\documentclass{beamer}              % [handout] option if all the elements should be uncovered at once
                                    % but for printing purpose, color theme below should be switched off
                                    % as well as color=white should be removed from within \ctikzset. 
\mode<presentation>
{
 \usetheme{Pittsburgh}
 \usecolortheme{owl}
 \setbeamercovered{transparent}
}

%\usepackage[czech]{babel}          % fails with some tikz or lstlisting or something else inside
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}

\usepackage[normalem]{ulem}         % for crossing out text (\sout)

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{amsthm}
\usepackage{empheq}

\usepackage{derivative}
\usepackage{cancel}                 % for crossing out math

\usepackage{graphicx}
\usepackage{color}
\usepackage{tikz}
\usepackage[europeanresistors,americanvoltages]{circuitikz}
\ctikzset{color=white}              % comment out if printing
\usepackage{siunitx}

\title[Jakobiány] % (optional, use only with long paper titles)
{Modelování vícetělesových mechanických systémů}

\subtitle
{Jakobián} % (optional)

\author[Z. Hurák] % (optional, use only with lots of authors)
{Zdeněk Hurák}
% - Use the \inst{?} command only if the authors have different
%   affiliation.

\institute[ČVUT v Praze]
{Katedra řídicí techniky, Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze}

%\date{}

\subject{Talks}
% This is only inserted into the PDF information catalog. Can be left
% out. 

% \pgfdeclareimage[height=0.5cm]{university-logo}{figures/lev_tenky2}
% \logo{\pgfuseimage{university-logo}}

% Delete this, if you do not want the table of contents to pop up at
% the beginning of each subsection: 
% {
%   \begin{frame}<beamer>
%     \frametitle{Outline}
%     \tableofcontents[currentsection,currentsubsection]
%   \end{frame}
% }

% If you wish to uncover everything in a step-wise fashion, uncomment
% the following command: 

%\beamerdefaultoverlayspecification{<+->}

\begin{document}

\begin{frame}
  \titlepage
\end{frame}


\begin{frame}
\frametitle{Jakobián}

Matice $3\times n$, která mapuje $n$ kloubových rychlostí na (rotační a translační rychlost) vybraného bodu B (kloub, těžiště, koncový efektor) a s ním spojeného $i$-tého souřadného systému
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol \omega_{0,i}^0 = \boldsymbol J_{\mathrm{rot},i}\; \dot{\boldsymbol q}}
\end{equation*}
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol v_\mathrm{B}^0 = \boldsymbol J_{\mathrm{tr},\mathrm{B}} \;\dot{\boldsymbol q}}
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Jakobián pro rotační rychlost}
Jestliže je $j$-tý kloub prismatický, pak $j$-tý sloupec Jakobiánu rotační rychlosti je nulový vektor. V Matlabském značení
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol J_{\mathrm{rot},i} (:,j) = \boldsymbol 0.}
\end{equation*}
Jestliže je $j$-tý kloub (pro $j\leq i$) rotační, pak $j$-tý sloupec Jakobiánu rotační rychlosti je 
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol J_{\mathrm{rot},i} (:,j) = \boldsymbol z_{j-1}^0.}
\end{equation*}
\end{frame}

\begin{frame}
\frametitle{Jakobián pro translační rychlost}
Jestliže je $j$-tý kloub prismatický, pak $j$-tý sloupec Jakobiánu translační rychlosti těžiště $i$-tého článku je 
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol J_{\mathrm{tr},\mathrm{C}_i} (:,j) = \boldsymbol z_{j-1}^0.}
\end{equation*}
Jestliže je $j$-tý kloub (pro $j\leq i$) rotační, pak $j$-tý sloupec Jakobiánu translační rychlosti těžiště $i$-tého článku je 
\begin{equation*}\boxed{
 \boldsymbol J_{\mathrm{tr},\mathrm{C}_i} (:,j) = \boldsymbol z_{j-1}^0 \times  \left(\boldsymbol r_{\mathrm{C}_i}^0 - r_{\mathrm{O}_{j-1}}^0\right).}
\end{equation*}

Příklad: dvojité kyvadlo
\begin{align*}
 \boldsymbol v_{\mathrm{C}_2}^0 &= \underbrace{\boldsymbol v_{\mathrm{O}_1}^0}_{\boldsymbol \omega_{01}^0\times \left(\cancel{\boldsymbol r_{\mathrm{O}_1}^0}-\boldsymbol r_{\mathrm{O}_0}^0 \right)} + \boldsymbol \omega_{01}^0\times \left(\boldsymbol r_{\mathrm{C}_2}^0-\cancel{\boldsymbol r_{\mathrm{O}_1}^0} \right) + \boldsymbol \omega_{12}^0\times \left(\boldsymbol r_{\mathrm{C}_2}^0-\boldsymbol r_{\mathrm{O}_1}^0 \right)\\
 &= \boldsymbol \omega_{01}^0\times \left(\boldsymbol r_{\mathrm{C}_2}^0-\boldsymbol r_{\mathrm{O}_0}^0 \right) + \boldsymbol \omega_{12}^0\times \left(\boldsymbol r_{\mathrm{C}_2}^0-\boldsymbol r_{\mathrm{O}_1}^0 \right)
\end{align*}


\end{frame}

\end{document}
