\documentclass[a4paper,10pt]{article}

\usepackage[czech]{babel}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}

\usepackage{fullpage}

\usepackage{babel}

\usepackage{amsmath}
\usepackage{amsfonts}
\usepackage{amssymb}

\begin{document}

\section*{Určení modulu zobecněné setrvačnosti pro disk odvalující se po nakloněné rovině}
\subsection*{Zadání}
Uvažujte disk o hmotnosti $m$ a poloměru $r$, který se \textit{bez prokluzu} odvaluje po nakloněné rovině s úhlem sklonu $\alpha$. Určete modul (parametr) zobecněné setrvačnosti doprovázející \textit{celkový} pohyb (translační i rotační) disku. Vztáhněte tento k translační rychlosti disku.

[Neřešený příklad 3.9 z Browna (strana 91).]

\subsection*{Řešení}
V obou složkách pohybu disku -- translační i rotační -- je (dočasně) uložena kinetická energie
\begin{equation*}
 \mathcal{T} = \mathcal{T}_\mathrm{transl} + \mathcal{T}_\mathrm{transl}.
\end{equation*}

Pojďme si tyto dvě kinetické energie vyjádřit. Nejdříve ta translační, ta je jednoduchá
\begin{equation*}
 \mathcal{T}_\mathrm{transl} = \frac{1}{2}m v^2.
\end{equation*}

Rotační se sice nevyjádří pomocí úhlové rychlosti o nic složitěji
\begin{equation*}
 \mathcal{T}_\mathrm{rot} = \frac{1}{2}J \omega^2,
\end{equation*}
nicméně my cílíme na to, aby celková kinetická energie byla vyjádřena coby funkce pouze translační rychlosti. Proto i tu rotační složku kinetické energie vyjádříme coby funkci rychlosti translační. Odkážeme se přitom na zadaný předpoklad nulového prokluzu. Potom totiž platí
\begin{equation}
 \omega r = v
\end{equation}
a kinetickou energii spojenou s rotací disku můžeme psát
\begin{equation*}
 \mathcal{T}_\mathrm{rot} = \frac{1}{2}J \frac{1}{r^2} v^2.
\end{equation*}

Celková kinetická energie je pak
\begin{align*}
 \mathcal{T} &= \frac{1}{2}m v^2 + \frac{1}{2}J \frac{1}{r^2} v^2\\
 &= \frac{1}{2}\left(m + \frac{J}{r^2} \right) v^2.
\end{align*}

Tedy modul zobecněné setrvačnosti pro kombinovaný pohyb disku vyjádřený pouze translační rychlostí je
\begin{equation}\boxed{
 I = m + \frac{J}{r^2}.}
\end{equation}

Můžeme ještě postoupit o jeden krok dál, a za uvažování homogenního materiálu disku využít vztah pro jeho moment setrvačnosti (okolo těžiště) $J = \frac{1}{2}mr^2$

\begin{align*}
 I &= m + \frac{\frac{1}{2}mr^2}{r^2}\\
 &= m + \frac{1}{2}m\\
 &= \frac{3}{2}m.
\end{align*}

Ještě tedy explicitně uvedeme výsledek
\begin{equation*}\boxed{
 I = \frac{3}{2}m.}
\end{equation*}

Může být výhodné místo toho obecného symbolu $I$ radši použít nějaký názornější, například $m_\mathrm{eq}$ coby „ekvivalentní hmotnost“, aby nám to připomínalo, že jde o parametr spojený s translační rychlostí, který ale v sobě započítává, že kromě posunu těžiště dochází i k rotaci disku.  

Tento parametr teď můžeme použít pro přímé dosazení do rovnice druhého Newtonova zákona (v těch zobecněných proměnných $I \ddot q = e$, nebo chcete-li  $I \dot f = \dot p$), která nám vrací translační zrychlení disku
\begin{equation*}
 m_\mathrm{eq} \dot v = F,
\end{equation*}
kde $F$ je celková síla působící na disku, přičemž my vlastně žádnou jinou v tomto příkladu neuvažujeme, než průmět tíhové síly do směru pohybu, tedy $F = m\mathrm{g}\sin \alpha$ a po dosazení
\begin{equation*}
 \frac{3}{2}m \dot v = m\mathrm{g}\sin \alpha,
\end{equation*}
z čehož už rovnou napíšeme požadovaný vztah pro zrychlení středu disku
\begin{equation*}\boxed{
 \dot v = \frac{2}{3}\mathrm{g}\sin \alpha.}
\end{equation*}





\end{document}
