\documentclass{beamer}              % [handout] option if all the elements should be uncovered at once
                                    % but for printing purpose, color theme below should be switched off
                                    % as well as color=white should be removed from within \ctikzset. 
\mode<presentation>
{
 \usetheme{Pittsburgh}
 \usecolortheme{owl}
 \setbeamercovered{transparent}
}

\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}
%\usepackage[czech]{babel}           % fails with some tikz or lstlisting or something else inside

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{amsthm}

\usepackage[normalem]{ulem}         % for crossing out text (\sout)
\usepackage{empheq}
\usepackage{derivative}
\usepackage{cancel}                 % for crossing out math

\usepackage{graphicx}
\usepackage{color}
\usepackage{tikz}
\usetikzlibrary{arrows, automata}
\usetikzlibrary{circuits.ee.IEC}
\usetikzlibrary{backgrounds}
\usetikzlibrary{decorations.pathmorphing}

\usepackage{algorithm}
\usepackage{algorithmic}
\usepackage{listings}
\usepackage{subfigure}
\lstset{basicstyle=\scriptsize, keywordstyle=\color{red}}


\title[Numerická simulace] % (optional, use only with long paper titles)
{Simulace dynamických systémů -- numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic}

\subtitle
{Problémy se zadanými počátečními podmínkami; jednokrokové metody} % (optional)

\author[Z. Hurák] % (optional, use only with lots of authors)
{Zdeněk Hurák}
% - Use the \inst{?} command only if the authors have different
%   affiliation.

\institute[ČVUT v Praze] % (optional, but mostly needed)
{Katedra řídicí techniky, Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze}
% - Use the \inst command only if there are several affiliations.
% - Keep it simple, no one is interested in your street address.

%\date{}

\subject{Talks}
% This is only inserted into the PDF information catalog. Can be left
% out. 

% \pgfdeclareimage[height=0.5cm]{university-logo}{obrazky/lev_tenky2}
% \logo{\pgfuseimage{university-logo}}

% Delete this, if you do not want the table of contents to pop up at
% the beginning of each subsection: 
% {
%   \begin{frame}<beamer>
%     \frametitle{Outline}
%     \tableofcontents[currentsection,currentsubsection]
%   \end{frame}
% }

% If you wish to uncover everything in a step-wise fashion, uncomment
% the following command: 

%\beamerdefaultoverlayspecification{<+->}


% \mode<presentation>
% {
%   \usetheme{MTNS}
%   \setbeamercovered{transparent}
% }


\begin{document}

\begin{frame}
  \titlepage
\end{frame}

\begin{frame}
  \frametitle{Outline}
  \tableofcontents
  % You might wish to add the option [pausesections]
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Proč?}
 \pause
\begin{enumerate}
 \item troubleshooting\pause
 \item real-time/embedded simulace 
\end{enumerate}
\end{frame}

\section{Problém se zadanými počátečními podmínkami}

\begin{frame}
\frametitle{Problém se zadanými počátečními podmínkami (angl. initial value problem, IVP)}
\pause
\alert{Najděte $x(t)$ pro všechna $t\in[t_0,t_\mathrm{f}]$} \pause splňující
\begin{equation*}\boxed{
 \dot x(t) = f(x(t),t),} 
\end{equation*}
\pause
kde $x(t)$ je známo v \textit{počátečním čase} $t_0<t$
\begin{equation*}\boxed{
 x(t_0) = x_0.}
\end{equation*}

\pause
Příklad:
\begin{equation*}
  \dot x(t) = \overbrace{-|x(t)|^2x(t)+3\cos x(t)}^{f(x,t)},\quad x(0)=0, \quad t\in[0,10].
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Obyčejná diferenciální rovnice se \textit{vstupem}}

\begin{equation*}
  \dot x(t) = \overbrace{-|x(t)|^2x(t)+\underbrace{3\cos x(t)}_{u(t)}}^{f(x,t)},\quad x(0)=0, \quad t\in[0,10].
\end{equation*}

Jestliže nějaká časově závislá část modelu je řiditelná zvnějšku, označíme $u$ a nazýváme \alert{řídicím vstupem}.

\pause

\begin{equation*}\boxed{
 \dot x(t) = f(x(t),\alert{u(t)},t).} 
\end{equation*}
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{IVP s několika proměnnými -- stavový model vyššího řádu}
Více proměnných popsáno vektory $\boldsymbol x\in\mathbb R^n$ and $\boldsymbol u\in\mathbb R^m$ 
\begin{equation*}\boxed{
 \dot{\boldsymbol{x}}(t) = \mathbf f(\boldsymbol{x}(t), \boldsymbol{u}(t), t), \quad \boldsymbol{x}(t_0) = \boldsymbol{x}_0.}
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Příklad: tenké kyvadlo}
\begin{align*}
\frac{\mathrm{d}\theta(t)}{\mathrm{d}t} &= \omega(t)\\
\frac{\mathrm{d}\omega(t)}{\mathrm{d}t} &= - \frac{3}{2}\frac{g}{l}\sin\theta(t) + \frac{3}{ml^2}M(t)
\end{align*}
\pause
\begin{equation*}
 \boldsymbol x(t) = \begin{bmatrix}\theta(t) \\ \omega(t)\end{bmatrix}, \quad u(t) = M(t).
\end{equation*}
\pause

\begin{equation*}
 \mathbf{f}(\boldsymbol x(t), u(t)) 
 = 
 \begin{bmatrix}
   x_2(t)\\
   - \frac{3}{2}\frac{g}{l}\sin x_1(t) + \frac{3}{ml^2}u(t)
 \end{bmatrix} 
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Srovnejte úlohy s počátečními podmínkami (IVP) a úloh s okrajovými podmínkami (BVP)}
\pause

\begin{itemize}
 \item U BVP je nezávislou proměnnou typicky prostorová souřadnice (například $x$); při závislosti na více (například $x, y, z$) místo obyčejných diferenciálních rovnice parciální diferenciální rovnice. \pause
 \item Hodnoty (některých) proměnných a/nebo jejich derivací jsou určeny na okrajích. 
\end{itemize}

\pause
Příklad:
\begin{equation*}
 \ddot T(x) = -T(x),\quad T(1) = 0, \; T(10) = 1.
\end{equation*}
\pause
\end{frame}

\section{Řešení \textit{dopředu v čase}, diskretizace, Taylorova řada}
\begin{frame}
\frametitle{Řešení \textit{dopředu v čase}, diskretizace, Taylorova řada}
\pause

Předpokládáme, že $x(t)$ je dostatečně hladká. Pak když známe $x(0)$,
\begin{equation*}\boxed{
 x(t_0+h) = x(t_0) + \left.\frac{\mathrm{d}x(t)}{\mathrm{d}t}\right|_{t=t_0}h+\left.\frac{\mathrm{d}^2x(t)}{\mathrm{d}t^2}\right|_{t=t_0}\frac{h^2}{2!}+\ldots. }
\end{equation*}
\pause

Po dosazení stavového modelu $\dot x = f()$:
\begin{equation*}\boxed{
 x(t_0+h) = x(t_0) + \left.f(x,u,t)\right|_{t_0}h+\left.\frac{\mathrm{d}f(x,u,t)}{\mathrm{d}t}\right|_{t_0}\frac{h^2}{2!}+\ldots. }
\end{equation*}

% In the vector case when $\boldsymbol x(t)\in\mathbb{R}^n$, the expression is rewritten componentwise. 
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Jiný pohled na Taylorův rozvoj -- (přibližná) numerická integrace}
\pause
\begin{equation*}
 x(t_0+h) = x(t_0) + \underbrace{\left.f(x,u,t)\right|_{t_0}h+\left.\frac{\mathrm{d}f(x,u,t)}{\mathrm{d}t}\right|_{t_0}\frac{h^2}{2!}+\ldots}_{\int_{t_0}^{t_0+h}f(x,u,t)\text{d}t}. 
\end{equation*}
\pause

\begin{equation*}
 x(t_0+h) - x(t_0) = \int_{t_0}^{t_0+h}f(x(t),u(t),t)\text{d}t 
\end{equation*}
\pause

Numerické řešice obyčejných diferenciálních rovnice označovány za numerické integrátory.

