\documentclass[10pt]{article} % use larger type; default would be 10pt
\usepackage{graphicx}
\usepackage[utf8]{inputenc} % set input encoding (not needed with XeLaTeX)
\usepackage[czech]{babel}	
%Laplace
\usepackage{mathrsfs}
\usepackage{bbm}
\usepackage{physics}

\setlength{\voffset}{-0.65in}   %upper border
\setlength{\hoffset}{-0.65in}   %left border
\textwidth= 450pt
\textheight = 650pt

%\title{[B3M35LSY] Assignment}
\author{Loi Do, doloi@fel.cvut.cz}
\date{2020} % Activate to display a given date or no date (if empty),
         % otherwise the current date is printed

\usepackage{titlesec}

\titleformat*{\section}{\large\bfseries}
\titleformat*{\subsection}{\normalsize\bfseries}
\titleformat*{\subsubsection}{\normalsize\bfseries}
\titleformat*{\paragraph}{\normalsize\bfseries}
\titleformat*{\subparagraph}{\normalsize\bfseries}

\usepackage{subcaption}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{amssymb}
\title{B3B35MSD, 8. cvičení}
\begin{document}
\maketitle

Cílem tohoto cvičení je naučit se následující kompetence:

\begin{enumerate}
\item Umístěte je a orientujte souřadné systémy pro jednotlivá tělesa pro daný vícetělesový mechanický systém. Použijte standardní konvenci Denavit-Hartenberg (DH).
\item Napište matice vyjadřující rotační a homogenní transformace mezi zadanými dvěma souřadnými systémy (připevněnými k jednotlivým tělesům). Pomocí nich vyjádřete (absolutní) pozice těžišť jednotlivých těles i počátků odpovídajících souřadných systémů. Pomocí pozic těžišť vyjádřete potenciální energie jednotlivých těles a následně celkovou potenciální energii.
\item Vyjádřete absolutní (inerciální) úhlové rychlosti souřadných systémů spojených s jednotlivými tělesy a absolutní (inerciální) translační rychlosti těžišť jednotlivých těles coby funkce zobecněných souřadnic a jejich derivací. 
\item Pro zadaný vícetělesový mechanický systém vyjádřete absolutní (inerciální) úhlové rychlosti souřadných systémů spojených s jednotlivými tělesy a absolutní (inerciální) translační rychlosti těžišť jednotlivých těles coby funkce zobecněných souřadnic a jejich derivací.	
\end{enumerate}
Všechny tyto kompetence si procvičíme na jednom příkladu.


\newpage


\section*{Dual-stage kamerová hlavice}
Mějme mechanický systém, jehož schéma je zobrazeno na obr.~\ref{fig:Scheme_dual_stage_cam}.
Funkci reálného systému si můžete prohlédnout např. zde: https://youtu.be/Wt4wWgB1YNc.
Systém se skládá (pro nás) z nepohyblivého rámu, na který je rotačně připevněný držák. Držák se tedy může volně pohybovat kolem červené osy rychlostí $\dot{\theta}_1$.
K držáku je následně opět rotačně připevněná hlavice, která rotuje vůči držáku kolem zelené osy  rychlostí $\dot{\theta}_2$.
Celkově tak hlavice s kamerou může rotovat kolem dvou os, které jsou (díky konstrukci) na sebe kolmé a protínají se v jednom bodě $O$.

Těžiště držáku je označené $c_1$, leží na červené ose a jeho vzdálenost od bodu $O$ je $a_1$.
Kvůli kameře, která je upevněná na hlavici, není hlavice vyvážená, a tedy její těžiště $c_2$ se nenachází přímo v bodě $O$, nýbrž ve vzdálenosti $a_2$ od bodu $O$ na červené ose.
Kamera je ve vzdálenosti $L_k$ od bodu $O$.
Odklon úsečky $L_k$ od červené osy je 45 stupňů. 
\textbf{Pozn.:} budou-li Vám některé vzdálenosti a míry chybět, můžete si je domyslet.

 
\begin{figure}[!h]
\centering
\includegraphics[width=0.4\textwidth]{figs/camera_dual_stage_1.eps}
\caption{Dual-stage kamerová hlavice.}\label{fig:Scheme_dual_stage_cam}
\end{figure}

%\begin{figure}[!h]
%\centering
%\includegraphics[width=0.6\textwidth]{figs/series_transformers.eps}
%\caption{Série transformátorů.}\label{fig:series_transformers}
%\end{figure}




\section{Umístění souřadných systémů podle DH notace}
S DH notací jste se už seznámili v jiném kurzu, proto tato kompetence není pokryta ve video-přednášce.
Pro případné (do)vysvětlení DH notace můžete nahlédnout do některé z doporučené literatury k tomuto týdnu, např.: 
\begin{itemize}
\item M. W. Spong, S. Hutchinson, a M. Vidyasagar, Robot Modeling and Control. Wiley, 2005.
\end{itemize}
Ta je i volně dostupná online: https://home.deib.polimi.it/gini/robot/docs/spong.pdf.
DH notace je pokryta v kapitole 3 (od str. 61), shrnutí je pak v sekci 3.2.3 (str. 70), sekce 3.3 je pak věnovaná několika příkladům.

