\documentclass[10pt]{article} % use larger type; default would be 10pt
\usepackage{graphicx}
\usepackage[utf8]{inputenc} % set input encoding (not needed with XeLaTeX)
\usepackage[framed,autolinebreaks,useliterate]{mcode}
\usepackage[czech]{babel}	
%Laplace
\usepackage{mathrsfs}
\usepackage{bbm}
\usepackage{physics}
\usepackage{hyperref}

\setlength{\voffset}{-0.65in}   %upper border
\setlength{\hoffset}{-0.65in}   %left border
\textwidth= 450pt
\textheight = 650pt

%\title{[B3M35LSY] Assignment}
\author{Loi Do, doloi@fel.cvut.cz}
\date{2020} % Activate to display a given date or no date (if empty),
         % otherwise the current date is printed

\usepackage{titlesec}

\titleformat*{\section}{\large\bfseries}
\titleformat*{\subsection}{\normalsize\bfseries}
\titleformat*{\subsubsection}{\normalsize\bfseries}
\titleformat*{\paragraph}{\normalsize\bfseries}
\titleformat*{\subparagraph}{\normalsize\bfseries}

\usepackage{subcaption}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{amssymb}
\title{B3B35MSD, 5. cvičení}
\begin{document}
\maketitle

Cílem tohoto cvičení je naučit se následující kompetence:

\section{Zahrňte v daném modelu mechanického systému kinematická omezení pomocí vložených spojů typu 0.}
Kompetence je pokryta ve video-přednášce: https://youtu.be/ZljT1QBXHoU
 
\subsection{Úloha na cvičení}
\begin{figure}[!h]
    \begin{subfigure}[t]{0.5\textwidth}
        \centering
        \includegraphics[width=0.65\textwidth]{figs/two_disks.eps}
        \caption{Dva diska (ozubená kola).}\label{fig:two_disks}
    \end{subfigure}
    ~	
    \begin{subfigure}[t]{0.5\textwidth}
        \centering
        \includegraphics[width=0.65\textwidth]{figs/two_disks_bg.eps}
        \caption{Kostra vazebního grafu systému dvou ozubených kol.}\label{fig:two_disks_bg}
    \end{subfigure}%
\caption{}\label{fig:transformator}
\end{figure}
Uvažujte systém na obr.~\ref{fig:two_disks} skládající se ze dvou (ozubených) koleček, které se v bodě dotyku odvalují bez prokluzu.
Tento systém lze popsat "kinematickou kostrou" vazebního grafu na obr.~\ref{fig:two_disks_bg}.
\begin{itemize}
\item Doplňte spoje typu 0 tak, aby v grafu byla zaznačena kinematická omezení. Upozornění: rychlost na spoji typu 1 reprezentuje vždy absolutní rychlost.
\item Postup: Vyznačte si bod dotyku obou koleček. Pohyb tohoto bodu je složen z rychlosti velkého a malého kola. Napište tyto dílčí rychlosti z pohledu každého kolečka.
\item Pozn.: Ani v "kinematické kostře" by neměly být spoje pouze s jednou vazbou.
\item Pokud je to možné, redukujte vazební kostru odstraněním některých (pomocných) spojů.
\end{itemize}



% -------------------------------------
% -------------------------------------
% -------------------------------------



\section{Použijte aktivovanou (aktivní) vazbu.}

\subsection{Úlohy na cvičení}
\subsubsection{Fontánka}
\begin{figure}[!h]
\centering
\includegraphics[width=0.7\textwidth]{figs/fountain.eps}
\caption{Fontánka.}\label{fig:fountain}
\end{figure}
Uvažujte fontánku na obr.~\ref{fig:fountain} která se skládá z horního bazénku, který se plní pomocí fontány, vodopádu padajícího do spodního bazénku a skrytého čerpadla (viz. obrázek).
\begin{itemize}
\item Jak se vyznačuje aktivovaná vazba ve vazebních grafech?
\item Identifikujte, kde se v systému uplatní aktivovaná vazba.
\item Co je zdrojem externího výkonu v tomto případě?
\item Vytvořte vazební graf systému. Nezapomeňte do systému zahrnout následující:
	\begin{itemize}
	\item Vliv hydrostatického tlaku v dlouhých vertikálních trubkách
	\item Disipaci výkonu v trysky (zúžení trubky) a u vodopádu (opět zúžení).
	\item Motor a pumpu nemusíte modelovat do detailů.
	\end{itemize}
\end{itemize}