\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Nápad na celou třídu algoritmů -- usekněme Taylorovu řadu}
\pause
Například, usekněme
\begin{equation*}
 x(t_0+h) = x(t_0) + \left.f(x,u,t)\right|_{t_0}h+\left.\frac{\mathrm{d}f(x,u,t)}{\mathrm{d}t}\right|_{t_0}\frac{h^2}{2!}+\ldots 
\end{equation*}
už po druhém členu \pause 
\begin{equation*}
 x(t_0+h) \alert{\approx} x(t_0) + \left.f(x,u,t)\right|_{t_0}h, 
\end{equation*}
\pause
a toto je náš první algoritmus
\begin{equation*}\boxed{
x_{k+1} = x_k + f_k h.}
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Ke značení}
\pause
{\color{blue}$x(t_k)$} je hodnota skutečného řešení v $k$-tém integračním čase $t_k$.\pause

{\color{red}$x_k$} je aproximace skutečného řešení v čase $t_k$.\pause

{\color{red}$f_k$} je aproximace skutečného hodnoty $f(x,u,t)$ v čase $t_k$.\pause

\begin{figure}[ht]
\begin{center}
\begin{tikzpicture}[scale=1,>=latex',font=\normalsize,domain=0:8]
\draw[very thin,color=gray] (-0.1,-0.9) grid (9.9,1.9);
\draw[->] (-0.2,0) -- (10.2,0) node[right] {$t$};
\draw[->] (0,-1.0) -- (0,2.2) node[above] {$x(t)$};
\draw[color=blue,thick] plot (\x,{1-exp(-0.5*\x)*cos(1.5*\x r)}) node[right] {$x(t)$};
\fill[color=green] (0,0) circle (2pt);
\fill[color=blue] (1,0.97) circle (2pt);
\fill[color=red] (1,1.23) circle (2pt);
\fill[color=red] (2,1.8) circle (2pt) node[above right] {$x_k$};
\fill[color=blue] (2,1.36) circle (2pt) node[above right] {$x(t_k)$};
\fill[color=blue] (3,1.05) circle (2pt);
\fill[color=red] (3,1.23) circle (2pt);
\fill[color=blue] (4,0.87) circle (2pt);
\fill[color=red] (4,0.97) circle (2pt);
\fill[color=blue] (5,0.97) circle (2pt);
\fill[color=red] (5,0.87) circle (2pt);
\fill[color=blue] (6,1.07) circle (2pt);
\fill[color=red] (6,0.99) circle (2pt);
\end{tikzpicture}
\end{center}
\end{figure}
\pause

Velmi často $t_k = t_0+kh$, kde $h$ je délka integračního kroku. Ale proměnná délka kroku je velmi častá (snad i častější).
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Useknutí zavádí chyby. Ale jak velké? Koncept velkého $\mathcal{O}()$}
\pause
Funkce $e(x)$ je $\mathcal{O}(g(x))$, když 
\begin{equation*}
 \lim_{x\rightarrow 0} \frac{e(x)}{g(x)} \leq K>0.
\end{equation*}

\pause
Často $g(x)$ je polynom a nejnižší mocnina má největší váhu při $(x\rightarrow 0)$. \pause Říkáme, že funkce $e(x)$ je $\mathcal{O}(x^n)$ nebo stručněji, že je $n$-tého řádu.\pause

Chyba zavedená useknutím po 3. členu je $\mathcal{O}(x^3)$\pause
\begin{equation*}
 x(t_0+h) = x(t_0) + \left.f(x,u,t)\right|_{t_0}h+\left.\frac{\mathrm{d}f(x,u,t)}{\mathrm{d}t}\right|_{t_0}\frac{h^2}{2!}+{\color{red}\mathcal{O}(h^3)}. 
\end{equation*}

\pause
{\color{yellow}! Značení se také používá pro značení výpočetní složitosti algoritmu, ale $n\in\mathrm{Z}, n\rightarrow\infty$.}
\end{frame}

\section{Dopředná a zpětná Eulerova metoda}
\begin{frame}
\frametitle{Náš první algoritmus -- Dopředná Eulerova metoda}
\pause
$$\boxed{
x_{k+1} = x_k + f_k h}
$$
\pause

V lineárním případě $\dot x(t) = ax(t)$ \pause je useknutá Taylorova řada
\begin{equation*}
x(t_0+h) \approx x(t_0) + ax(t_0)h = (1+ah) x(t_0).
\end{equation*}
\pause

(Nenechte se zmást linearitou v $x$. Derivace v Taylorově řadě jsou vzhledem k času $t$.) 

\pause 
Náš algoritmus je (a rovnou už napíšeme pro soustavu rovnic)
$$\boxed{
 \boldsymbol x_{k+1} = \underbrace{(\boldsymbol I+\boldsymbol Ah)}_{\boldsymbol F}\boldsymbol x_k}
$$
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{}
\begin{figure}[ht]
\begin{center}
\begin{tikzpicture}[scale=1,>=latex',font=\normalsize,domain=0:8]
\draw[very thin,color=gray] (-0.1,-0.9) grid (9.9,1.9);
\draw[->] (-0.2,0) -- (10.2,0) node[right] {$t$};
\draw[->] (0,-1.0) -- (0,2.2) node[above] {$x(t)$};
\draw[color=blue,thick] plot (\x,{1-exp(-0.5*\x)*cos(1.5*\x r)}) node[right] {$x(t)$};
\draw[color=red] (1,0.97) -- (2.1,1.9) node[right] {};
\fill[color=blue] (1,0.97) circle (2pt);
\fill[color=red] (2,1.8) circle (2pt) node[above right] {Přibližná hodnota};
\fill[color=blue] (2,1.36) circle (2pt) node[above right] {Skutečná hodnota};
\end{tikzpicture}
\end{center}
\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Pseudokód}
\begin{algorithm}[H]
\caption{Dopředná Eulerova mětoda (žádný vstup $u(t)$)}
\begin{algorithmic}
\REQUIRE $f(x(t),t),\quad  t_0, \quad t_f, \quad x(t_0), \quad h$
\ENSURE $\dot x(t) = f(x(t),t)$
\STATE $t_k\leftarrow t_0$
\STATE $x_k \leftarrow x(t_0)$
\STATE $\dot x_k \leftarrow f(x_0,t_0)$
\WHILE{$t_k < t_f$}
\STATE $x_k \leftarrow x_k+h\dot x_k$
\STATE $t_k \leftarrow t_k+h$
\STATE $\dot x_k \leftarrow f(x_k,t_k)$
\ENDWHILE
\end{algorithmic}
\end{algorithm}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
\frametitle{Numerický příklad}
\pause
$$
\dot x(t) = \frac{x(t)-2tx^2(t)}{1+t},\quad x(0) = 5
$$

