\documentclass{beamer}              % [handout] option if all the elements should be uncovered at once
                                    % but for printing purpose, color theme below should be switched off
                                    % as well as color=white should be removed from within \ctikzset. 
\mode<presentation>
{
 \usetheme{Pittsburgh}
 \usecolortheme{owl}
 \setbeamercovered{transparent}
}

\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage[czech]{babel}           % fails with some tikz or lstlisting or something else inside

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{amsthm}

\usepackage[normalem]{ulem}         % for crossing out text (\sout)
\usepackage{empheq}
\usepackage{derivative}
\usepackage{cancel}                 % for crossing out math

\usepackage{graphicx}
\usepackage{color}
\usepackage{tikz}
\usetikzlibrary{arrows, automata}
\usetikzlibrary{circuits.ee.IEC}
\usetikzlibrary{backgrounds}
\usetikzlibrary{decorations.pathmorphing}

\usepackage{algorithm}
\usepackage{algorithmic}
\usepackage{listings}
\usepackage{subfigure}
\lstset{basicstyle=\scriptsize, keywordstyle=\color{red}}


\title[Numerická simulace] % (optional, use only with long paper titles)
{Simulace dynamických systémů -- numerické řešení obyčejných diferenciálních rovnic}

\subtitle
{Problémy se zadanými počátečními podmínkami; vícekrokové metody} % (optional)

\author[Z. Hurák] % (optional, use only with lots of authors)
{Zdeněk Hurák}
% - Use the \inst{?} command only if the authors have different
%   affiliation.

\institute[ČVUT v Praze] % (optional, but mostly needed)
{Katedra řídicí techniky, Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze}
% - Use the \inst command only if there are several affiliations.
% - Keep it simple, no one is interested in your street address.

%\date{}

\subject{Talks}
% This is only inserted into the PDF information catalog. Can be left
% out. 

% \pgfdeclareimage[height=0.5cm]{university-logo}{obrazky/lev_tenky2}
% \logo{\pgfuseimage{university-logo}}

% Delete this, if you do not want the table of contents to pop up at
% the beginning of each subsection: 
% {
%   \begin{frame}<beamer>
%     \frametitle{Outline}
%     \tableofcontents[currentsection,currentsubsection]
%   \end{frame}
% }

% If you wish to uncover everything in a step-wise fashion, uncomment
% the following command: 

%\beamerdefaultoverlayspecification{<+->}


% \mode<presentation>
% {
%   \usetheme{MTNS}
%   \setbeamercovered{transparent}
% }


\begin{document}

\begin{frame}
  \titlepage
\end{frame}

% \begin{frame}
%   \frametitle{Outline}
%   \tableofcontents
%   You might wish to add the option [pausesections]
% \end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Proč zahazovat data z předchozích kroků?}
\pause
RK metody vyššího řádu mají sice více \textit{stupňů} (ang. stages), ale to stále v rámci jednoho jediného integračního kroku.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Aproximace vyšších členů v Taylorově rozvoji numericky}
\pause
Aproximace druhé a vyšší derivace řešení v rozvoji
\begin{equation*}
 x(t_0+h) = x(t_0) + \left.\frac{\mathrm{d}x(t)}{\mathrm{d}t}\right|_{t_0}h+{\color{red}\left.\frac{\mathrm{d}^2x(t)}{\mathrm{d}t^2}\right|_{t_0}}\frac{h^2}{2!}+\mathcal{O}(h^3). 
\end{equation*}
\pause
 
Ekvivalentně, aproximujeme derivace $f()$
\pause
\begin{equation*}
 x(t_0+h) = x(t_0) + \left.f(x,u,t)\right|_{t_0}h+{\color{red}\left.\frac{\mathrm{d}f(x,u,t)}{\mathrm{d}t}\right|_{t_0}}\frac{h^2}{2!}+\mathcal{O}(h^3). 
\end{equation*}
\end{frame}
 
\begin{frame}
\frametitle{Aproximace derivace $\dot f$ dopřednou diferencí}
\pause
Taylorův rozvoj pro první derivaci
\begin{equation*}
\dot x(t_0+h) = \dot x(t_0) + \ddot x(t_0)h + \frac{1}{2}\dddot x(t_0)h^2 + \mathcal{O}(h^3)
\end{equation*}

