\documentclass{beamer}              % [handout] option if all the elements should be uncovered at once
                                    % but for printing purpose, color theme below should be switched off
                                    % as well as color=white should be removed from within \ctikzset. 
\mode<presentation>
{
 \usetheme{Pittsburgh}
 \usecolortheme{owl}
 \setbeamercovered{transparent}
}

%\usepackage[czech]{babel}          % fails with some tikz or lstlisting or something else inside
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage[czech]{babel}

\usepackage[normalem]{ulem}         % for crossing out text (\sout)

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{amsthm}
\usepackage{empheq}

\usepackage{derivative}
\usepackage{cancel}                 % for crossing out math

\usepackage{graphicx}
\usepackage{color}
\usepackage{tikz}
\usepackage[europeanresistors,americanvoltages]{circuitikz}
\ctikzset{color=white}              % comment out if printing
\usepackage{siunitx}

\title[Jakobiány] % (optional, use only with long paper titles)
{Modelování vícetělesových mechanických systémů}

\subtitle
{Kinetická a potenciální energie, Lagrangeova rovnice} % (optional)

\author[Z. Hurák] % (optional, use only with lots of authors)
{Zdeněk Hurák}
% - Use the \inst{?} command only if the authors have different
%   affiliation.

\institute[ČVUT v Praze]
{Katedra řídicí techniky, Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze}

%\date{}

\subject{Talks}
% This is only inserted into the PDF information catalog. Can be left
% out. 

% \pgfdeclareimage[height=0.5cm]{university-logo}{figures/lev_tenky2}
% \logo{\pgfuseimage{university-logo}}

% Delete this, if you do not want the table of contents to pop up at
% the beginning of each subsection: 
% {
%   \begin{frame}<beamer>
%     \frametitle{Outline}
%     \tableofcontents[currentsection,currentsubsection]
%   \end{frame}
% }

% If you wish to uncover everything in a step-wise fashion, uncomment
% the following command: 

%\beamerdefaultoverlayspecification{<+->}

\begin{document}

\begin{frame}
  \titlepage
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Máme}
\pause
\begin{itemize}
 \item pozice těžišť coby funkce zobecněných souřadnic \pause
 \item translační rychlosti těžišť coby funkce zobecněných souřadnic a rychlostí\pause
 \item úhlové rychlosti jednotlivých článků coby funkce zobecněných souřadnic a rychlostí
\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Potenciální energie}
\pause
$m$ krát $g$ krát průmět polohového vektoru do vertikálního směru\ldots
\pause

\begin{equation*}
 \mathcal{V}_i(\boldsymbol q) = m_i (\boldsymbol g^0)^\mathrm{T} \boldsymbol r_{\mathrm{C}_i}^0 
\end{equation*}
\pause
nebo
\begin{equation*}
 \mathcal{V}_i(\boldsymbol q) = -m_i (\boldsymbol g^0)^\mathrm{T} \boldsymbol r_{\mathrm{C}_i}^0 
\end{equation*}

\pause
Gravitační zrychlení je vektor. V literatuře neshoda, kam vlastně směřuje (Corke vs. Siciliano). \pause Zkuste různé appky na smarphone (\href{Google Science Journal}{https://sciencejournal.withgoogle.com/})
\pause Každopádně ale ve výsledku, pokud například $\boldsymbol z_0$ míří nahoru, tak

\begin{equation*}
 \mathcal{V}_i(\boldsymbol q) = m_i \begin{bmatrix}0& 0 & g \end{bmatrix} \boldsymbol r_{\mathrm{C}_i}^0 
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Kinetická translační energie}
\pause 
\begin{align*}
 \mathcal{T}_{\mathrm{tr},i}(\boldsymbol q, \dot{\boldsymbol q}) &= \frac{1}{2}m_i |\boldsymbol v_{\mathrm{C}_i}^0|^2\\
 &= \frac{1}{2}m_i \left(\boldsymbol v_{\mathrm{C}_i}^0\right)^\mathrm{T}\boldsymbol v_{\mathrm{C}_i}^0
\end{align*}

