%!TEX ROOT=main.tex

\section{EKF s průměrováním více dat z jedné trasy}
\label{sec:EKF_average}

Tato metoda je motivována reálnou situací, kdy kolejová vozidla jezdí po zadané trase vícekrát za den po celý rok.
Proto by mělo být k dispozici velké množství měření z jedné trasy. 
Při využití těchto dat by se měla jak chyba procesu, tak chyba měření statisticky změnšovat.
Výsledný princip funkce metody je znázorněn na obr.~\ref{fig:EKF_average_scheme}.

\begin{figure}[htb!]
    \centering
    \includegraphics[width=1\textwidth]{IPE_drawings/scheme_EKF_average.pdf}
    \caption{Struktura EKF s průměrováním více dat z jedné trasy}
    \label{fig:EKF_average_scheme}
\end{figure}


\subsection{Implementace}
Oproti obyčejnému EKF zmenším hodnoty v maticích chybových kovariancí.
\newline
S maticemi~\ref{eq:Q_R_EKF} nebral algoritmus měřená data dostatečně v potaz, protože jim nevěřil, čímž byl následně způsoben
horší výsledek s průměrováním.  
Výsledný signál by se pomocí průměrování měl vyhladit dostatečně, proto si můžeme dovolit věřit měření více než v případě obyčejného EKF. 
Použité matice jsou 
\begin{equation}
    Q = \begin{bmatrix}
            1 & 0 & 0\\
            0 & 1 & 0 \\
            0 & 0 & 1
        \end{bmatrix} 
    \; ,
    R = \begin{bmatrix}
            15000 & 0\\
            0 & 9000
        \end{bmatrix}.
\end{equation}

\subsection{Výsledky}
Abych pro každou iteraci vygeneroval odlišný rychlostní profil, rozhodl jsem se 
referenční rychlost generovat oproti ostatním metodám s proměnnou amplitudou a periodou u obdélníkového signálu.
Hodnoty jsem volil náhodně v~rozmezích: Amplituda $\in <0,10>$ a perioda $\in <0.1,20>$.
Jelikož měněním referenční rychlosti se všechny jízdy nemusí dostat do stejné vzdálenosti, najdu si minima
ujetých vzdáleností a omezím jimi graf. Pro první profil jsem ujetou dráhu omezil na $3400 \, \si{\meter}$.
Druhý profil jsem omezil na ujetou dráhu $20000 \, \si{\meter}$.
\par 
Na obr.~\ref{fig:EKF_average} vidíme, že hodnoty RMSE se podle předpokladu zmenšují a~v~průměrovací iteraci $i=300$ dosahují lepších hodnot, než v nejlépe naladěném EKF.
Pro první profil dostáváme hodnotu $\textup{RMSE} = 0.0040$ a pro druhý profil $\textup{RMSE} = 0.0050$. Jedná se o nejlepší testovanou metodu.

\begin{figure}[htb]
    \centering
        \begin{subfigure}[b]{0.45\textwidth}
            \includegraphics[width=\textwidth]{Metody/fig/EKF_average/average_300_profil_h.eps}
            \caption{Odhad EKF s průměrováním z 300 iterací prvního profilu s nejistotou měření rychlosti a nadmořské výšky}
            \label{fig:EKF_average_h}
        \end{subfigure}%
        ~ %add desired spacing between images, e. g. ~, \quad, \qquad etc.
        %(or a blank line to force the subfigure onto a new line)
        \begin{subfigure}[b]{0.45\textwidth}
            \includegraphics[width=\textwidth]{Metody/fig/EKF_average/average_300_profil_a.eps}
            \caption{Odhad EKF s průměrováním z 300 iterací druhého profilu s nejistotou měření rychlosti a nadmořské výšky}
            \label{fig:EKF_average_a}
        \end{subfigure}%
        \caption{Porovnání odhadu EKF průměrování 1. a 2. profil}
        \label{fig:EKF_average}
\end{figure}

\par 
Vývoj hodnot RMSE obou profilů v závislosti na počtu iterací lze vidět na obr.~\ref{fig:EKF_average_RMSE}.
\newline 
Vidíme, že hodnota RMSE se podle očekávání zlepšuje s každou iterací. Prvních 100 iterací je změna markantnější.
Další iterace se již zdá, že RMSE hodnota se ustálila víceméně na konstantních hodnotách.
\par
Mohlo by se zdát, že počet dostačujících iterací pro nejlepší funkci této metody bude obecně 100.
Dle mého názoru se hodnota RMSE ustálila na konstantě pro iterace od 100. dále z důvodu nedostatečně se měnících dat (tj. málo se měnící referenční rychlosti).
V případě jízdy reálného kolejového vozidla, pro ilustraci tramvaje, bude variabilita dat mnohem větší, a proto předpokládám znatelné posunutí počtu dostačujících iterací.

\begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[width=0.7\textwidth]{Metody/fig/EKF_average/RMSE_300.eps}
    \caption{RMSE hodnoty závislé na počtu opakování EKF s průměrováním}
    \label{fig:EKF_average_RMSE}
\end{figure}