\pause
Zrovna máme štěstí, že tady lze najít analytické řešení:
\begin{lstlisting}[language=matlab]
>> dsolve('Dx=(x-2*t*x^2)/(1+t)')
ans =
                  0
 (t + 1)/(t^2 + C2)
\end{lstlisting}

\pause
Plot the solutions for $h=0.2, 0.1, 0.05, 0.025, 0.0125$
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
\frametitle{Kód v Matlabu}
\begin{lstlisting}[language=matlab]
h = 0.1;

t = 0;
x = 5;
k = 1;

xtrue = @(t) (1+t)/(t^2+1/5);  % Presne reseni

while t <= (tf-h)
    dxdt = (x(k)-2*t*x(k)^2)/(1+t);
    x(k+1) = x(k)+h*dxdt;
    t = t+h;
    error(k) = x(k)-xtrue(t);
    k = k+1;
end

global_error1 = error(end) 
\end{lstlisting}

\pause
Klasické upozornění, že $k$ začíná v 1, protože Matlab nemůže začít indexovat v 0.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{$h=0.2$}
\begin{figure}[ht]
 \centering
 \includegraphics[width=10cm]{./obrazky/ex_FE_h02.pdf}
 % ex_FE_h02.pdf: 489x390 pixel, 72dpi, 17.25x13.76 cm, bb=0 0 489 390
\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{$h=0.1$}
\begin{figure}[ht]
 \centering
 \includegraphics[width=10cm]{./obrazky/ex_FE_h01.pdf}
 % ex_FE_h02.pdf: 489x390 pixel, 72dpi, 17.25x13.76 cm, bb=0 0 489 390
\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{$h=0.05$}
\begin{figure}[ht]
 \centering
 \includegraphics[width=10cm]{./obrazky/ex_FE_h005.pdf}
 % ex_FE_h02.pdf: 489x390 pixel, 72dpi, 17.25x13.76 cm, bb=0 0 489 390
\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{$h=0.025$}
\begin{figure}[ht]
 \centering
 \includegraphics[width=10cm]{./obrazky/ex_FE_h0025.pdf}
 % ex_FE_h02.pdf: 489x390 pixel, 72dpi, 17.25x13.76 cm, bb=0 0 489 390
\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{$h=0.0125$}
\begin{figure}[ht]
 \centering
 \includegraphics[width=10cm]{./obrazky/ex_FE_h00125.pdf}
 % ex_FE_h02.pdf: 489x390 pixel, 72dpi, 17.25x13.76 cm, bb=0 0 489 390
\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Analýza chyb}
\pause
\alert{Globální chyba} (na konci simulačního intervalu) vs. \alert{lokální chyba} (v každém kroku)
\pause

\begin{center}
\begin{tabular}{l|c|c}
 $h$ & $n$ & $|x_n-x(t_f)|$\\
\hline
0.2 & 5 & 3.1155\\
0.1 & 10 &  0.3956\\
0.05 & 20 &  0.1191\\
0.025 & 40 &  0.0542\\
0.0125 & 80 &  0.0261
\end{tabular}
\end{center}

\pause
Zatímco $h\rightarrow 0$, globální chyba $|x_n-x(t_f)|$ je (přibližně) půlena, když je půleno $h$ \pause $\Longrightarrow |x_n-x(t_f)|=\mathcal{O}(h)$ \pause $\Longrightarrow$ dopředná Eulerova metoda není výpočetně levná.
\pause

Lokální chyba je $\mathcal{O}(h^2)$. \pause (Na jednotkovém časovém intervalu $n=1/h$.)
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Co můžeme udělat lepšího? Useknout až členy vyšších řádů?}
\pause
Třeba až po třetím členu (chyba useknutí je potom $\mathcal{O}(h^3)$)
\pause
\begin{equation*}
 x(t_0+h) \approx x(t_0) + \left.f(x,u,t)\right|_{t_0}h+\left.\frac{\mathrm{d}f(x,u,t)}{\mathrm{d}t}\right|_{t_0}\frac{h^2}{2!}. 
\end{equation*}
\pause 

Ale pro funkční algoritmus potřebujeme derivace $f()$ vzhledem k času. \pause Toto lze dosáhnout dvojím způsobem
\pause
\begin{enumerate}
 \item symbolickým derivováním \pause
 \item numerickou aproximací
\end{enumerate}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
\frametitle{Příklad: Symbolické derivování při useknutí členů vyššího řádu}
\pause
\begin{equation*}
\odv{f}{t} = \pdv{f}{x}\odv{x}{t} + \pdv{f}{t}
\end{equation*}
\pause

\begin{lstlisting}[language=matlab]
syms t x(t) 
f(t) = (x(t)-2*t*(x(t))^2)/(1+t)
dfdt = diff(f(t),t) 
\end{lstlisting}
\pause

$$
\dot f_k = \frac{(4x_k + 1)f_k}{t_k+1} - 4x_kf_k - \frac{x_k(2x_k+1)}{(t_k + 1)^2}
$$
\pause
Jako i dříve dosadíme $f_k$ za $\dot x(t)$ a $x_k$ za $x(t)$. 

\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Numerické aproximace derivací při useknutí členů vyššího řádu}
\pause
\begin{itemize}
 \item jednokrokové metody (Runge-Kutta)\pause
 \item vícekrokové metody
\end{itemize}

\pause
Ještě na chvíli k metodám jen druhého řádu.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Zpětná Eulerova metoda}
\pause
Proč pro predikci používat \textit{sklon} na začátku intervalu? \pause Proč ne na konci?
\pause
\begin{equation*}\boxed{
 x_{k+1} = x_k + f(x_{k+1},t_{k+1})h}
\end{equation*}
\pause
\begin{figure}[ht]
\begin{center}
\begin{tikzpicture}[scale=1,>=latex',font=\normalsize,domain=0:8]
\draw[very thin,color=gray] (-0.1,-0.9) grid (9.9,1.9);
\draw[->] (-0.2,0) -- (10.2,0) node[right] {$t$};
\draw[->] (0,-1.0) -- (0,2.2) node[above] {$x(t)$};
\draw[color=blue, thick] plot (\x,{1-exp(-0.7*\x)*cos(1.5*\x r)}) node[right] {$x(t)$};
\draw[color=red] (2,1.24) -- (1,1.37) node[right] {};
\draw[color=red] (1,0.98) -- (2,0.89) node[right] {};
\fill[color=blue] (1,0.97) circle (2pt);
\fill[color=red] (2,0.89) circle (2pt) node[below right] {Přibližná hodnota};
\fill[color=blue] (2,1.24) circle (2pt) node[above right] {Skutečná hodnota};
\end{tikzpicture}
\end{center}
\end{figure}
\pause

Slepice nebo vejce? \pause Abychom určili $x_{k+1}$, potřebujeme vyčíslit $f$ v $x_{k+1}$.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Zpětná Eulerova metoda pro lineární diferenciální rovnici a konstantní krok}
\pause
\begin{equation*}
 \boldsymbol x_{k+1} = \boldsymbol x_k + h\boldsymbol A\boldsymbol x_{k+1}\quad \Longrightarrow \quad (\boldsymbol I-\boldsymbol Ah)\boldsymbol x_{k+1} = \boldsymbol x_k
\end{equation*}
\pause

Může být řešeno jako soustava lineárních rovnic. Samozřejmě v Matlabu nebudete počítat inverzi matice, ale použijete zpětné lomítko.

