\documentclass{beamer}              % [handout] option if all the elements should be uncovered at once
                                    % but for printing purpose, color theme below should be switched off
                                    % as well as color=white should be removed from within \ctikzset. 
\mode<presentation>
{
 \usetheme{Pittsburgh}
 \usecolortheme{owl}
 \setbeamercovered{transparent}
}

%\usepackage[czech]{babel}          % fails with some tikz or lstlisting or something else inside
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}

\usepackage[normalem]{ulem}         % for crossing out text (\sout)

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{amsthm}
\usepackage{empheq}

\usepackage{derivative}
\usepackage{cancel}                 % for crossing out math

\usepackage{graphicx}
\usepackage{color}
\usepackage{tikz}
\usepackage[europeanresistors,americanvoltages]{circuitikz}
\ctikzset{color=white}              % comment out if printing
\usepackage{siunitx}

\title[Lagrange pro elektro] % (optional, use only with long paper titles)
{Modelování elektronických obvodů}

\subtitle
{pomocí Lagrangeových rovnic} % (optional)

\author[Z. Hurák] % (optional, use only with lots of authors)
{Zdeněk Hurák}
% - Use the \inst{?} command only if the authors have different
%   affiliation.

\institute[ČVUT v Praze]
{Katedra řídicí techniky, Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze}

%\date{}

\subject{Talks}
% This is only inserted into the PDF information catalog. Can be left
% out. 

% \pgfdeclareimage[height=0.5cm]{university-logo}{figures/lev_tenky2}
% \logo{\pgfuseimage{university-logo}}

% Delete this, if you do not want the table of contents to pop up at
% the beginning of each subsection: 
% {
%   \begin{frame}<beamer>
%     \frametitle{Outline}
%     \tableofcontents[currentsection,currentsubsection]
%   \end{frame}
% }

% If you wish to uncover everything in a step-wise fashion, uncomment
% the following command: 

%\beamerdefaultoverlayspecification{<+->}

\begin{document}

\begin{frame}
  \titlepage
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Zobecněné veličiny v elektronických obvodech}
\pause

\begin{tabular}{l l}
Zobecněné souřadnice:            & náboje $q$\\
Zobecněné rychlosti:             & proudy $\odv{q}{t} = i$\\
Zobecněné síly:                  & napětí $u$
\end{tabular}

\pause
\vspace{2cm}
Počet nezávislých proudů
$$
B-N+1
$$

\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Energie}
\pause
\sout{Kinetická} magnetická koenergie  

$$\mathcal{W}_\mathrm{m}^*(\dot q) = \frac{1}{2}L\dot{q}^2$$

\pause
\sout{Potenciální} elektrická energie  

$$\mathcal{W}_\mathrm{e}(q) = \frac{1}{2}\frac{1}{C}q^2$$

\pause
Disipativní funkce              

$$\mathcal{D}(\dot q) = \frac{1}{2}R\dot{q}^2$$

\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Příklad}
\begin{figure}
\centering
\begin{tikzpicture}
\begin{circuitikz}[scale=0.8]
\draw (0,3)
to [european voltage source,v_=$u_0$,i<=$i_0$] (0,0); 
\draw (0,3)
to [R,l=$R$,*-*,i=$i_\mathrm{R}$, v_>=$v_\mathrm{R}$] (3,3)
to [L,l=$L$,-*,i=$i_\mathrm{L}$, v_>=$v_\mathrm{L}$] (6,3)
to [C,l=$C$,-,i=$i_\mathrm{C}$, v_>=$v_\mathrm{C}$] (9,3)
|- (0,0) 
{[anchor=south	] (0,3) node {	\color{red}1} (3,3) node {\color{red}2} (6,3) node {\color{red}3}};
\end{circuitikz}
\end{tikzpicture}
\end{figure}
\pause

$$n=4-4+1=1\quad \Rightarrow \quad q = q_0 = q_\mathrm{R} = q_\mathrm{L} = q_\mathrm{C}$$

