\documentclass[10pt]{article} % use larger type; default would be 10pt
\usepackage{graphicx}
\usepackage[utf8]{inputenc} % set input encoding (not needed with XeLaTeX)
\usepackage[framed,autolinebreaks,useliterate]{mcode}
%\usepackage[czech]{babel}	
%Laplace
\usepackage{mathrsfs}
\usepackage{bbm}
\usepackage{physics}

\setlength{\voffset}{-0.65in}   %upper border
\setlength{\hoffset}{-0.65in}   %left border
\textwidth= 450pt
\textheight = 650pt

%\title{[B3M35LSY] Assignment}
\author{Loi Do, doloi@fel.cvut.cz}
\date{2020} % Activate to display a given date or no date (if empty),
         % otherwise the current date is printed

\usepackage{xcolor}
\newcommand{\red}[1]{\textcolor{red}{#1}}
\newcommand{\blue}[1]{\textcolor{blue}{#1}}
\newcommand{\green}[1]{\textcolor{green}{#1}}
\newcommand{\orange}[1]{\textcolor{orange}{#1}}
\newcommand{\purple}[1]{\textcolor{purple}{#1}}

\usepackage{titlesec}

\titleformat*{\section}{\large\bfseries}
\titleformat*{\subsection}{\normalsize\bfseries}
\titleformat*{\subsubsection}{\normalsize\bfseries}
\titleformat*{\paragraph}{\normalsize\bfseries}
\titleformat*{\subparagraph}{\normalsize\bfseries}

\usepackage{subcaption}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{amssymb}
\title{B3B35MSD, 10. cvičení}
\begin{document}
\maketitle

Cílem tohoto cvičení je naučit se následující kompetence:
\section{Zapište v Matlabu algoritmus pro dopřednou Eulerovu metodu.}
\subsection{Úloha na cvičení}
\begin{itemize}
\item Snažte se při implementaci dodržet podobnou strukturu vstupů a výstupů funkce realizující dopřednou Eulerovu metoru (forward\_euler) jako například u MATLABovské funkce ode45. Tedy např. aby výstupní časový vektor byl sloupcovým vektorem apod..
\item Zkuste experimentovat s délkou kroku $h$. Jak ovlivní délka kroku $h$ stabilitu simulace? Porovnejte výsledky simulace s teoretickými předpoklady dopředné Eulerovy metody. 
Pakliže změny v simulaci nejsou příliš výrazné, zkuste zvětšit čas simulace, například na 200 s.
\item Odsimulujte odezvu systému také pomocí funkce ode45 a porovnejte výsledky.
\end{itemize}
Jako výchozí kód pro řešení tohoto úkolu můžete použít:
\begin{lstlisting}
F = @(t,y) [0 1; -1 0]*y;            % Second order sys.: harmonic oscillator (lin. pendulum)
tspan = [0 5*pi];
x0 = [1;0]; % [angle, speed]
h = 0.01;

[t_FE, x_FE] = forward_euler(F,tspan, x0, h);
plot(t_FE, x_FE);
legend('Uhel', 'Uhlova rychlost')

function [t, x] = forward_euler(F,tspan, x0, h)
% F: Function to be solved
% tspan: [start_time, end_time]
% x0: initial conditions: column vector
% h: integration step
% t: column vector: times of integration
% x: column vector: approximate solution of the F at times time_out
t0 = tspan(1);
t_f = tspan(2);
% Preallocation of the memory and initialization
t = (t0:h:t_f+h)';                  % Define time_out vector
x = zeros(numel(t), numel(x0));		% Row: integration step, Column: values of the states
x(1,:) = x0';

k = 1;
while t(k) < t_f
    %  -------------
	% Zde doplnte Vas kod
    %  -------------
    % Next iteration:
    k = k + 1;
end
end
\end{lstlisting}
%

% -------------------------------------
% -------------------------------------
% -------------------------------------

\section{Zapište v Matlabu algoritmus pro zpětnou Eulerovu metodu.}
\subsection{Úloha na cvičení}
Postupujte obdobně jako v předchozí úloze. 
Navíc:
\begin{itemize}
\item Nejprve implementujte metodu pro lineární funkci $F$ a následně zkuste modifikovat metodu pro libovolnou nelineární funkci $F$, např. (nelineární model kyvadla):
\begin{subequations}
\begin{align}
\dot{\varphi}(t) &= \omega(t) \\
\dot{\omega}(t) &= -\frac{g}{l}\sin \varphi (t)\;.
\end{align}
\end{subequations}
K tomu bude nutné využít řešič nelineárních funkcí, např. 'fsolve':\\ https://www.mathworks.com/help/optim/ug/fsolve.html.
\item Zkuste odhadnout, jaká z Eulerových metod (dopředná, zpětná) bude mít kratší dobu provedení (execution time) pro simulaci stejné odezvy.	 
Následně dobu provedení pro obě metody změřte. 
Můžete k tomu využít funkce ('tic', 'toc'), případně sofistikovanější ('profile on', 'profile off', 'profile viewer'). 
\begin{lstlisting}
%% Prvni moznost
profile on;				% Pocatek bloku mereni casu provedeni
[t_BE, x_BE] = backward_euler(F,tspan, x0, h);
profile off;			% Konec bloku mereni casu provedeni
profile viewer;			% Analyza casu provedeni