\pause
Z toho
\begin{equation*}
\ddot x(t_0)h = \dot x(t_0+h) - \dot x(t_0) - \frac{1}{2}\dddot x(t_0)h^2 {\color{red}+} \mathcal{O}(h^3)
\end{equation*}
\pause

Dosaďme do Taylorova rozvoje pro $x$
\begin{align*}
 x(t_0+h) &= x(t_0) + \dot x(t_0)h\\
&\quad+{\color{red} \left[\dot x(t_0+h) - \dot x(t_0) - \frac{1}{2}\dddot x(t_0)h^2 {\color{red}+} \mathcal{O}(h^3)\right]}\frac{h}{2!}+\mathcal{O}(h^3)\\
          &=x(t_0) + \frac{h}{2}\left(\dot x(t_0+h)+\dot x(t_0)\right)+\mathcal{O}(h^3).
\end{align*}
\end{frame}
 
\begin{frame}
\frametitle{Trapezoidální metoda -- jeden krok, řád 2, implicitní}
\begin{equation*}\boxed{
 x_{k+1} = x_k + \frac{h}{2}\left(f_k + f_{k+1}\right)}
\end{equation*}
\pause

Lze formulovat jako implicitní RK
\begin{align*}
 k_1 &= f(x_k,t_k)\\
 k_2 &= f\left({\color{yellow}x_k + h\frac{1}{2}\left(k_1 + k_2\right)},t_k+h\right)\\
 x_{k+1} &= {\color{yellow}x_k + h\frac{1}{2}\left(k_1 + k_2\right)}
\end{align*}
\pause

\begin{center}
\begin{tabular}{c|cc}
 0 & 0 & 0\\
 1 & 1/2 & 1/2\\
\hline
   & 1/2 & 1/2
\end{tabular}
\end{center}  
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Metoda Adams-Bashforth AB(2)}
\pause
Další způsob, jak vyjádřit derivaci pomocí Taylorova rozvoje
\begin{equation*}
\dot x(t_0{\color{red}-}h) = \dot x(t_0) - \ddot x(t_0)h + \frac{1}{2}\dddot x(t_0)h^2 + \mathcal{O}(h^3)
\end{equation*}
\pause
Z toho
\begin{equation*}
\ddot x(t_0)h = -\dot x(t_0+h) + \dot x(t_0) + \frac{1}{2}\dddot x(t_0)h^2 {\color{red}+} \mathcal{O}(h^3)
\end{equation*}
\pause

Dosadíme do Taylorova rozvoje pro $x$
\begin{equation*}
\begin{split}
 x(t_0+h) &= x(t_0) + \dot x(t_0)h\\
&\quad+{\color{red} \left[-\dot x(t_0+h) + \dot x(t_0) + \frac{1}{2}\dddot x(t_0)h^2 {\color{red}+} \mathcal{O}(h^3)\right]}\frac{h}{2!}+\mathcal{O}(h^3)\\
          &=x(t_0) + \frac{3}{2}h\dot x(t_0)-\frac{1}{2}h\dot x(t_0-h) +\mathcal{O}(h^3).
\end{split}
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{AB(2) je explicitní dvoukroková metoda řádu 2}
\begin{equation*}\boxed{
 x_{k+2} = x_{k+1} + \frac{3}{2}hf_{k+1} - \frac{1}{2}hf_{k}}
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Další dvoukrokové metody}
\pause
Obecná struktura dvoukrokových metod
\begin{equation*}\boxed{
 x_{k+2} + \alpha_1 x_{k+1} + \alpha_0 x_k = h\left(\beta_2 f_{k+2} + \beta_1 f_{k+1} + \beta_0 f_k\right)}
\end{equation*}
\pause