\pause
\begin{equation*}
\mathcal{W}_\mathrm{m}^*(\dot q) = \frac{1}{2}L\dot{q}^2
\end{equation*}

\pause
\begin{equation*}
\mathcal{W}_\mathrm{e}(q) = \frac{1}{2}\frac{1}{C}q^2.
\end{equation*}

\pause
\begin{equation*}
 \mathcal{D}(\dot q) = \frac{1}{2}R\dot{q}^2.
\end{equation*}

\end{frame}

\begin{frame}
\pause
Lagranžián
\begin{align*}
 \mathcal{L}(q,\dot{q}) &= \mathcal{W}_\mathrm{m}^*(\dot q) - \mathcal{W}_\mathrm{e}(q)\\
  &= \frac{1}{2}L\dot{q}^2 - \frac{1}{2}\frac{1}{C}q^2
\end{align*}

\pause
Nekonzervativní síla $E_0$ (mimo disipaci) je napětí $u_0$ zdroje.

\vspace{1cm}

\pause
Lagrangeova rovnice 
\begin{equation*}
 \frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}t}\frac{\partial}{\partial \dot{q}}L(q,\dot{q}) - \frac{\partial}{\partial q}L(q,\dot{q}) = -\frac{\partial}{\partial \dot q}\mathcal{D}(\dot q) + E_0
\end{equation*}

\pause
je po dosazení
\begin{equation*}\boxed{
L\ddot{q}(t) + \frac{1}{C}q(t) + R \dot{q}(t) = u_0(t)}
\end{equation*}
\end{frame}


\begin{frame}
 \frametitle{Možné i jiné zobecněné souřadnice a jejich derivace}
\pause
\begin{tabular}{l l}
Zobecněné souřadnice:            & flux linkage (magnetický tok) $\lambda$\\
Zobecněné „rychlosti“:             & napětí $\odv{\lambda}{t} = u$\\
Zobecněné síly:                  & proud $i$
\end{tabular}

\vspace{1cm}
\pause
\begin{equation*}
 m = N-1.
\end{equation*}

\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Energie}
\pause
\sout{Potenciální} elektrická koenergie  

$$\mathcal{W}_\mathrm{e}^*(\lambda) = \frac{1}{2}C\dot{\lambda}^2$$

\pause
\sout{Kinetická} magnetická energie  

$$\mathcal{W}_\mathrm{m}(\dot \lambda) = \frac{1}{2}\frac{1}{L}\lambda^2$$

\pause
(Ko-)disipativní funkce              

$$\mathcal{D}(\dot q) = \frac{1}{2}\frac{1}{R}\dot{\lambda}^2$$
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Ko-lagranžián a rovnice}
\pause
\begin{equation*}
 \mathcal{L}^*(\lambda,\dot\lambda) = \mathcal{W}_\mathrm{e}^*(\dot\lambda) - \mathcal{W}_\mathrm{m}(\lambda)
\end{equation*}

\pause
\begin{equation*}
 \frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}t}\frac{\partial}{\partial \dot{\lambda}}\mathcal{L}^*(\lambda,\dot\lambda) - \frac{\partial}{\partial \lambda}\mathcal{L}^*(\lambda,\dot\lambda) = -\frac{\partial}{\partial \dot\lambda}\mathcal{D}^*(\dot \lambda) + I_0.
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Příklad}
\begin{figure}
\centering
\begin{tikzpicture}
\begin{circuitikz}[scale=0.8]
\draw (0,3)
to [european voltage source,v_=$u_0$,i<=$i_0$] (0,0); 
\draw (0,3)
to [R,l=$R$,*-*,i=$i_\mathrm{R}$, v_>=$v_\mathrm{R}$] (3,3)
to [L,l=$L$,-*,i=$i_\mathrm{L}$, v_>=$v_\mathrm{L}$] (6,3)
to [C,l=$C$,-,i=$i_\mathrm{C}$, v_>=$v_\mathrm{C}$] (9,3)
|- (0,0) 
{[anchor=south	] (0,3) node {	\color{red}1} (3,3) node {\color{red}2} (6,3) node {\color{red}3}};
\end{circuitikz}
\end{tikzpicture}
\end{figure}