%% Druha moznost
tic();
[t_BE, x_BE] = backward_euler(F,tspan, x0, h);
toc();

end
\end{lstlisting}
\end{itemize}

Jako výchozí kód pro úlohu můžete využít:
\begin{lstlisting}
F = @(t,y) [0 1; -1 0]*y;            % Second order system: harmonic oscillator (linearized pendulum)
tspan = [0 5*pi];
x0 = [1;0]; % [angle, speed]
h = 0.01;

[t_BE, x_BE] = backward_euler(F,tspan, x0, h);

plot(t_FE, x_FE);
legend('Uhel', 'Uhlova rychlost');

function [t, x] = backward_euler(F,tspan, x0, h)
    %  -------------
	% Zde doplnte Vas kod
    %  -------------
end

end
\end{lstlisting}

% -------------------------------------
% -------------------------------------
% -------------------------------------

\section{Vyřešte v Matlabu sadu lineárních rovnic, a to numericky spolehlivým způsobem.}
\subsection{Úloha na cvičení}
\begin{itemize}
\item Nastudujte si funkce:	
	\begin{itemize}
	\item https://www.mathworks.com/help/matlab/ref/mldivide.html
	\item https://www.mathworks.com/help/symbolic/solve-a-system-of-linear-equations.html
	\end{itemize}
\item Přepište řešení následujících rovnic (s neznámou $x$) do MATLABu s využitím normálního '/' i zpětného '\textbackslash' lomítka.
\begin{subequations}
\begin{align}
Ax &= b\;, \\
(Ax)^T &= C^{-1}b^T \;, \\
\end{align}
\end{subequations}
Pro nějaké konkrétní hodnoty $A,C$ a $b$ ověřte správnost přepisu.
\end{itemize}



% -------------------------------------
% -------------------------------------
% -------------------------------------



\section{Vyřešte v Matlabu nelineární rovnici, a to i s použitím dostupného solveru.}
\subsection{Úloha na cvičení}
Nastudujte si následující funkce:
\begin{itemize}
\item solve: https://www.mathworks.com/help/symbolic/solve.html
\item fsolve (součástí Optimization Toolboxu): https://www.mathworks.com/help/optim/ug/fsolve.html
\end{itemize}
Vyřešte libovolnou Vámi zvolenou soustavu nelineárních rovnic s využitím jednoho ze solverů.



% -------------------------------------
% -------------------------------------
% -------------------------------------



\section{Zapište v Matlabu algoritmus pro RK metodu druhého řádu (RK2, Heun) a čtvrtého řádu (RK4).}
\subsection{Úloha na cvičení}
Postupujte obdobně jako v předchozích úlohách. 



% -------------------------------------
% -------------------------------------
% -------------------------------------


\section{'Butcher tableau'}
\textit{Butcher tableau}, neboli Butcherova tabulka, je možnost (a zároveň do jisté míry mnemotechnická pomůcka), jak zapsat rovnice, popisující danou metodu pro numerickou integraci.
Butcherova tabulka je v krátkosti vysvětlena např. zde: 'en.wikipedia.org/wiki/Runge\%E2\%80\%93Kutta\_methods' v  sekci 'Explicit Runge–Kutta methods'.
Její význam si ukážeme na konkrétním příkladu pro metodu Runge-Kutta 4. řádu (RK-4).
RK-4 lze popsat následujícími rovnicemi:
\begin{subequations}
\begin{align}
k_1 &= hf(t_n + 0h, y_n + 0)\;, \\
k_2 &= hf(t_n + \frac{1}{2}h, y_n + \frac{1}{2}k_1)\;, \\
\red{k_3} &= hf(t_n + \blue{\frac{1}{2}}h, y_n + \green{\frac{1}{2}}\purple{k_2})\;, \\
k_4 &= hf(t_n + 1h, y_n + 1k_3)\;, \\
y_{n+1} &= y_n + \orange{\frac{1}{6}}k_1 + \orange{\frac{1}{3}}k_2 + \orange{\frac{1}{3}}k_3 + \orange{\frac{1}{6}}k_4 \;,
\end{align}
\end{subequations}
kde $\dot{y} = f(t,y)$.
Butcherova tabulka této metody je Tab.~\ref{tab:bt_rk4}.
Korespondující čísla (pro $k_3$) v rovnicích a v tabulce jsou zvýrazněná stejnou barvou.
Při výpočtu např. $k_3$ je velikost časového skoku $\frac{1}{2}$ (skok do půlky intervalu) a využívá se pouze hodnota $k_2$ s koeficientem $\frac{1}{2}$.
Nakonec, pro $y_{n+1}$ se využívají všechny hodnoty $k_i$ a koeficienty označené oranžově.