\subsection{Úloha na cvičení}
Umístěte souřadné systémy podle DH notace.
Navíc máte zadáno, že počátek poslední souřadné soustavu (která se většinou umisťuje do \textit{end-effectoru}) máte umístit do roviny kamery.
Orientace poslední souřadné soustavy má být taková, aby osa $z$ směřovala ven z obrazu.

\begin{itemize}
\item Umístění nulté (referenční--absolutní) souřadné soustavy: 
Tato soustava se v našem případě nebude pohybovat (zůstane fixní) a v ní také nakonec vyjádříme celkovou kinetickou a potenciální energii systému. 
Její střed i orientaci lze umístit libovolně, nicméně lze zvolit takové umístění, aby pak byla následná transformace do první souřadné soustavy (spojená s prvním rotačním tělesem) jednoduchá.
\item Umístěte další souřadné soustavy podle DH notace. Kolik souřadných soustav budeme potřebovat? Ujistěte se, že víte, k jakým tělesům jsou dané souřadné soustavy zafixovány.
\end{itemize}



\section{Rotační a homogenní transformace}
S rotačními i homogenními transformacemi jste se opět již seznámili v jiném kurzu.
Pro dovysvětlení lze opět nahlédnout do doporučené literatury, případně je tato kompetence i částečně pokryta ve video-přednáškách:\\
youtu.be/i6vVhiJ1\_8M, 
\\
youtu.be/RmhoKxRFmAA.
\subsection{Úloha na cvičení}
\begin{itemize}
\item Napište obecné rotační matice pro rotaci okolo všech tří os.
\item Napište obecný předpis pro matici homogenní transformace. Jak spolu souvisí rotační matice a matice homogenní transformace?
\item Pro náš systém, napište matice vyjadřující homogenní transformaci mezi všemi dvěma po sobě jdoucími souřadnými soustavami (např. mezi souřadnou soustavou 1 a 2) a následně i transformaci mezi $k$-tou soustavou referenční (nultou) soustavou (např. mezi 0 a 2).
\item Napište pozici těžišť těles $c_i$ vyjádřených v soustavě, která je fixní s daným tělesem.
\item Využijte homogenní transformace pro převedení těchto pozic do inerciální (nulté) souřadné soustavy.
\item Napište pozice počátků souřadných soustav v nulté soustavě s využitím homogenních transformací.
\item S využitím pozic těžišť vyjádřete celkovou potenciální energii systému.
\end{itemize}


\section{Absolutní úhlové rychlosti souřadných systémů a absolutní translační rychlosti těžišť}
Tato kompetence je pokryta ve video-přednáškách:
\\
youtu.be/i6vVhiJ1\_8M, 
\\
youtu.be/RmhoKxRFmAA.
\subsection{Úloha na cvičení}\label{sec:absolutni_rychlosti}
\begin{itemize}
\item Vyjádřete (s využitím zob. souřadnic) nejprve relativní úhlové rychlosti jednotlivých těles $k$ v soustavě $k-1$, tedy rychlosti $\omega_{k-1,k}^{k-1}$.
Jelikož jsou souřadné soustavy umístěny dle DH konvence, měl by tento krok být triviální.
\item S využitím rotačních matic vypočtěte absolutní úhlové rychlosti vyjádřené v nulté soustavě, tedy rychlosti $\omega_{0,k}^0$.
\item Vyjádřete absolutní translační rychlosti jednotlivých těžišť. K tomu využijte vzorce odvozené ve video-přednášce. Ujistěte se, že se umíte sami ke vzorci dopracovat.
\end{itemize}




%\begin{itemize}
%\item Jaké veličiny je nutné uvést pro úplnou definici pracovního bodu?
%\end{itemize}


%\begin{figure}[!h]
%\centering
%\includegraphics[width=0.6\textwidth]{figs/series_transformers.eps}
%\caption{Série transformátorů.}\label{fig:series_transformers}
%\end{figure}



% -------------------------------------
% -------------------------------------
% -------------------------------------



%\begin{figure}[!h]
%    \begin{subfigure}[t]{0.5\textwidth}
%        \centering
%        \includegraphics[width=0.65\textwidth]{figs/mech_trans.eps}
%        \caption{Vícestupňová převodovka (ozubená kolečka).}\label{fig:mech_trans}
%    \end{subfigure}
%    ~	
%    \begin{subfigure}[t]{0.5\textwidth}
%        \centering
%        \includegraphics[width=0.65\textwidth]{figs/electric_trans.eps}
%        \caption{Ideální elektrický tranformátor.}\label{fig:electric_trans}
%    \end{subfigure}%
%\caption{Příklady transformátorů z různých fyzikálních domén.}\label{fig:transformator}
%\end{figure}





%Jako výchozí kód pro řešení tohoto úkolu můžete použít:
%\begin{lstlisting}
%g = 9.81;                               % m.s-1 graviracni zrychleni
%L = 1;                                  % m delka kyvadla
%
%%% TODO: Definujte nelinearni stavovy model za pomoci operatoru '@' (anonymni funkce)
%f = @...;      	 						% definice funkce
%
%%% TODO: Definujte pocatecni podminky a zacatek a konec simulace
%x0 = [pi/3; 0];                          % Pocatecni podminky
%tspan = [0 10];                         % [zacatek, konec] simulace
%
%%% TODO: Odsimulujte odezvu na pocatecni podminky pomoci funkce ode45
%[T,Y] = ode45(...);	
%
%plot(T,Y(:,1),'-',T,Y(:,2),'-.');
%xlabel('time [s]');
%legend('poloha','rychlost');
%grid on;
%
%\end{lstlisting}
%


















\end{document}