\pause
$$m=4-1=3$$

\pause
\begin{equation*}
 \boldsymbol \lambda = \begin{bmatrix}
                        \cancel{\color{yellow}\lambda_1} \\ \lambda_2 \\ \lambda_3
                       \end{bmatrix}
\end{equation*}

\pause
Napětí $u_1 = \odv{\lambda_1}{t}$ je přímo nastavováno zdrojem, tedy nemůže být zobecněnou souřadnicí. 

\end{frame}


\begin{frame}
\pause
Elektrická koenergie
\begin{equation*}
 \mathcal{W}_\mathrm{e}^*(\dot\lambda) =\frac{1}{2}C\dot\lambda_3^2,
\end{equation*}
\pause
Magnetická energie
\begin{equation*}
 \mathcal{W}_\mathrm{m}(\lambda) =\frac{1}{2}\frac{1}{L}(\lambda_2-\lambda_3)^2.
\end{equation*}
\pause
Ko-disipativní funkce
\begin{equation*}
 \mathcal{D}^*(\dot\lambda) =\frac{1}{2}\frac{1}{R}({\color{yellow}\dot\lambda_1}-\dot\lambda_2)^2.
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\pause
\begin{align*}
 \mathcal{L}^*(\lambda,\dot\lambda) &= \mathcal{W}_\mathrm{e}^*(\dot\lambda) - \mathcal{W}_\mathrm{m}(\lambda)\\
 &= \frac{1}{2}C\dot\lambda_3^2 - \frac{1}{2}\frac{1}{L}(\lambda_2-\lambda_3)^2
\end{align*}

\pause
 \begin{align*}
 \frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}t}\frac{\partial}{\partial \dot{\lambda_2}}\mathcal{L}^* - \frac{\partial}{\partial \lambda_2}\mathcal{L}^* + \frac{\partial}{\partial \dot \lambda_2}\mathcal{D}^* &= 0\\
 \frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}t}\frac{\partial}{\partial \dot{\lambda}_3}\mathcal{L}^* - \frac{\partial}{\partial \lambda_3}\mathcal{L}^* + \frac{\partial}{\partial \dot \lambda_3}\mathcal{D}^* &= 0,
\end{align*}

\pause
Po dosazení
\begin{align*}
 \frac{\lambda_2-\lambda_3}{L} - \frac{{\color{yellow}\dot\lambda_1}-\dot\lambda_2}{R} &=0\\
 -\frac{\lambda_2-\lambda_3}{L}+ C\ddot\lambda_3 &= 0
\end{align*}

\pause
Nezapomeňme, že $\dot\lambda_1 = u_0$.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Stavový model}
\pause
\begin{align*}
 \dot \lambda_2 &= -\frac{R}{L} \lambda_2 + \frac{R}{L} \lambda_3 + u_0\\
 \ddot \lambda_3 &= \frac{1}{LC} \lambda_2 - \frac{1}{LC} \lambda_3
\end{align*}

\pause
Zavedením další proměnné
\begin{equation*}\boxed{
\begin{bmatrix}
\dot \lambda_2\\ \dot \lambda_3\\ \ddot \lambda_3 
\end{bmatrix}
=
\begin{bmatrix}
-\frac{R}{L} & \frac{R}{L} & 0\\
0 & 0 & 1\\
\frac{1}{LC} & -\frac{1}{LC} & 0
\end{bmatrix}
\begin{bmatrix}
\lambda_2\\ \lambda_3\\ \dot \lambda_3 
\end{bmatrix}
+
\begin{bmatrix}
 1\\0\\0
\end{bmatrix}
u_0}
\end{equation*}