Adams-Moulton (implicitní, řád 2)
\begin{equation*}
 x_{k+2} - x_{k+1} = \frac{1}{12}h\left(5f_{k+2} + 8f_{k+1} - f_k\right).
\end{equation*}
\pause

Simpson (implicitní, řád 4)
\begin{equation*}
 x_{k+2} - x_{k} = \frac{1}{3}h\left(f_{k+2} + 4f_{k+1} + 1f_k\right).
\end{equation*}
\pause

Dahlquist (explicitní, řád 3)
\begin{equation*}
 x_{k+2} + 4x_{k+1} - 5x_{k} = h\left(4f_{k+1} + 2f_k\right).
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Řád vícekrokové metody, podmínky konzistence}
\pause
Jaký je řád této metody?
\begin{equation*}
 x_{k+2} + 4x_{k+1} - 5x_{k} = h\left(4f_{k+1} + 2f_k\right).
\end{equation*}
\pause

Definujme
\begin{equation*}
 \mathcal{L}_h x(t) = x_{k+2} + \alpha_1 x_{k+1} + \alpha_0 x_k - h\left(\beta_2 f_{k+2} + \beta_1 f_{k+1} + \beta_0 f_k\right)
\end{equation*}
\pause

Metoda je konzistentní a řádu $p$, jestliže $\mathcal{L}_h x(t) =\mathcal{O}(h^{p+1})$.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Příklad: Ověření konzistence a určení řádu}
\begin{equation*}
 x_{k+2} + 4x_{k+1} - 5x_{k} = h\left(4f_{k+1} + 2f_k\right).
\end{equation*}
\pause

\begin{equation*}
 \mathcal{L}_h x(t) = x(t+2h) + 4 x(t+h) - 5 x(t) - h4\dot x(t+h) - h2\dot x(t) 
\end{equation*}
\pause
\begin{align*}
 x(t+2h) &= x(t) + 2h\dot x(t) + 2h^2\ddot x(t) + \frac{4}{3}h^3\dddot x(t) + \frac{2}{3}h^4\ddddot x(t) + \mathcal{O}(h^5)\\
 x(t+h) &= x(t) + h\dot x(t) + \frac{1}{2}h^2\ddot x(t) + \frac{1}{6}h^3\dddot x(t) + \frac{1}{24}\ddddot x(t) + \mathcal{O}(h^5)\\
 \dot x(t+h) &= \dot x(t) + h\ddot x(t) + \frac{1}{2}h^2\dddot x(t) + \frac{1}{6}h^3\ddddot x(t) + \mathcal{O}(h^4)
\end{align*}
\pause
\begin{equation*}
  \mathcal{L}_h x(t) = \frac{1}{6}h^4 \ddddot x(t) + \mathcal{O}(h^5)
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Obecné vícekrokové metody}
\pause
\begin{equation*}
 x_{k+n} + \alpha_{n-1}x_{k+n-1} + \ldots + \alpha_0 x_k = h\left(\beta_n f_{k+n} + \beta_{n-1} f_{k+n-1} + \ldots + \beta_0 f_{k}\right).
\end{equation*}
\pause

\begin{align*}
 \rho(z) &= z^{n} + \alpha_{n-1}z^{n-1} + \ldots + \alpha_0,\\
 \sigma(z) &= \beta_{n}z^{n} + \beta_{n-1} z^{n-1} + \ldots + \beta_0.
\end{align*}
\end{frame}
 
\begin{frame}[fragile]
\frametitle{Konzistence není dostačující pro konvergenci (stabilitu)}
\pause
Řeště $\dot x(t) = -x(t)$ for $t>0$, $x(0) = 1$ s využitím

\begin{equation*}
 x_{k+2} + 4x_{k+1} - 5x_{k} = h\left(4f_{k+1} + 2f_k\right).
\end{equation*}
\pause
\begin{figure}[ht]
 \centering
 \includegraphics[width=7cm]{./obrazky/instability_multistep.pdf}
\end{figure}
\end{frame}
 
