%!TEX ROOT=main.tex

\chapter{Úvod}

\section{Cíl}
Cílem této bakalářské práce je najít a implementovat vhodnou metodu pro odhad sklonu vozovky s využitím palubních měření. 
Tohoto dosáhnu vhodnou volbou algoritmu pro fúzi dat z dostupných senzorů.
Jelikož je práce vypracovávaná ve spolupráci se Škoda Digital,
tak se bude jednat primárně o tratě a senzory tramvajových vozidel či vlaků (dále označováno jako kolejová vozidla).

\section{Motivace}
Bakalářská práce má dvě hlavní motivace. Primárně se jedná o vývoj antikolizních systémů pro tramvaje, kde pro odhad vzdálenosti brzdné dráhy je kritická znalost sklonu tratě.
Při modelování tramvaje s hmotností $17000 \, \si{kg}$ a počáteční rychlostí $15\, \si{m/s}$ se ukazuje, že rozdíl brzdné dráhy na rovině se od jízdy 
z kopce se sklonem $2^\circ$ liší až o $20\, \si{m}$~\cite{Loi_braking}.
\par
Další motivace odhadu sklonu tratě je plánování rychlostních profilů, které by potenciálně vedlo ke snížení spotřeby kolejových vozidel.
Jelikož tramvaje či vlaky jezdí stále dokola ty samé cesty, nabízí se ze znalostí sklonů a aktuální dopravy tyto jízdy zoptimalizovat.
Touto prací se aktuálně (akademický rok 2022/2023) zabývá Vít Fanta ve své diplomové práci. 
\par
Celá práce je součástí velkého projektu, na kterém se podíleli spolužáci ze studijního programu Kybernetika a robotika.
Pro odhad sklonu je potřebná znalost aktuální polohy vozidla, na čemž pracuje ve své bakalářské práci Jakub Kašpar.
Potřebnou hardwarovou a softwarovou platformu pro měření a následnou fúzi vytváří Matěj Kříž ve své bakalářské práci.
Odhad sklonu vozovky se dále může využít v kombinaci s odhadem decelerace kolejového vozidla, což ve své bakalářské práci zpracovává Matouš Vondrášek. 
Pokud není uvedeno jinak, veškerá odvedená práce v následujícím textu je mým dílem.

\section{Osnova}
Zbytek této práce je organizován následovně. 
V sekci~\ref{sec:related_work} jsou shrnuty související práce, nastínění jejich výhod/nevýhod a finálně jsou zaneseny v přehledné tabulce.
Z těchto metod následně vyberu vhodnou metodu pro můj případ.
Model systému pro podélný pohyb kolejového vozidla, který je využit na vygenerování potřebných dat a následně i pro ověření metody
odhadující sklon vozovky je k nalezení v sekci~\ref{sec:model}. V sekci~\ref{sec:metody} jsou popsány mnou využité a následně naimplementované 
metody pro odhad sklonu. Konkrétně se jedná o metodu Luenbergerův pozorovatel popsanou v podsekci~\ref{sec:Luenberg}, rozšířený Kalmanův filtr v podsekci~\ref{sec:EKF}
a rozšířený Kalmanův filtr s průměrováním více dat z
jedné trasy~\ref{sec:EKF_average}.
Všechny metody jsou srovnány na konci práce v sekci~\ref{sec:conclusion}.  