\pause
Zároveň je možno zapsat jako diskrétně-časový systém
\begin{equation*}
\boldsymbol x_{k+1} = \underbrace{(\boldsymbol I-\boldsymbol Ah)^{-1}}_{\color{red}\boldsymbol F} \boldsymbol x_k.
\end{equation*}



\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Zpětná Eulerova metoda je \textit{implicitní}}

Vyžaduje řešení soustavy rovnic, obecně nelineárních.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Pseudokód}
\pause
\begin{algorithm}[H]
\caption{Zpětná Eulerova metoda pro lineární systém (žádný vstup $u(t)$)}
\label{alg:euler_backward}
\begin{algorithmic}
\REQUIRE $A,\quad  t_0, \quad t_f, \quad x(t_0), \quad h$
\ENSURE $\dot x(t) = Ax(t)$
\STATE $t_k\leftarrow t_0$
\STATE $x_k \leftarrow x(t_0)$
\WHILE{$t_k < t_f$}
\STATE řešte $(I-Ah)x_{k+1} = x_k$ pro neznámou $x_{k+1}$
\STATE $t_k \leftarrow t_k+h$
\STATE $x_k\leftarrow x_{x+1}$
\ENDWHILE
\end{algorithmic}
\end{algorithm}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Další možnosti pro metody druhého řádu}
\pause
\begin{itemize}
 \item najít/aproximovat derivaci uprostřed intervalu\pause
 \item průměr dopředné a zpětné Eulerovy metody
\end{itemize}
\pause

Napište si sami tyto dva algoritmy a experimentujte s nimi.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Řešení (soustavy) nelineárních rovnice metodou prostých iterací (angl. fixed-point iterations)}
\pause
Řešte 
\begin{equation*}\boxed{
 x=g(x)}
\end{equation*}

\pause
Existence i jednoznačnost dána \emph{kontraktivitou} funkce $g(x)$. Viz \emph{věta o pevném bodu} (angl. fixed-point theorem).
\vspace{1cm}
\pause

Algoritmus: dosaď počáteční hodnotu $x_0$ do $g()$
\begin{equation*}
 x_1=g(x_0)
\end{equation*}
\pause 
a opakuj\ldots
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Řešení rovnic ve zpětné Eulerově metodě -- schéma prediktor-korektor}
\pause
\begin{itemize}
 \item počáteční odhad poskytnut dopřednou Eulerovou metodou -- {\color{blue}prediktor} \pause
 \item iterativní vylepšování zpětnou Eulerovou metodou -- {\color{blue}korektor}
\end{itemize}

\pause

Pravá strana je kontraktivní, jestliže $f()$ je \emph{Lipschitzovsky spojitá}. 
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{}
\begin{algorithm}[H]
\algsetup{linenosize=\footnotesize} 
\small
\caption{Schéma prediktor-korektor ve zpětné Eulerově metodě}
\begin{algorithmic}
\REQUIRE $f(x(t)),\quad  t_0, \quad t_f, \quad x_0, \quad h, \quad \varepsilon$
\ENSURE $\dot x(t) = f(x(t)),\quad x(t_0)=x_0$
\STATE $t_k\leftarrow t_0$
\STATE $x_k \leftarrow x(t_0)$
\WHILE{$t < t_f$}
\STATE $\dot x_k \leftarrow f(x_k,t_k)$ 
\STATE $x^P_{k+1} \leftarrow x_k + h\dot x_k$ \COMMENT{{\color{yellow}Predictor}}
\STATE $\dot x^P_{k+1} \leftarrow f(x^P_{k+1},t_{k}+h)$
\STATE $x^{C_1}_{k+1} \leftarrow x_k + h\dot x^P_{k+1}$ \COMMENT{{\color{yellow}$1^\text{st}$ corrector}}
\STATE $i\leftarrow 1$
\WHILE{$e > \varepsilon$}
\STATE $\dot x^{C_i}_{k+1} \leftarrow f(x^{C_i}_{k+1},t_k+h)$
\STATE $x^{C_i}_{k+1} \leftarrow x_k + h\dot x^{C_i}_{k+1}$ \COMMENT{{\color{yellow}$i^\text{th}$ corrector}}
\STATE $e\leftarrow x^{C_i} - x^{C_{i-1}}$
\STATE $i\leftarrow i+1$
\ENDWHILE
\STATE $x_k \leftarrow x^{C_i}_k$
\STATE $t_k \leftarrow t_k+h$
\ENDWHILE
\end{algorithmic}
\end{algorithm}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Schéma prediktor-korektor pro soustavu lineárních diferenciálních rovnic}
\pause
Posloupnost matice $\boldsymbol F$ v diskrétně časovém systému $\boldsymbol x(k+1)=\boldsymbol F\boldsymbol x(k)$ je
\begin{equation*}
 \begin{split}
  \boldsymbol F^P &= \boldsymbol I+\boldsymbol Ah\\  
  \boldsymbol F^{C_1} &= \boldsymbol I+\boldsymbol Ah+(\boldsymbol Ah)^2\\
  \boldsymbol F^{C_2} &= \boldsymbol I+\boldsymbol Ah+(\boldsymbol Ah)^2 + (\boldsymbol Ah)^3\\
  \boldsymbol F^{C_3} &= \boldsymbol I+\boldsymbol Ah+(\boldsymbol Ah)^2 + (\boldsymbol Ah)^3 + (\boldsymbol Ah)^4  
 \end{split}
\end{equation*}
\pause

Pro nekonečný počet iterací
\begin{equation*}
 \boldsymbol F = \boldsymbol I+\boldsymbol Ah+(\boldsymbol Ah)^2 + (\boldsymbol Ah)^3 + (\boldsymbol Ah)^4 + \ldots, 
\end{equation*}
\pause 
což je ekvivalentní 
\begin{equation*}
\boldsymbol F = \left(\boldsymbol I-\boldsymbol Ah\right)^{-1}.
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Newtonovy iterace ve zpětné Eulerově metodě}
\pause
Newtonova metoda řeší
\begin{equation*}
 g(x) = 0,
\end{equation*}
\pause 
 
$i$-tá iterace je  
\begin{equation*}\boxed{
 x^{i+1} = x^i - \frac{g(x^i)}{\dot g(x^i)}}.
\end{equation*}
\pause

Ve vektorovém případě
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol x^{i+1} = \boldsymbol x^i - \boldsymbol{J}_{\boldsymbol{g}}(\boldsymbol{x}^i)^{-1}\boldsymbol{g}(\boldsymbol{x}^i)}.
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Nelineární rovnice ve zpětné Eulerově metodě řešené Newtonovou metodou}
\pause
Nelineární rovnice k řešení je
\begin{equation*}
 \alert{x_{k+1}} = x_k + h f(\alert{x_{k+1}},t_{k+1})
\end{equation*}
\pause
or, in the format ready for application of Newton method
\begin{equation*}
 x_k + h f(\alert{x_{k+1}},t_{k+1}) - \alert{x_{k+1}} = 0.
\end{equation*}   
\pause

Neznámá proměnná je $\alert{x_{k+1}}$ \pause a Newtonova iterace (horní index ${\color{yellow} i}$) je
\begin{equation*}\boxed{
 x^{\textcolor{yellow}{i+1}}_{k+1} = x^{\color{yellow}i}_{k+1} - \frac{x_k + h f(x^{\textcolor{yellow}i}_{k+1},t_{k+1}) - x^{\textcolor{yellow}i}_{k+1}}{h \left.\frac{\partial f(x,t)}{\partial x}\right|_{x^{\textcolor{yellow}i}_{k+1},t_{k+1}} - 1.0}.}
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Vektorová verze Newtonových iterací pro zpětnou Eulerovu metodu}
Místo skaláru $\frac{\mathrm{d} f(x)}{\mathrm{d} x}$ jeho maticová verze -- Jakobián
\pause
\begin{equation*}
 \boldsymbol J = 
\begin{bmatrix}
 \frac{\partial f_1}{\partial x_1} & \frac{\partial f_1}{\partial x_2} & \ldots & \frac{\partial f_1}{\partial x_n}\\
\frac{\partial f_2}{\partial x_1} & \frac{\partial f_2}{\partial x_2} & \ldots & \frac{\partial f_2}{\partial x_n}\\
\vdots\\
\frac{\partial f_n}{\partial x_1} & \frac{\partial f_n}{\partial x_2} & \ldots & \frac{\partial f_n}{\partial x_n}\\
\end{bmatrix}
\end{equation*}
\pause