\pause
Proud coby výstup
\begin{equation*}
 y(t) = 
 \begin{bmatrix}
  \frac{1}{L} & -\frac{1}{L} & 0
 \end{bmatrix}
\begin{bmatrix}
\lambda_2\\ \lambda_3\\ \dot \lambda_3 
\end{bmatrix}
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\pause
Nebo po přičtení první Lagrangeovy rovnice ke druhé
\begin{equation*}
 -\frac{\dot\lambda_1-\dot\lambda_2}{R} + C\ddot\lambda_3 = 0,
\end{equation*}

\pause
a po její integraci
\begin{equation*}
 -\frac{\lambda_1-\lambda_2}{R} + C\dot\lambda_3 = 0.
\end{equation*}

\pause
Společně s původní první rovnicí
\begin{empheq}[box=\fbox]{align*}
 \frac{\lambda_2-\lambda_3}{L} - \frac{{\color{yellow}\dot\lambda_1}-\dot\lambda_2}{R} &=0\\
-\frac{{\color{yellow}\lambda_1}-\lambda_2}{R} + C\dot\lambda_3 &= 0.
\end{empheq} 

\pause
Zavedeme další stavovou proměnnou $\lambda_1 = \int u_0 \mathrm{d}t$, tedy třetí stavová rovnice $\dot \lambda_1 = u_0$. 
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Další příklad}
 \begin{tikzpicture}
\begin{circuitikz}[scale=0.8]
\draw (0,6)
to [L,l=$L_1$,*-*,i<=$i_\mathrm{L1}$, v_<=$v_\mathrm{L1}$] (0,3) node [anchor=east] {\color{red} 0}
to [european voltage source,v_=$u_0$] (0,0); 
\draw (0,6)
to [C,l=$C_1$,*-*,i=$i_1$, v_>=$v_\mathrm{1}$] (3,6)
to [C,l=$C_2$,-*,i=$i_2$, v_>=$v_\mathrm{2}$] (6,6)
to [C,l=$C_3$,-,i=$i_3$, v_>=$v_\mathrm{3}$] (9,6)
to [L,l=$L_2$,-, v_>=$v_\mathrm{L2}$] (9,0)
|- (0,0) 
{[anchor=south	] (0,6) node {	\color{red}1} (3,6) node {\color{red}2} (6,6) node {\color{red}3} (9,6) node {\color{red}4}};
\draw (3,6) 
to  [R,l=$R$,*-*,i=$i_\mathrm{R}$, v_>=$v_\mathrm{R}$] (3,0);
\draw (6,6) 
to  [european current source,l=$i_0$,*-*,i<=$i_0$] (6,0);
\end{circuitikz}
\end{tikzpicture}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Nábojový/proudový formalismus}
\pause
B = 8, \quad N = 6, \quad n = B-N+1 = 3

\pause
$$
\dot{\boldsymbol q} = 
\begin{bmatrix}
 \dot q_1 \\ \dot q_2 \\ \cancel{\dot q_3}
\end{bmatrix}
$$

\pause
Proud $\dot q_3 = \dot q_2 + i_0$ není nezávislý. 

\pause
Tedy ani náboj $q_3 = q_2 + \int_0^t i_0\text{d}\tilde t$ není nezávislý.  