\pause
Jenže s pomocí Jakobiánů můžeme rychlosti těžišť vyjádřit coby funkce zobecněných rychlostí (kloubových rychlostí): $\boldsymbol v_{\mathrm{C}_i}^0 = \boldsymbol J_{\mathrm{tr},\mathrm{C}_i}\dot{\boldsymbol q}$, \pause a tedy

\begin{equation*}
 \mathcal{T}_{\mathrm{tr},i}(\boldsymbol q, \dot{\boldsymbol q})= \frac{1}{2}m_i \dot{\boldsymbol q}^\mathrm{T} \boldsymbol J_{\mathrm{tr},\mathrm{C}_i}^\mathrm{T}\boldsymbol J_{\mathrm{tr},\mathrm{C}_i}\dot{\boldsymbol q}
\end{equation*} 
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Kinetická rotační energie}
\pause
\begin{align*}
 \mathcal{T}_{\mathrm{rot},i}(\boldsymbol q, \dot{\boldsymbol q}) &= \frac{1}{2}J_i |\boldsymbol \omega_{0,i}^0|^2\\
 &= \frac{1}{2}J_i \left(\boldsymbol \omega_{0,i}^0\right)^\mathrm{T}\boldsymbol \omega_{0,i}^0
\end{align*} 
\pause 
??? \pause Ne! \pause Moment setrvačnosti vyjadřuje vzdorovitost objekt ke změně rychlosti otáčení a zjevně záleží, okolo jaké osy otáčení probíhá. Moment setrvačnosti je matice $\boldsymbol I_i$\pause
\begin{equation*}
 \mathcal{T}_{\mathrm{rot},i}(\boldsymbol q, \dot{\boldsymbol q}) = \frac{1}{2} \left(\boldsymbol \omega_{0,i}^0\right)^\mathrm{T}\boldsymbol I_i\;\boldsymbol \omega_{0,i}^0
\end{equation*} 
\pause
Navíc můžeme opět vyjádřit rychlosti v globálním kartézském souřadném systému pomocí Jakobiánů a kloubových rychlostí
\begin{equation*}
 \mathcal{T}_{\mathrm{rot},i}(\boldsymbol q, \dot{\boldsymbol q}) = \frac{1}{2} \dot{\boldsymbol q}^\mathrm{T}\boldsymbol J_{\mathrm{rot},i}^\mathrm{T}\boldsymbol I_i\;\boldsymbol J_{\mathrm{rot},i}\dot{\boldsymbol q}
\end{equation*} 
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Moment setrvačnosti}
\pause
\begin{equation*}
\boldsymbol I = 
\begin{bmatrix}
I_{xx} & I_{xy} & I_{xz}\\
I_{yx} & I_{yy} & I_{yz}\\
I_{zx} & I_{zy} & I_{zz}
\end{bmatrix}
\end{equation*} 
\pause
\begin{align*}
I_{xx} &= \iiint(y^2+z^2)\rho(x,y,z)\mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z\\
I_{yy} &= \iiint(x^2+z^2)\rho(x,y,z)\mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z\\
I_{zz} &= \iiint(y^2+x^2)\rho(x,y,z)\mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z
\end{align*}
\pause
\begin{align*}
I_{xy} &= I_{yx} = -\iiint xy\rho(x,y,z)\mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z\\
I_{xz} &= I_{zx} = -\iiint xz\rho(x,y,z)\mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z\\
I_{yz} &= I_{zy} =-\iiint yz\rho(x,y,z)\mathrm{d}x\mathrm{d}y\mathrm{d}z
\end{align*}
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Moment setrvačnosti závisí na souřadném systému}
\pause
Vyjadřujeme to horním indexem 
\pause
\begin{equation*}
 \mathcal{T}_{\mathrm{rot},i}(\boldsymbol q, \dot{\boldsymbol q}) = \frac{1}{2} \dot{\boldsymbol q}^\mathrm{T}\boldsymbol J_{\mathrm{rot},i}^\mathrm{T}\boldsymbol I_i^0\;\boldsymbol J_{\mathrm{rot},i}\dot{\boldsymbol q}
\end{equation*} 