\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol{x}^{i+1}_{k+1} = \boldsymbol{x}^i_{k+1} - \left[h\boldsymbol{J}_{k+1}^i-\boldsymbol{I}\right]^{-1} \; \left[\boldsymbol{x}_k + h \boldsymbol{f}^i_{k+1} - \boldsymbol{x}^i_{k+1}\right]}
\end{equation*}
\pause

Jakobián pro lineární model je matice $\boldsymbol A$; vektorová verze algoritmu:
\pause
\begin{align*}
 \boldsymbol x^{i+1}_{k+1} &= \boldsymbol x^{i}_{k+1} - [\boldsymbol Ah-\boldsymbol I]^{-1}\; [\boldsymbol x_k + (h \boldsymbol A - \boldsymbol I)\boldsymbol x^{i}_{k+1}]\\
              &= [\boldsymbol I-\boldsymbol Ah]^{-1} \boldsymbol x_k
\end{align*}
\pause

Voil\`{a}! Zpětná Eulerova metoda.
\end{frame}

\section{Numerická stabilita}

\begin{frame}
\frametitle{Numerická stabilita}
\pause
Pro mírně perturbovaná vstupní data jen mírně odlišný výstup simulace.
\pause

Neumíme analyzovat jinak než právě simulací :-(
\pause

Místo toho aspoň: je pro model stabilního systému jeho numerické řešení také stabilní? 
\pause

Pro lineární systémy umíme stabilitu rozpoznat i bez simulace.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Stabilita pro dopřednou Eulerovu metodu}
\pause
Původní spojitě-časový model $\dot{\boldsymbol x}(t) = \boldsymbol A\boldsymbol x(t)$.

\pause
Diskrétně-časový model ekvivalentní dopředné Eulerově metodě $\boldsymbol x(k+1) = \boldsymbol F\boldsymbol x(k)$, \pause where $\boldsymbol F = \boldsymbol I+\boldsymbol Ah$.
\pause

\begin{figure}[ht]
\begin{center}
\begin{tikzpicture}
\filldraw[fill=blue!20] (0,-1.3) -- (0,1.3) 
decorate [decoration={random steps,segment length=3pt,amplitude=1pt}] { -- (-1.3,1.3) }
decorate [decoration={random steps,segment length=3pt,amplitude=1pt}] { |- (0,-1.3) };

\draw[very thin,color=gray,step=0.5cm] (-1.4,-1.4) grid (1.4,1.4);
\draw[->,thick] (-1.4,0) -- (1.4,0) node[right] {Re};
\draw[->,thick] (0,-1.4) -- (0,1.4) node[above] {Im};
\draw (0,0) node[below left] {0};

\draw[-triangle 90,line width=1pt,decorate,decoration={coil,aspect=0}] (2,0.5) -- (4,0.5);
\draw (3,0.5) node[above] {$I+Ah$};
%\draw[->,line width=1pt,decorate,decoration={coil}] (2,0.5) .. controls +(0.5,1) and +(-0.5,1).. (4,0.5);

\filldraw[fill=blue!20] (7,-1.3) -- ++(0,2.6) 
decorate [decoration={random steps,segment length=3pt,amplitude=1pt}] { -- ++(-2.3,0) }
decorate [decoration={random steps,segment length=3pt,amplitude=1pt}] { -- ++(0,-2.6) }
decorate [decoration={random steps,segment length=3pt,amplitude=1pt}] { -- ++(2.3,0) };

\draw[very thin,color=gray,step=0.5cm] (4.6,-1.4) grid (7.4,1.4);
\draw[->,thick] (4.6,0) -- ++(2.8,0) node[right] {Re};
\draw[->,thick] (6,-1.4) -- (6,1.4) node[above] {Im};
\draw (6,0)[red] circle (1cm);
\draw (6,0) node[below left] {0};
\draw (7,0) node[below right] {1};
\end{tikzpicture}
\end{center}
\end{figure}
\pause

\alert{Některé} stabilní spojitě-časové systémy jsou simulovány coby nestabilní.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Region stability pro dopřednou Eulerovu metodu -- stabilně simulované systémy}
\begin{figure}[ht]
\begin{center}
\begin{tikzpicture}
\filldraw [fill=blue!20] (-0.7,0) circle (0.7cm);
\draw[very thin,color=gray,step=0.5cm] (-1.4,-1.4) grid (1.4,1.4);
\draw[->,thick] (-1.4,0) -- (1.4,0) node[right] {Re};
\draw[->,thick] (0,-1.4) -- (0,1.4) node[above] {Im};
\draw (0,0) node[below right] {0};
\draw[red,fill] (-0.7,0) circle (1pt) node[below,color=red] {$-1/h$};

\draw[-triangle 90,line width=1pt,decorate,decoration={coil,aspect=0}] (2,0.5) -- (4,0.5);
\draw (3,0.5) node[above] {$I+Ah$};
%\draw[->,line width=1pt,decorate,decoration={coil}] (2,0.5) .. controls +(0.5,1) and +(-0.5,1).. (4,0.5);

\filldraw [fill=blue!20] (6,0) circle (1cm);
\draw[very thin,color=gray,step=0.5cm] (4.6,-1.4) grid (7.4,1.4);
\draw[->,thick] (4.6,0) -- ++(2.8,0) node[right] {Re};
\draw[->,thick] (6,-1.4) -- (6,1.4) node[above] {Im};
\draw (6,0) node[below left] {0};
\draw (7,0) node[below right] {1};
\end{tikzpicture}
\end{center}
\end{figure}
\pause

Častěji vizualizováno v normalizované rovině $h\lambda$. 
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
\frametitle{Nalezení regionu stability numericky}
Kreslení kontur pro spektrální radius $\rho(\boldsymbol F)$
\begin{lstlisting}[language=matlab]
h = 1; I = eye(2,2);

a = linspace(-4,2,100); % range of real values
b = linspace(0,5,100);    % range of imaginary values

rmax = zeros(length(a),length(b));

for ia = 1:length(a)
    for ib = 1:length(b)
        A = [a(ia) b(ib); -b(ib) a(ia)];
        F = I + A*h;
        rmax(ia,ib) = max(max(abs(eig(F))));    
    end
end

[A,B] = meshgrid(a,b); 

colormap(gray)
contourf(A,B,rmax',linspace(0,1,20))
xlabel('Re(h\lambda)'), ylabel('Im(h\lambda)')
axis([a(1) a(end) b(1) b(end)]), grid on
\end{lstlisting}

\pause
Možno recyklovat pro různé matice $\boldsymbol F$.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{}
Vykreslíme pouze horní komplexní polorovinu (symetrie).
\begin{figure}
 \includegraphics[width=8cm]{./obrazky/FE_stability_domain_contours.pdf}
 % FE_stability_domain_contours.pdf: 490x391 pixel, 72dpi, 17.29x13.79 cm, bb=0 0 490 391
\end{figure}
\pause