\pause
\begin{equation*}
\mathcal{W}_\mathrm{m}^*(\dot q) = \frac{1}{2}L_1\dot{q_1}^2 + \frac{1}{2}L_2(\dot q_2 + i_0)^2
\end{equation*}

\pause
\begin{equation*}
\mathcal{W}_\mathrm{e}(q) = \frac{1}{2}\frac{1}{C_1}q_1^2 + \frac{1}{2}\frac{1}{C_2}q_2^2 + \frac{1}{2}\frac{1}{C_3}\left(q_2 + \int_0^t i_0\text{d}\tilde t\right)^2.
\end{equation*}

\pause
\begin{equation*}
 \mathcal{D}(\dot q) = \frac{1}{2}R\left(\dot{q}_2-\dot{q}_1\right)^2.
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\pause
\begin{align*}
 \frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}t}\frac{\partial}{\partial \dot{q}_1}L(\boldsymbol q,\dot{\boldsymbol q}) - \frac{\partial}{\partial q_1}L(\boldsymbol q,\dot{\boldsymbol q}) &= -\frac{\partial}{\partial \dot q_1}\mathcal{D}(\dot{\boldsymbol q}) + E_1\\
 \frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}t}\frac{\partial}{\partial \dot{q}_2}L(\boldsymbol q,\dot{\boldsymbol q}) - \frac{\partial}{\partial q_2}L(\boldsymbol q,\dot{\boldsymbol q}) &= -\frac{\partial}{\partial \dot q_2}\mathcal{D}(\dot{\boldsymbol q}) + E_2
\end{align*}

\pause
\begin{align*}
 L_1\ddot q_1 + \frac{1}{C_1}q_1 &= R(\dot q_2 - \dot q_1) + u_0\\
 L_2\ddot q_2 + L_2\odv{i_\mathrm{i}}{t} + \frac{1}{C_2}q_2 + \frac{1}{C_3}q_2 + \frac{1}{C_3}\int_0^t i_0\text{d}\tilde t &= -R(\dot q_2 - \dot q_1)
\end{align*}

\pause
Derivace druhé rovnice
\begin{equation*}
 L_2\dddot{q}_2 + L_2\odv[2]{i_0}{t} + \frac{1}{C_2}\dot q_2 + \frac{1}{C_3}\dot q_2 + \frac{1}{C_3}i_0 = -R(\ddot{q_2} - \ddot{q_1})
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\pause
\begin{align*}
 L_1\ddot q_1 + \frac{1}{C_1}q_1 + R\dot q_1 - R\dot q_2 &= u_0\\
 L_2\dddot{q}_2 + \frac{1}{C_2}\dot q_2 + \frac{1}{C_3}\dot q_2 - R\ddot q_1 + R\ddot q_2 &= - L_2\odv[2]{i_0}{t} - \frac{1}{C_3}i_0
\end{align*}
\end{frame}


\begin{frame}
 \frametitle{Magneto-tokový/napěťový formalismus}
\pause 
\begin{tikzpicture}
\begin{circuitikz}[scale=0.8]
\draw (0,6)
to [L,l=$L_1$,*-*,i<=$i_\mathrm{L1}$, v_<=$v_\mathrm{L1}$] (0,3) node [anchor=east] {\color{red} 0}
to [european voltage source,v_=$u_0$] (0,0); 
\draw (0,6)
to [C,l=$C_1$,*-*,i=$i_1$, v_>=$v_\mathrm{1}$] (3,6)
to [C,l=$C_2$,-*,i=$i_2$, v_>=$v_\mathrm{2}$] (6,6)
to [C,l=$C_3$,-,i=$i_3$, v_>=$v_\mathrm{3}$] (9,6)
to [L,l=$L_2$,-, v_>=$v_\mathrm{L2}$] (9,0)
|- (0,0) 
{[anchor=south	] (0,6) node {	\color{red}1} (3,6) node {\color{red}2} (6,6) node {\color{red}3} (9,6) node {\color{red}4}};
\draw (3,6) 
to  [R,l=$R$,*-*,i=$i_\mathrm{R}$, v_>=$v_\mathrm{R}$] (3,0);
\draw (6,6) 
to  [european current source,l=$i_0$,*-*,i<=$i_0$] (6,0);
\end{circuitikz}
\end{tikzpicture}

