1},}
\end{equation*}
tedy lze $\boldsymbol z_{i-1}^0$ spočítat jako poslední sloupec rotační matice. Potom
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol \omega_{i-1,i}^0 = \boldsymbol z_{i-1}^0\dot \theta_i,}
\end{equation*}
a tedy celková rychlost
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol \omega_{0,i}^0 = \boldsymbol \omega_{0,i-1}^0 + \boldsymbol z_{i-1}^0\dot\theta_{i}.}
\end{equation*}

\subsection{Pro prismatický kloub}

\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol \omega_{i-1,i}^0 = 0,}
\end{equation*}
a tedy celková rychlost
\begin{equation*}\boxed{
\boldsymbol \omega_{0,i}^0 = \boldsymbol \omega_{0,i-1}^0.}
\end{equation*}


\section{Skládání translačních rychlostí}
Podle DH konvence
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol v_{\mathrm{C}_i}^0  = \boldsymbol v_{i-1}^0 + \boldsymbol \omega_{0,i-1}^0 \times \boldsymbol r_{i-1,\mathrm{C}_i}^0 + \boldsymbol v_{i-1,\mathrm{C}_i}^0,}
\end{equation*}
kde $\boldsymbol v_{i-1,\mathrm{C}_i}^0$ je vektor rychlosti (derivace polohového vektoru) bodu $\mathrm{C}_i$ vůči $(i-1)$-tému souřadnicovému systému avšak rotačně transformován do souřadnicového systému 0 (podobně jako u polohových vektorů)  
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol v_{i-1,\mathrm{C}_i}^0 \coloneqq  \boldsymbol R_{i-1}^0 \boldsymbol v_{\mathrm{C}_i}^{i-1} = \boldsymbol v_{\mathrm{C}_i}^0-\boldsymbol v_{i-1}^0.}
\end{equation*}

\subsection{Pro rotační kloub}

\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol v_{i-1,\mathrm{C}_i}^0 = \boldsymbol \omega_{i-1,i}^0 \times \boldsymbol r_{i-1,\mathrm{C}_i}^0,}
\end{equation*}
a tedy celková rychlost
\begin{empheq}[box=\fbox]{align*}
 \boldsymbol v_{\mathrm{C}_i}^0  &= \boldsymbol v_{i-1}^0 + \boldsymbol \omega_{0,i-1}^0 \times \boldsymbol r_{i-1,\mathrm{C}_i}^0 + \boldsymbol \omega_{i-1,i}^0 \times \boldsymbol r_{i-1,\mathrm{C}_i}^0\\
 &= \boldsymbol v_{i-1}^0 + \boldsymbol \omega_{0,i}^0 \times \boldsymbol r_{i-1,\mathrm{C}_i}^0.
\end{empheq}


\subsection{Pro translační kloub}

\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol v_{i-1,\mathrm{C}_i}^0 = \boldsymbol z_{i-1}^0 \dot d_i,}
\end{equation*}
kde $\dot d_i$ je (relativní) translační rychlost v $i$-tém prismatickém kloubu. A tedy celková rychlost
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol v_{\mathrm{C}_i}^0  = \boldsymbol v_{i-1}^0 + \boldsymbol \omega_{0,i-1}^0 \times \boldsymbol r_{i-1,\mathrm{C}_i}^0 + \boldsymbol z_{i-1}^0 \dot d_i.}
\end{equation*}

\section{Jakobián}
Matice $3\times n$, která mapuje $n$ kloubových rychlostí na (rotační a translační rychlost) vybraného bodu B (kloub, těžiště, koncový efektor) a s ním spojeného $i$-tého souřadnicového systému
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol \omega_{0,i}^0 = \boldsymbol J_{\mathrm{rot},i}\; \dot{\boldsymbol q},}
\end{equation*}
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol v_\mathrm{B}^0 = \boldsymbol J_{\mathrm{tr},\mathrm{B}} \;\dot{\boldsymbol q}.}
\end{equation*}

\subsection{Jakobián pro rotační rychlost}

Jestliže je $j$-tý kloub prismatický, pak $j$-tý sloupec Jakobiánu rotační rychlosti je nulový vektor. V Matlabském značení
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol J_{\mathrm{rot},i} (:,j) = \boldsymbol 0.}
\end{equation*}
Jestliže je $j$-tý kloub (pro $j\leq i$) rotační, pak $j$-tý sloupec Jakobiánu rotační rychlosti je 
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol J_{\mathrm{rot},i} (:,j) = \boldsymbol z_{j-1}^0.}
\end{equation*}

\subsection{Jakobián pro translační rychlost}

Jestliže je $j$-tý kloub prismatický, pak $j$-tý sloupec Jakobiánu translační rychlosti je 
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol J_{\mathrm{tr},\mathrm{C}_i} (:,j) = \boldsymbol z_{j-1}^0.}
\end{equation*}
Jestliže je $j$-tý kloub (pro $j\leq i$) rotační, pak $j$-tý sloupec Jakobiánu rotační rychlosti je 
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol J_{\mathrm{tr},\mathrm{C}_i} (:,j) = \boldsymbol z_{j-1}^0 \times  \left(\boldsymbol r_{\mathrm{C}_i}^0 - r_{\mathrm{O}_{j-1}}^0\right).}
\end{equation*}

%\columnbreak


\end{multicols}
\end{document}