Souhlasí s analytickým určením regionu stability.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Numerické experimenty pro dopřednou Eulerovu metodu}
\begin{equation*}
 \dot x(t) = a x(t), \quad x(0) = 1,\quad a=-0.1, -1.0, -2.0, -3.0, \quad h=1.
\end{equation*}

\begin{figure}
 \centering
 \includegraphics[width=7cm]{./obrazky/FE_stability.pdf}
 % FE_stability.pdf: 481x387 pixel, 72dpi, 16.97x13.65 cm, bb=0 0 481 387
\end{figure}
\pause

Dopředný Euler nevhodný pro stabilní rychlé systémy nebo málo tlumené systémy.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Analýza stability pro zpětnou Eulerovu metodu}
\pause
\begin{figure}
\begin{center}
\begin{tikzpicture}
\filldraw[fill=blue!20] (0,-1.3) -- (0,1.3) 
decorate [decoration={random steps,segment length=3pt,amplitude=1pt}] { -- (-1.3,1.3) }
decorate [decoration={random steps,segment length=3pt,amplitude=1pt}] { |- (0,-1.3) };

\draw[very thin,color=gray,step=0.5cm] (-1.4,-1.4) grid (1.4,1.4);
\draw[->,thick] (-1.4,0) -- (1.4,0) node[right] {Re};
\draw[->,thick] (0,-1.4) -- (0,1.4) node[above] {Im};
\draw (0,0) node[below left] {0};

\draw[-triangle 90,line width=1pt,decorate,decoration={coil,aspect=0}] (2,0.5) -- (4,0.5);
\draw (3,0.5) node[above] {$(I-Ah)^{-1}$};
%\draw[->,line width=1pt,decorate,decoration={coil}] (2,0.5) .. controls +(0.5,1) and +(-0.5,1).. (4,0.5);

\filldraw [fill=blue!20] (6.5,0) circle (0.5cm);
\draw[very thin,color=gray,step=0.5cm] (4.6,-1.4) grid (7.4,1.4);
\draw (6,0) circle (1cm);
\draw[->,thick] (4.6,0) -- ++(2.8,0) node[right] {Re};
\draw[->,thick] (6,-1.4) -- (6,1.4) node[above] {Im};
\draw (6,0) node[below left] {0};
\draw (7,0) node[below right] {1};
\end{tikzpicture}
\end{center}
\end{figure}

\pause

Ještě i některé nestabilní systémy se odsimulují jako stabilní.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Region stability pro zpětnou Eulerovu metodu}
\begin{figure}[ht]
\begin{center}
\begin{tikzpicture}
\filldraw[fill=blue!20,even odd rule]  (0.5,0) circle (0.5cm)
decorate [decoration={random steps,segment length=3pt,amplitude=1pt}] { (1.3,-1.3) -- (1.3,1.3) -- (-1.3,1.3) |- (1.3,-1.3) };

\draw[very thin,color=gray,step=0.5cm] (-1.4,-1.4) grid (1.4,1.4);
\draw[->,thick] (-1.4,0) -- (1.4,0) node[right] {Re};
\draw[->,thick] (0,-1.4) -- (0,1.4) node[above] {Im};
\draw (0,0) node[below left] {0};
\draw (0.5,0) circle (1pt) node[below] {$1/h$};

\draw[-triangle 90,line width=1pt,decorate,decoration={coil,aspect=0}] (2,0.5) -- (4,0.5);
\draw (3,0.5) node[above] {$(I-Ah)^{-1}$};
%\draw[->,line width=1pt,decorate,decoration={coil}] (2,0.5) .. controls +(0.5,1) and +(-0.5,1).. (4,0.5);

\filldraw [fill=blue!20] (6,0) circle (1cm);
\draw[very thin,color=gray,step=0.5cm] (4.6,-1.4) grid (7.4,1.4);
\draw[->,thick] (4.6,0) -- ++(2.8,0) node[right] {Re};
\draw[->,thick] (6,-1.4) -- (6,1.4) node[above] {Im};
\draw (6,0) node[below left] {0};
\draw (7,0) node[below right] {1};
\end{tikzpicture}
\end{center}
\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Numerické experimenty pro zpětnou Eulerovu metodu}
\begin{figure}[ht]
 \centering
 \includegraphics[width=8cm]{./obrazky/BE_stability.pdf}
 % FE_stability.pdf: 481x387 pixel, 72dpi, 16.97x13.65 cm, bb=0 0 481 387
\end{figure}
\pause

Zpětná Eulerova metoda spolehlivá pro rychlé stabilní i málo tlumené systémy, avšak nespolehlivá pro nestabilní systémy (obecná vlastnost implicitních metod, dávejte pozor).
\end{frame}

% \begin{frame}
% \frametitle{Domain of stability for Predictor-Corrector BE  (PC-BE)}
% When subtracting two ininite series, their regions of convergence must be considered ($F$ converges for $\rho(Ah)<1$)  
% 
% \begin{figure}[ht]
% \begin{center}
% \begin{tikzpicture}
% \begin{scope}
% \draw[clip] (0,0) circle (0.5cm);
% \filldraw[fill=blue!20,even odd rule]  (0.5,0) circle (0.5cm)
% decorate [decoration={random steps,segment length=3pt,amplitude=1pt}] { (1.3,-1.3) -- (1.3,1.3) -- (-1.3,1.3) |- (1.3,-1.3) };
% \end{scope}
% \draw[very thin,color=gray,step=0.5cm] (-1.4,-1.4) grid (1.4,1.4);
% \draw[->,thick] (-1.4,0) -- (1.4,0) node[right] {Re};
% \draw[->,thick] (0,-1.4) -- (0,1.4) node[above] {Im};
% \draw (0,0) node[below left] {0};
% \draw (0.5,0) circle (1pt) node[below] {$1/h$};
% 
% \draw[-triangle 90,line width=1pt,decorate,decoration={coil,aspect=0}] (2,0.5) -- (4,0.5);
% \draw (3,0.5) node[above] {BE with PC};
% \draw[->,line width=1pt,decorate,decoration={coil}] (2,0.5) .. controls +(0.5,1) and +(-0.5,1).. (4,0.5);
% 
% \filldraw [fill=blue!20] (6,0) circle (1cm);
% \draw[very thin,color=gray,step=0.5cm] (4.6,-1.4) grid (7.4,1.4);
% \draw[->,thick] (4.6,0) -- ++(2.8,0) node[right] {Re};
% \draw[->,thick] (6,-1.4) -- (6,1.4) node[above] {Im};
% \draw (6,0) node[below left] {0};
% \draw (7,0) node[below right] {1};
% \end{tikzpicture}
% \end{center}
% \end{figure}
% \end{frame}
% 
% \begin{frame}
% \frametitle{Domain of stability for BE with Newton iterations}
% Newton iterations do not change the region of stability (see the linear case).
% \end{frame}

\section{Jednokrokové metody vyšších řádů}
\begin{frame}
\frametitle{Jednokrokové metody vyšších řádů -- Heunova metoda}
\pause
Nápad: vzít z nekonečného počtu iterací prediktor-korektor pouze pár prvních, třebas i jen jednu:
\pause

\begin{align*}
 \dot x_k &= f(x_k,t_k) \\
 x^P_{k+1} &= x_k + h\dot x_k\\
 \dot x^P_{k+1} &= f(x^{P}_{k+1}, t_{k}+h)\\
 {\color{yellow}x^{C}_{k+1}} &= x_k + h\dot x^{P}_{k+1}.
\end{align*}