\begin{frame}
\frametitle{Nulová stabilita (angl, zero stability)}
Kořeny $\rho(z)$ na jednotkovém kruhu, kořeny na jednotkové kružnici jsou jednoduché.
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Klasické vícekrokové metody}
\pause
Adams-Bashforth AB(n) -- explicitní, řádu $n$: \pause $\rho(z) = z^n - z^{n-1}$
\pause
\begin{equation*}
 x_{k+n} - x_{k+n-1} = h\left(\beta_{n-1} f_{k+n-1} + \ldots + \beta_0 f_{k}\right).
\end{equation*}
\pause
Adams-Moulton AM(n) -- implicitní, řádu $n+1$: \pause $\rho(z) = z^n - z^{n-1}$
\pause
\begin{equation*}
 x_{k+n} - x_{k+n-1} = h\left(\beta_{n} f_{k+n} + \beta_{n-1} f_{k+n-1} + \ldots + \beta_0 f_{k}\right).
\end{equation*}
\pause
Backward differentiation formulas (BDF(n)) -- implicitní, řádu $n$, zobecnění zpětného Eulera: \pause $\sigma(z) = \beta_n z^n$
\pause
\begin{equation*}
 x_{k+n} + \alpha_{n-1}x_{k+n-1} + \ldots + \alpha_0 x_k = h\beta_n f_{k+n}.
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{A-stabilita pro vícekrokové metody}
AB(3)
\begin{figure}[ht]
 \centering
 \includegraphics[width=8cm]{./obrazky/adams_bashforth_stability_domain_contours.pdf}
\end{figure}

Srovnej s FE (=AB(1)), AB(2), \ldots
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Ne všechny vícekrokové metody mají malé regiony stability}
BDF rulezz: BDF(3)
\begin{equation*}
 x_{k+1} = \frac{18}{11}x_k - \frac{9}{11}x_{k-1} + \frac{2}{11}x_{k-2} + \frac{6}{11}hf_{k+1}
\end{equation*}

\begin{figure}[ht]
 \centering
 \includegraphics[width=7cm]{./obrazky/bdf3_stability_domain_contours.pdf}
\end{figure}