\pause
Jenže pokud je vyjádřen v jiném než ``svém'' $i$-tém souřadném systému, tak závisí na $\boldsymbol q$. Jen $\boldsymbol I_i^i$ je konstantní (3D modelovací nástroje umí numericky spočítat).
\pause

\begin{equation*}
 \mathcal{T}_{\mathrm{rot},i}(\boldsymbol q, \dot{\boldsymbol q}) = \frac{1}{2} \dot{\boldsymbol q}^\mathrm{T}\boldsymbol J_{\mathrm{rot},i}^\mathrm{T}\underbrace{(\boldsymbol R_0^i)^\mathrm{T} \boldsymbol I_i^i\;\boldsymbol R_0^i}_{\boldsymbol I_i^0} \underbrace{\boldsymbol J_{\mathrm{rot},i}\dot{\boldsymbol q}}_{\boldsymbol \omega_{0,i}^0}
\end{equation*} 

\pause
Spíše máme explicitně vyjádřenu matici $\boldsymbol R_i^0$
\begin{equation*}
 \boldsymbol I_i^0 = \boldsymbol R_i^0 \boldsymbol I_i^i\;(\boldsymbol R_i^0)^\mathrm{T}
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Celková kinetická energie}
\pause
\begin{equation*}
 \mathcal{T} = \sum_{i=1}^n \left[ \frac{1}{2}m_i \dot{\boldsymbol q}^\mathrm{T} \boldsymbol J_{\mathrm{tr},\mathrm{C}_i}^\mathrm{T}\boldsymbol J_{\mathrm{tr},\mathrm{C}_i}\dot{\boldsymbol q} + \frac{1}{2} \dot{\boldsymbol q}^\mathrm{T}\left(J_{\mathrm{rot},i}\right)^\mathrm{T}  \boldsymbol R_i^0 \boldsymbol I_i^i\;(\boldsymbol R_i^0)^\mathrm{T}\boldsymbol J_{\mathrm{rot},i}\dot{\boldsymbol q} \right]
\end{equation*}
\pause

\begin{equation*}
 \mathcal{T} = \frac{1}{2}\dot{\boldsymbol q}^\mathrm{T} \underbrace{\color{yellow}\sum_{i=1}^n \left[ m_i \boldsymbol J_{\mathrm{tr},\mathrm{C}_i}^\mathrm{T}\boldsymbol J_{\mathrm{tr},\mathrm{C}_i} + \left(J_{\mathrm{rot},i}\right)^\mathrm{T}  \boldsymbol R_i^0 \boldsymbol I_i^i\;(\boldsymbol R_i^0)^\mathrm{T}\boldsymbol J_{\mathrm{rot},i}\right]}_{\boldsymbol M(\boldsymbol q)}\dot{\boldsymbol q}
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Matice setrvačnosti -- zobecnění hmotnosti hmotného bodu}
\pause 
\begin{equation*}\boxed{
  \boldsymbol M(\boldsymbol q) = \sum_{i=1}^n \left[ m_i \boldsymbol J_{\mathrm{tr},\mathrm{C}_i}^\mathrm{T}\boldsymbol J_{\mathrm{tr},\mathrm{C}_i} + \left(J_{\mathrm{rot},i}\right)^\mathrm{T}  \boldsymbol R_i^0 \boldsymbol I_i^i\;(\boldsymbol R_i^0)^\mathrm{T}\boldsymbol J_{\mathrm{rot},i}\right]}
\end{equation*}

\pause
\begin{align*}
 \mathcal{T}(\boldsymbol q, \dot{\boldsymbol q}) &= \frac{1}{2}\dot{\boldsymbol q}^\mathrm{T}\boldsymbol M(\boldsymbol q)\; \dot{\boldsymbol q}\\ 
 &=  \frac{1}{2}\sum_{i=1}^n\sum_{j=1}^n M_{ij}(\boldsymbol q)\dot{q}_i\dot{q}_j
\end{align*} 
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Lagrangeova funkce a její derivace}
\pause 
 \begin{align*}
  \mathcal{L}(\boldsymbol q, \dot{\boldsymbol q}) &= \mathcal{T}(\boldsymbol q, \dot{\boldsymbol q}) - \mathcal{V}(\boldsymbol q) = \frac{1}{2}\sum_{i=1}^n\sum_{j=1}^n M_{ij}(\boldsymbol q)\dot{q}_i\dot{q}_j - \mathcal{V}(\boldsymbol q)
 \end{align*}

\pause 
\begin{equation*}
 \pdv{\mathcal{L}}{\dot{q_k}} = \sum_{j}M_{kj}(\boldsymbol q)\dot{q}_j
\end{equation*} 