\pause
Dosazením členů do jednoho dostaneme
\begin{equation*}
 {\color{yellow}x^{C}_{k+1}} = x_k + h\alert{f(x_k+hf_k, t_k+h)}.
\end{equation*}
\pause
 
Taylorův rozvoj pro $f()$ useknutý po lineárním členu
\begin{equation*}
 \alert{f(x_k+hf_k, t_k+h)} \approx f(x_k,t_k) + \left.\frac{\partial f(x,t)}{\partial x}\right|_{x_k,t_k} hf_k + \left.\frac{\partial f(x,t)}{\partial t}\right|_{x_k,t_k}h.
\end{equation*}

\pause
Dosazením do rovnice dostaneme $\longrightarrow$
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{}
\begin{equation*}
 x^{C}_{k+1} = x_k + hf_k + h^2 \underbrace{\left(\left.\frac{\partial f(x,t)}{\partial x}\right|_{x_k,t_k} f_k + \left.\frac{\partial f(x,t)}{\partial t}\right|_{x_k,t_k}\right)}_{\dot f(x_k,t_k)}.
\end{equation*}

\pause
Teď srovnejme s Taylorovým rozvojem $x(t_k+h)$ useknutým po kvadratickém členu
\pause

\begin{equation*}
 x(t_{k}+h) \approx x(t_k) + hf(x_k,t_k) + {\color{red}\frac{1}{2}}h^2\dot f(x(t_k),t_k).
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{}
Upravme koeficienty v algoritmu, aby souhlasil s prvními 3 koeficienty Taylorova rozvoje pro řešení
\pause

\begin{align*}
  x^{C}_{k+1} &= x_k + hf_k + h^2\dot f(x_k,t_k)\\
  x_{k+1} &= \frac{1}{2}\left(x^{C}_{k+1} + x^{FE}_{k+1} \right).
\end{align*}
\pause
nebo
\begin{align*} 
 \dot x_k &= f(x_k,t_k) \\
 x^P_{k+1} &= x_k + h\dot x_k\\
 \dot x^P_{k+1} &= f(x^{P}_{k+1}, t_{k+1})\\
 x^{C}_{k+1} &= x_k + \frac{1}{2}h\left(\dot x^{P}_{k+1}+\dot x_k\right).
\end{align*}

\pause

Lokální chyba Heunovy metody je řádu 3, globální řádu 2.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Metody Rungeho a Kutty (Runge-Kutta)}
\pause
Zobecnění Heunovy metody
\pause
\begin{align*}
 \dot x_k &= f(x_k,t_k) \\
 x^P_{k+1} &= x_k + h{\color{red}\beta_{11}}\dot x_k\\
 \dot x^P_{k+1} &= f(x^{P}_{k+1}, t_{k}+{\color{red}\alpha} h)\\
 x^{C}_{k+1} &= x_k + h\left({\color{red}\beta_{22}}\dot x^{P}_{k+1}+{\color{red}\beta_{21}}\dot x_k\right).
\end{align*}
\pause

Opět dosadíme rovnice ``do sebe'' a po vyjádření prvních členů Taylorova rozvoje:
\pause
\begin{multline*}
 x^C_{k+1} = x_k + h(\beta_{21}+\beta_{22})f_k \\+ \frac{h^2}{2}\left(2\beta_{11}\beta_{22}\left.\frac{\partial f(x,t)}{\partial x}\right|_{x_t,t_k}f_k + 2\alpha_1\beta_{22}\left.\frac{\partial f(x,t)}{\partial t}\right|_{x_k,t_k} \right).
\end{multline*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{}
Srovnáním s prvními několika členy Taylorova rozvoje pro $x(t_k+h)$ dostáváme tři podmínky
\pause
\begin{equation*}\boxed{
 \begin{split}
  \beta_{21}+\beta_{22} &= 1\\
  2\alpha_1 \beta_{22} &= 1\\
  2\beta_{11} \beta_{22} &= 1
 \end{split}}
\end{equation*}

\pause
Heunova metoda
\begin{equation*}
 \alpha_1 = 1,\quad \beta_{11}=1,\quad \beta_{21}=0.5,\quad \beta_{22}=0.5.
\end{equation*}
\pause
 
Jiný a populárnější formát -- Butcherova tabulka
\begin{center}
\begin{tabular}{c|cc}
 0 & 0 & 0\\
 1 & 1 & 0\\
\hline
   & 1/2 & 1/2
\end{tabular}
\end{center} 
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Explicitní metoda prostředního bodu \\(angl. explicit midpoint rule)}
\pause
\begin{center}
\begin{tabular}{c|cc}
 0 & 0 & 0\\
 1/2& 1/2 & 0\\
\hline
   & 0 & 1
\end{tabular}
\end{center}  
\pause
 
Odpovídající algoritmus
\begin{equation*}
 \begin{split}
  \dot x_k &= f(x_k,t_k)\\
  x^P_{k+1} &= x_k + \frac{h}{2}\dot x_k\\
  \dot x^P_{k+1} &= f(x^P_{k+1},t_{k}+\frac{1}{2}h)\\
  x^C_{k+1} &= x_k + h\dot x^P_{k+1} 
 \end{split}
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Metody RK čtvrtého řádu}
\pause
Butcherova tabulka pro jednu možnou metodu
\begin{center}
\begin{tabular}{c|cccc}
 0 & 0 & 0 & 0 & 0\\
 1/2 & 1/2 & 0 & 0 & 0\\
 1/2 & 0 & 1/2 & 0 & 0\\
 1 & 0 & 0 & 1 & 0\\
\hline
   & 1/6 & 1/3 & 1/3 & 1/6
\end{tabular}
\end{center}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Metoda RK čtvrtého řádu má 4 stupně (angl. stages)}
\pause 
Počet stupňů je počet vyčíslení pravé strany diferenciální rovnice, tedy kolikrát se počítá derivace.
\pause
\begin{align*}
 \dot x_k &= f(x_k,t_k)\\
 x^{P_1} &= x_k + \frac{h}{2}\dot x_k\\
 \dot x^{P_1} &= f(x^{P_1},t_{k}+\frac{1}{2}h)\\
 x^{P_2} &= x_k + \frac{h}{2}\dot x^{P_1}\\
 \dot x^{P_2} &= f(x^{P_2},t_{k}+\frac{1}{2}h)\\
 x^{P_3} &= x_k + h\dot x^{P_2}\\
 \dot x^{P_3} &= f(x^{P_3},\underbrace{t_{k}+h}_{t_{k+1}})\\
 x_{k+1} &= x_k + \frac{h}{6}\left (\dot x_k + 2 \dot x^{P_1} + 2 \dot x^{P_2} + \dot x^{P_3}\right).\\
\end{align*}
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Přeformátování zápisu dané RK metody čtvrtého řádu}
\begin{align*}
 k_1 &= f(x_k,t_k)\\
 k_2 &= f(x_k + \frac{1}{2}hk_1,t_{k}+\frac{1}{2}h)\\
 k_3 &= f(x_k + \frac{1}{2}hk_2,t_{k}+\frac{1}{2}h)\\
 k_4 &= f(x_k + hk_3,t_{k+1})\\
 x_{k+1} &= x_k + \frac{h}{6}\left (k_1 + 2 k_2 + 2 k_3 + k_4\right).\\
\end{align*} 
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Obecný předpis pro (explicitní) metody RK čtvrtého řádu}
\pause
Butcherova tabulka
$$
\begin{array}{c|cccc}
 {\color{green}c_1} & 0 & 0 & 0 & 0\\
 {\color{green}c_2} & {\color{red}a_{21}} & 0 & 0 & 0\\
 {\color{green}c_3} & {\color{red}a_{31}} & {\color{red}a_{32}} & 0 & 0\\
 {\color{green}c_4} & {\color{red}a_{41}} & {\color{red}a_{42}} & {\color{red}a_{43}} & 0\\
\hline
   & {\color{blue}b_1} & {\color{blue}b_2} & {\color{blue}b_3} & {\color{blue}b_4}
\end{array}
$$
\pause