Butcherova tabulka je často zobrazována bez prvního pomocného řádku a sloupce.
Zároveň se nevypisují některé nulové koeficienty pro $k_i$.
Tabulka~\ref{tab:bt_rk4_2} je pak výsledný B. tabulka pro RK-4. 
Tu lze dále rozdělit do 'čtyř kvadrantů' (není ustálené označení, pouze slouží pro vysvětlení v tomto textu).

\begin{table}[h]
\centering
\begin{tabular}{l||l|llll}
   			& $h$   			& $k_1$  & \purple{$k_2$} & $k_3$  & $k_4$  \\
\hline 
\hline
$k_1$ 			& 0   			& 0   & 0   		& 0   & 0   \\
$k_2$ 			& 1/2 			& 1/2 & 0   		& 0   & 0   \\
\red{$k_3$} 	& \blue{1/2} 	& 0   & \green{1/2} & 0   & 0   \\
$k_4$ 			& 1   & 0   	& 0   & 1   		& 0   \\
\hline 
$y$  &     	& \orange{1/6} & \orange{1/3} & \orange{1/3} & \orange{1/6}
\end{tabular}
\caption{Butcherova tabulka RK-4}
\label{tab:bt_rk4}
\end{table}

\begin{table}[h]
\centering
\begin{tabular}{l|llll}
0   &     &     &     &     \\
1/2 & \red{1/2} &     &     &     \\
1/2 & \red{0}   & \red{1/2} &     &     \\
1   & \red{0}   & \red{0}   & \red{1}   &     \\
\hline
    & 1/6 & 1/3 & 1/3 & 1/6
\end{tabular}
\caption{Butcherova tabulka RK-4, zjednodušená. 'Druhý kvadrant' tabulky je označen červeně.}
\label{tab:bt_rk4_2}
\end{table}


Pár poznámek k Butcherově tabulce RK-4:
\begin{itemize}
\item Pro RK-4 (explicitní metodu) jsou nenulové hodnoty (v druhém kvadrantu tabulky) pouze pod diagonálou.
Pro jiné metody toto nemusí platit.
\item V každém řádku druhého kvadrantu tabulky RK-4 je nenulový pouze jeden koeficient. Toto opět nemusí platit obecně.
\end{itemize}

\subsection{Úlohy na cvičení}
\begin{itemize}
\item Zapište Dopřednou i zpětnou Eulerovu metodu za pomocí Butcherovy tabulky.
\item Jaká je vlastnost Butcherových tabulek (druhého kvadrantu) pro implicitní metody?
\item Přepište následující metodu do Butcherovy tabulky:
\begin{subequations}
\begin{align}
k_1 &= hf(t_n, y_n)\;, \\
k_2 &= hf(t_n + h, y_n + \frac{1}{2}k_1 + \frac{1}{5}k_2)\;, \\
y_{n+1} &= y_n + 1/3k_1 + \frac{1}{2}k_2\;.
\end{align}
Jedná se explicitní či implicitní metodu?
\end{subequations}
\item Přepište Heunovu metodu do Butcherovy tabulky.
\end{itemize}

%\begin{figure}[!h]
%\centering
%\includegraphics[width=0.6\textwidth]{figs/series_transformers.eps}
%\caption{Série transformátorů.}\label{fig:series_transformers}
%\end{figure}



% -------------------------------------
% -------------------------------------
% -------------------------------------



%\begin{figure}[!h]
%    \begin{subfigure}[t]{0.5\textwidth}
%        \centering
%        \includegraphics[width=0.65\textwidth]{figs/mech_trans.eps}
%        \caption{Vícestupňová převodovka (ozubená kolečka).}\label{fig:mech_trans}
%    \end{subfigure}
%    ~	
%    \begin{subfigure}[t]{0.5\textwidth}
%        \centering
%        \includegraphics[width=0.65\textwidth]{figs/electric_trans.eps}
%        \caption{Ideální elektrický tranformátor.}\label{fig:electric_trans}
%    \end{subfigure}%
%\caption{Příklady transformátorů z různých fyzikálních domén.}\label{fig:transformator}
%\end{figure}















\end{document}