Srovnej s FE (=AB(1)), trapezoidal (=AB(2)).
\end{frame}
% 
% \begin{frame}
% \frametitle{Why does the stability region shrinks for $n$ growing?}
% Interpolation of $x(t)$ at $t_k$, $t_{k-1}$,\ldots, $t_{k-n}$, by a polynomial.
% 
% Interpolation OK but extrapolation poor for growing $n$!
% 
% \begin{figure}[ht]
% \centering
% \subfigure[$n=4$]{\includegraphics[width=3cm]{./figures/polynomial_interpolation_problems_n4.pdf}} 
% \subfigure[$n=8$]{\includegraphics[width=3cm]{./figures/polynomial_interpolation_problems_n8.pdf}}\\ 
% \subfigure[$n=12$]{\includegraphics[width=3cm]{./figures/polynomial_interpolation_problems_n12.pdf}} 
% \subfigure[$n=16$]{\includegraphics[width=3cm]{./figures/polynomial_interpolation_problems_n16.pdf}} 
% \end{figure}
% \end{frame}
% 
% 
% \begin{frame}
% \frametitle{Polynomial interpolation --- Newton method }
% 
% Find a polynomial of $n$th order that passes through $n+1$ function values $f_0$, $f_1$,\ldots, $f_n$ at time instants $t_0$, $t_0+h$,\ldots, $t_0+nh$.  
% \end{frame}
% 
% \begin{frame}
% \frametitle{Forward differences}
% \begin{align*}
%  \Delta f_0 &= f_1 - f_0,\\
%  \Delta^2 f_0 &= \Delta f_1 - \Delta f_0 = (f_2-f_1) - (f_1 - f_0) = f_2-2f_1+f_0,\\
%  \Delta^3 f_0 &= \Delta^2 f_1-\Delta^2 f_0 = f_3 - 3f_2 + 3f_1 -f_0,\\
%  \vdots &
% \end{align*}
% \end{frame}
% 
% \begin{frame}
% \frametitle{Newton-Gregory polynomial}
% \begin{equation*}
%  s = \frac{t-t_0}{h}
% \end{equation*}
% 
% \begin{equation*}\boxed{
% f(t) \approx f_0 + s\Delta f_0 + \frac{s(s-1)}{2!}\Delta^2 f_0 + \ldots + \binom{s}{n}\Delta^n f_0
% }\end{equation*}
% \end{frame}
% 
% 
% \begin{frame}
% \frametitle{Backward differences and backward Newton-Gregory polynomial}
% 
% \begin{align*}
%  \nabla f_i &= f_i - f_{i-1},\\
%  \nabla^2 f_i &= \nabla f_i - \nabla f_{i-1} = f_i-2f_{i-1}+f_{i-2},\\
%  \nabla^3 f_i &= \nabla^2 f_i-\nabla^2 f_{i-1} = f_i - 3f_{i-1} + 3f_{i-2} -f_{i-3},\\
%  \vdots &
% \end{align*}
% 
% \begin{multline*}
% f(t) \approx f_0 + s\nabla f_0 + \binom{s+1}{2}\nabla^2 f_0 + \binom{s+2}{3}\nabla^3 f_0 + \ldots\\ + \binom{s+n-1}{n}\nabla^n f_0
% \end{multline*}
% \end{frame}
% 
% \begin{frame}
% \frametitle{Using backward Newton polynomial to approximate integral of $f$}
% 
% \begin{equation*}
% \dot x(t) = f_0 + s\nabla f_0 + \binom{s+1}{2}\nabla^2 f_0 + \binom{s+2}{3}\nabla^3 f_0 + \ldots
% \end{equation*}
% 
% \begin{multline*}
%  \int_{t_0}^{t_1}\dot x(t)\text{d}t = x(t_1) - x(t_0),\\
%  = \int_{t_0}^{t_1}\left[f_0 + s\nabla f_0 + \binom{s+1}{2}\nabla^2 f_0 + \binom{s+2}{3}\nabla^3 f_0 + \ldots\right]\text{d}t,\\
%  = \int_{0}^{1}\left[f_0 + s\nabla f_0 + \binom{s+1}{2}\nabla^2 f_0 + \binom{s+2}{3}\nabla^3 f_0 + \ldots\right]\frac{\text{d}t}{\text{d}s}\text{d}s
% \end{multline*}
% 
% {\small
% \begin{equation*}\boxed{
% x(t_1) = x(t_0) + h\int_{0}^{1}\left[f_0 + s\nabla f_0 + \binom{s+1}{2}\nabla^2 f_0 + \binom{s+2}{3}\nabla^3 f_0 + \ldots\right]\text{d}s  
% }
% \end{equation*}
% }
% \end{frame}
% 
% \begin{frame}
% \frametitle{Adams-Bashforth}
% \begin{equation*}\boxed{
% x(t_1) = x(t_0) + h\left[f_0 + \frac{1}{2}\nabla f_0 + \frac{5}{12}\nabla^2 f_0 + \frac{3}{8}\nabla^3 f_0 + \ldots\right]\text{d}s  
% }
% \end{equation*}
% AB(3) --- cutting after the quadratic term and expanding
% 
% \begin{equation*}
%  x_{k+1} = x_k + \frac{h}{12}(23f_k - 16f_{k-1} + 5f_{k-2}).
% \end{equation*}
% 
% AB(4) --- cutting after the cubic term and expanding
% 
% \begin{equation*}
%  x_{k+1} = x_k + \frac{h}{24}(55f_k - 59f_{k-1} + 37f_{k-2}- 9f_{k-3}).
% \end{equation*}
% \end{frame}

\end{document}