\pause
\begin{align*}
 \odv*{\pdv{\mathcal{L}}{\dot{q_k}}}{t} &= \sum_{j}M_{kj}(\boldsymbol q)\ddot{q}_j + \sum_{j}\odv{M_{kj}(\boldsymbol q)}{t}\dot{q}_j\\
 &= \sum_{j}M_{kj}(\boldsymbol q)\ddot{q}_j + \sum_{j}{\color{yellow}\sum_{i}\pdv{M_{kj}(\boldsymbol q)}{q_i}\dot{q}_i}\dot{q}_j
\end{align*}

\pause
\begin{equation*}
 \pdv{\mathcal{L}}{q_k} = \frac{1}{2}\sum_{i}\sum_{j}\pdv{M_{ij}(\boldsymbol q)}{q_k}\dot{q}_i\dot{q}_j - \pdv{\mathcal{V}}{q_k}
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Lagrangeov{\color{red} y} rovnice}
\pause
 Pro $k=1,\ldots, n$ 
\begin{equation*}
 \sum_{j}M_{kj}(\boldsymbol q)\ddot{q}_j + \sum_{i}\sum_{j}\left[\pdv{M_{kj}(\boldsymbol q)}{q_i}-\frac{1}{2}\pdv{M_{ij}(\boldsymbol q)}{q_k} \right]\dot{q}_i\dot{q}_j + \pdv{\mathcal{V}}{q_k} = Q_k
\end{equation*}

\pause
Ještě lze dále upravit
\begin{equation*}
 \sum_{i}\sum_{j}\pdv{M_{kj}(\boldsymbol q)}{q_i} = \sum_{i}\sum_{j}\pdv{M_{ki}(\boldsymbol q)}{q_j} 
\end{equation*}

\pause
\begin{equation*}
 \sum_{j}M_{kj}(\boldsymbol q)\ddot{q}_j + \sum_{i,j}{\color{yellow}\frac{1}{2}\left[\pdv{M_{kj}(\boldsymbol q)}{q_i}+\pdv{M_{ki}(\boldsymbol q)}{q_j} -\pdv{M_{ij}(\boldsymbol q)}{q_k} \right]}\dot{q}_i\dot{q}_j + \pdv{\mathcal{V}}{q_k} = Q_k
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Christoffelovy symboly}
\begin{equation*}\boxed{
 c_{ijk} = \frac{1}{2}\left[\pdv{M_{kj}(\boldsymbol q)}{q_i}+\pdv{M_{ki}(\boldsymbol q)}{q_j} -\pdv{M_{ij}(\boldsymbol q)}{q_k} \right]}
\end{equation*}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Lagrangeovy rovnice}
\pause
Pro $k=1,\ldots, n$ 
\begin{equation*}
 \sum_{j}M_{kj}(\boldsymbol q)\ddot{q}_j + \sum_{j}{\color{red}\sum_{i}c_{ijk}(\boldsymbol q)\dot{q}_i}\dot{q}_j + \underbrace{\pdv{\mathcal{V}}{q_k}}_{G_k(\boldsymbol q)} = Q_k
\end{equation*}

\pause
Případně ještě 

\begin{align*}
 C_{kj} &= \sum_{i=1}^n c_{ijk}(\boldsymbol q) \dot q_i\\
 &= \sum_{i=1}^n \frac{1}{2}\left[\pdv{M_{kj}(\boldsymbol q)}{q_i}+\pdv{M_{ki}(\boldsymbol q)}{q_j} -\pdv{M_{ij}(\boldsymbol q)}{q_k} \right] \dot q_i
\end{align*}

\pause
{\color{yellow}
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol{M}(\boldsymbol q) \ddot{\boldsymbol q} + \boldsymbol C(\boldsymbol q, \dot{\boldsymbol q}) \dot{\boldsymbol q} + \boldsymbol G(\boldsymbol q) = \boldsymbol Q}
\end{equation*}}
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Lagrangeovy rovnice i se třením}
\pause
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol{M}(\boldsymbol q) \ddot{\boldsymbol q} + \boldsymbol C(\boldsymbol q, \dot{\boldsymbol q}) \dot{\boldsymbol q} + \boldsymbol G(\boldsymbol q) + \boldsymbol{F}(\dot{\boldsymbol q})= \boldsymbol Q}
\end{equation*} 
\end{frame}

\end{document}