Algoritmus
\begin{align*}
 {\color{yellow}k_1} &= f(x_k,t_{k})\\
 {\color{yellow}k_2} &= f(x_k + h {\color{red}a_{21}} {\color{yellow}k_1},t_{k}+{\color{green}c_2}h)\\
 {\color{yellow}k_3} &= f(x_k + h ({\color{red}a_{31}}{\color{yellow}k_1}+{\color{red}a_{32}}{\color{yellow}k_2}),t_{k}+{\color{green}c_3}h)\\
 {\color{yellow}k_4} &= f(x_k + h ({\color{red}a_{41}}{\color{yellow}k_1}+{\color{red}a_{42}}{\color{yellow}k_2}+{\color{red}a_{43}}{\color{yellow}k_3}),t_{k}+{\color{green}c_4}h)\\
 x_{k+1} &= x_k + h\left ({\color{blue}b_1}{\color{yellow}k_1} + {\color{blue}b_2}{\color{yellow}k_2} + {\color{blue}b_3}{\color{yellow}k_3} + {\color{blue}b_4}{\color{yellow}k_4}\right).\\
\end{align*} 
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Region stability pro RK metody -- Heunova metoda}
\pause
Matice odpovídajícího lineárního diskrétně-časového systému
\begin{equation*}
 \boldsymbol F = \boldsymbol I + \boldsymbol Ah + \boldsymbol A^2h^2
\end{equation*}
\pause
a jeho region stability 
\begin{figure}
\centering
 \includegraphics[width = 8cm]{./obrazky/heun_stability_domain.pdf}
 % heun_stability_domain.pdf: 489x391 pixel, 72dpi, 17.25x13.79 cm, bb=0 0 489 391
\end{figure}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Region stability pro RK metody čtrvrtého řádu}
\pause
Matice $\boldsymbol F$ 
\begin{equation*}
 \boldsymbol F = \boldsymbol I + \boldsymbol Ah + \frac{1}{2}\boldsymbol A^2h^2 + \frac{1}{6}\boldsymbol A^3h^3+\frac{1}{24}\boldsymbol A^4h^4.
\end{equation*} 
\pause
a region stability 
\begin{figure}
\centering
 \includegraphics[width=8cm]{./obrazky/RK4_stability_domain_contours.pdf}
 % RK4_stability_domain_contours.pdf: 490x391 pixel, 72dpi, 17.29x13.79 cm, bb=0 0 490 391
\end{figure}
\end{frame}

\section{Proměnlivá délka integračního kroku}
\begin{frame}
\frametitle{Proměnlivá délka integračního kroku}
\pause
\begin{itemize}
 \item Lokální chyba záleží na délce integračního kroku $h$. \pause Jestli je známa aktuální chyba a je nepřijatelně velká, délka kroku může být zmenšena.\pause
 \item Jak ale získat odhad chyby? \pause Z rozdílu vystupů dvou algoritmů. \pause Funguje. \pause
\item Ale proč plýtvat prostředky na zdvojování výpočtů? \pause Možná recyklace části výpočtů z RK metod nižšího řádu -- \textit{embedded} RK metody.\pause
 \item Voil\`{a}! Řešiče \textbf{ode45()} či \textbf{ode23()} v Matlabu. 
\end{itemize}
\end{frame}

\begin{frame}
 \frametitle{Absolutní vs relativní chyba}
\pause
Absolutní chyba
\begin{equation*}
 \epsilon_k^\mathrm{abs} = |x(t_k)-x_k| 
\end{equation*}
\pause

Relativní chyba
\begin{equation*}
  \epsilon_k^\mathrm{rel} = \frac{|x(t_k)-x_k|}{|x(t_k)|}
\end{equation*}
\pause

Relativní chyba pohodlnější/intuitivnější, ale nepoužitelná blízko nule, pak spíše absolutní chyba.
\pause

Podmínka přijatelnosti kroku
\begin{equation*}\boxed{
|\hat\epsilon_k^\mathrm{abs}| \leq \max(\mathrm{RelTol}\;|x_k|,\mathrm{AbsTol}) }
\end{equation*}

\end{frame}


\begin{frame}[fragile]
\frametitle{Experimentování s Simulinku}
\begin{figure}[ht]
 \centering
 \includegraphics[width=10cm]{./obrazky/simulink_variable_integration_step.png}
 % simulink_variable_integration_step.png: 718x296 pixel, 96dpi, 18.99x7.83 cm, bb=0 0 538 222
\end{figure}

\begin{lstlisting}[language=matlab]
 semilogy(tout(1:end-1),diff(tout))
\end{lstlisting}
\end{frame}

\section{Tuhé systémy}
\begin{frame}[fragile]
\frametitle{Tuhé systémy -- Příklad (Cleve Moler))}
\pause
Současně i pomalá i rychlá dynamika \pause $\rightarrow$ drobení kroku kvůli rychlé dynamice a přitom dlouhý horizont kvůli pomalé dynamice.
\pause

\begin{equation*}
 \frac{dx}{dt} = x^2-x^3,\quad x(0)=d, \quad 0<t<2/d,\quad d=1/100.
\end{equation*}

\pause
Existuje analytické řešení
\begin{lstlisting}[language=matlab]
x = dsolve('Dx=x^2-x^3','x(0) = 1/100');
x = simplify(x);
pretty(x)
ezplot(x,0,200) 
\end{lstlisting}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
\frametitle{}
\pause
Zkuste
\begin{lstlisting}[language=matlab]
d = 0.01;
F = @(t,x) x^2-x^3;
opts = odeset('RelTol',1.e-4);
ode45(F,[0 2/d],d,opts);
\end{lstlisting}
\pause

a potom zkuste
\begin{lstlisting}[language=matlab]
ode23s(F,[0 2/d],d,opts);
\end{lstlisting}
\end{frame}

\begin{frame}[fragile]
\frametitle{Ještě k chybám -- zaokrouhlování}
\pause
Chyby nejen v důsledku useknutí Taylorova rozvoje, ale i kvůli konečné přesnosti aritmetiky. \pause Tipněte si výsledek
\begin{lstlisting}[language=matlab]
>> (0.1+0.2)==0.3 
\end{lstlisting}
\pause

Aritmetika IEEE 754 pro jednoduchou přesnost (datový typ \textit{single}) má  7 platných desetinných míst ($2^{-23}\approx 1\times 10^{-7}$). \pause Uvažujme
$h=0.001$, $|x|\approx |f| \approx |\dot f| \approx |\ddot f|=1$.

\pause
\begin{align*}
 |x(t_0+h)| &\approx |x(t_0)| + |f(x(t_0))h|+\left|\frac{\mathrm{d}f(x(t_0))}{\mathrm{d}t}\frac{h^2}{2!}\right|+\left|\frac{\mathrm{d}^2f(x(t_0))}{\mathrm{d}t^2}\frac{h^3}{3!}\right|\\
            &\approx 1.0 + 0.001 + 10^{-6} + 10^{-9}. 
\end{align*}
\end{frame}

\end{document}