\pause
$m = 6-1 = 5$
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Magneto-tokový/napěťový formalismus}
\pause
\begin{equation*}
 \boldsymbol \lambda = \begin{bmatrix}
                        \cancel{\color{yellow}\lambda_0} \\ \lambda_1 \\ \lambda_2 \\ \lambda_3 \\ \lambda_4
                       \end{bmatrix}
\end{equation*} 
\end{frame}

\begin{frame}
\pause
Elektrická koenergie
\begin{equation*}
 \mathcal{W}_\mathrm{e}^*(\dot{\boldsymbol\lambda}) =\frac{1}{2}C_1(\dot\lambda_1-\dot\lambda_2)^2+\frac{1}{2}C_2(\dot\lambda_2-\dot\lambda_3)^2+\frac{1}{2}C_3(\dot\lambda_3-\dot\lambda_4)^2,
\end{equation*}
\pause
Magnetická energie
\begin{equation*}
 \mathcal{W}_\mathrm{m}({\boldsymbol\lambda}) =\frac{1}{2}\frac{1}{L_1}(\lambda_1-{\color{yellow}\lambda_0})^2 + \frac{1}{2}\frac{1}{L_2}\lambda_4^2.
\end{equation*}

\pause
Ko-Lagrangeova funkce
\begin{equation*}
 \mathcal{L}^*(\lambda,\dot\lambda) = \mathcal{W}_\mathrm{e}^*(\dot\lambda) - \mathcal{W}_\mathrm{m}(\lambda)
\end{equation*}

\pause
Ko-disipativní funkce
\begin{equation*}
 \mathcal{D}^*(\dot{\boldsymbol\lambda}) =\frac{1}{2}\frac{1}{R}\dot\lambda_2^2.
\end{equation*}
\end{frame}


\begin{frame}
\pause
\begin{align*}
 \frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}t}\frac{\partial}{\partial \dot{\lambda_1}}\mathcal{L}^* - \frac{\partial}{\partial \lambda_1}\mathcal{L}^* + \frac{\partial}{\partial \dot \lambda_1}\mathcal{D}^* &= 0\\ 
 \frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}t}\frac{\partial}{\partial \dot{\lambda_2}}\mathcal{L}^* - \frac{\partial}{\partial \lambda_2}\mathcal{L}^* + \frac{\partial}{\partial \dot \lambda_2}\mathcal{D}^* &= 0\\
 \frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}t}\frac{\partial}{\partial \dot{\lambda}_3}\mathcal{L}^* - \frac{\partial}{\partial \lambda_3}\mathcal{L}^* + \frac{\partial}{\partial \dot \lambda_3}\mathcal{D}^* &= i_0\\
 \frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}t}\frac{\partial}{\partial \dot{\lambda_4}}\mathcal{L}^* - \frac{\partial}{\partial \lambda_4}\mathcal{L}^* + \frac{\partial}{\partial \dot \lambda_4}\mathcal{D}^* &= 0\\
\end{align*}
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Srovnání metod (obecně, nejen pro elektronické obvody)}
\pause
\begin{itemize}
 \item Lagrange: $q,f$ \qquad ($\dot q=f$)\pause
 \item Co-Lagrange: $p, e$ \qquad ($\dot p = e$)\pause
 \item  Hamiltonian/Bond grafy: $p, q$\pause
 \item Co-Hamiltonian (Brayton-Moser): $e, f$ \qquad ($e=\dot p, f = \dot q$)
\end{itemize}
 
\pause 
\vspace{1cm}
Připomínka ke značení: V elektronických obvodech jsme používali $i$ místo $f$, $\lambda$ místo $p$.

\pause
\vspace{1cm}
Přehledně v: Jeltsema, D., a J.M.A. Scherpen. „Multidomain modeling of nonlinear networks and systems". IEEE Control Systems 29, č. 4 (srpen 2009): 28–59. \url{https://doi.org/10.1109/MCS.2009.932927}.
\end{frame}

\end{document}