\subsubsection{Step-up converter / Vodní trkač}
Sestavte vazební graf pro následující systémy:
\begin{itemize}
\item Step-up (boost) DC-DC měnič, vizte obr.~\ref{fig:dc_booster}, který slouží pro zvýšení napětí zdroje. Funkci měniče si můžete prohlédnout na \href{http://www.falstad.com/circuit/circuitjs.html?cct=$+1+0.0000049999999999999996+10.20027730826997+50+10+43%0Ar+1024+240+1024+464+0+200%0Al+544+240+768+240+0+1+0.06849051777799689%0A209+928+240+928+464+0+0.0005+8.072181395467222+1%0AR+688+352+624+352+0+2+40+2.5+2.5+0+0.5%0Af+688+352+768+352+0+1.5+0.02%0Ad+768+240+928+240+1+0.805904783%0Aw+1024+240+928+240+0%0Aw+928+464+1024+464+0%0Aw+768+336+768+240+0%0Aw+928+464+768+464+0%0Aw+768+368+768+464+0%0Aw+544+464+768+464+0%0Ag+768+464+768+480+0%0Av+544+464+544+240+0+0+40+5+0+0+0.5%0Ap+480+240+480+464+1+0%0Ap+1104+240+1104+464+1+0%0Aw+480+240+544+240+0%0Aw+480+464+544+464+0%0Aw+1024+464+1104+464+0%0Aw+1024+240+1104+240+0%0Ao+2+64+0+2599+10+0.2+0+-1+0%0Ao+0+64+0+2599+10+0.1+1+-1+0%0Ao+3+64+0+2599+5+0.00009765625+2+-1+0%0Ao+1+64+0+2599+5+0.2+3+-1+0%0A}{simulaci}
obvodu \href{$}{}. 

\begin{figure}[!h]
\centering
\includegraphics[width=0.5\textwidth]{figs/dc_booster.eps}
\caption{DC-booster.}\label{fig:dc_booster}
\end{figure}

\item Vodní trkač (water ram), vizte obr.~\ref{fig:water_ram}, který slouží pro čerpání vody pomocí energie vody. Funkci systému si můžete prohlédnout na videu: https://youtu.be/6koHqPM\_zxg

\begin{figure}[!h]
\centering
\includegraphics[width=1\textwidth]{figs/water_ram.eps}
\caption{Vodní trkač.}\label{fig:water_ram}
\end{figure}

\item Najděte souvislosti mezi těmito systémy.
\end{itemize} 




% -------------------------------------
% -------------------------------------
% -------------------------------------



\section{Použijte modulovaný transformátor pro modelování nelineárních systémů.}
Tato kompetence je pokryta ve video-přednášce: https://youtu.be/rdKRAazNKAc.

\subsection{Úlohy na cvičení}
\begin{itemize}
\item Jak se vyznačuje modulovaný transformátor ve vazebních grafech?
\item Vytvořte vazební graf systému k této kompetenci z domácího úkolu. Nezapomeňte zahrnout do Vašeho řešení i náčrtek s určenými kladnými směry rychlostí a volbě kladného smyslu síly na pružině. 
\item Pozn.: Zkuste ověřit správnost Vašeho řešení (zejména propojení skrze modulovaný transformátor) pomocí myšlenkových pokusů, např. zda při kladné rychlosti disku bude znaménkově souhlasit rychlost pohybu hmotnosti nebo zda vztahy platí pro některé význačné hodnoty úhlu natočení disku.
\end{itemize}

%\begin{figure}[!h]
%\centering
%\includegraphics[width=0.6\textwidth]{figs/series_transformers.eps}
%\caption{Série transformátorů.}\label{fig:series_transformers}
%\end{figure}



% -------------------------------------
% -------------------------------------
% -------------------------------------



%\begin{figure}[!h]
%    \begin{subfigure}[t]{0.5\textwidth}
%        \centering
%        \includegraphics[width=0.65\textwidth]{figs/mech_trans.eps}
%        \caption{Vícestupňová převodovka (ozubená kolečka).}\label{fig:mech_trans}
%    \end{subfigure}
%    ~	
%    \begin{subfigure}[t]{0.5\textwidth}
%        \centering
%        \includegraphics[width=0.65\textwidth]{figs/electric_trans.eps}
%        \caption{Ideální elektrický tranformátor.}\label{fig:electric_trans}
%    \end{subfigure}%
%\caption{Příklady transformátorů z různých fyzikálních domén.}\label{fig:transformator}
%\end{figure}














\end{document}
