\documentclass{ctuthesis}

\usepackage{multirow}
\usepackage{graphicx} 
\usepackage{epstopdf}
\usepackage{amssymb}
\usepackage{icomma}     % Desetinné čárky
\usepackage{amsmath}
\usepackage{subcaption} % Subfigures
\usepackage{tikz}       % Schémata
\usepackage{todonotes}  % ToDos
\usepackage{siunitx}    % Jednoty
\usepackage{pifont}
\usepackage{xcolor}

\sisetup{
    output-decimal-marker = {,},
    list-final-separator = { \GetTranslation{a} },
    list-pair-separator = { \GetTranslation{a} },
    range-phrase = { \GetTranslation{až (numerical range)}, }
}           % Nastavení češtiny u jednotek, včetně desetinných čárek
\usepackage[
    backend=biber,
    style=numeric,
    sorting=none
    ]{biblatex}

\addbibresource{bibliography.bib}

\ctusetup{
    xdoctype = B,
    xfaculty = F3,
    mainlanguage = czech,
    secondlanguage = english,
    titlelanguage = czech,
    title-czech = {Odhadování sklonu vozovky multisenzorickou fúzí na palubě vozidla },
    title-english = {Road Grade Estimation By Onboard Multisensor Fusion},
    department-czech = {Katedra řídicí techniky},
    department-english = {Department of control engineering},
    author = {Radek Chládek},
    supervisor = {doc. Ing. Zdeněk Hurák, Ph.D.},
    supervisor-address = {},
    month = 5,
    year = 2023,
    fieldofstudy-english = {Cybernetics and robotics},
	fieldofstudy-czech = {Kybernetika a robotika},
	keywords-czech = {sklon vozovky, kolejové vozidlo, rozšířený Kalmanův filtr, Luenbergerův pozorovatel},
	keywords-english = {road grade, railway vehicle, extended Kalman filtr, Luenberger observer},
	specification-file = {zadani_zav_prace.pdf},
    front-specification= {true},
}
\ctuprocess

\addto\ctucaptionsczech{%
	\def\supervisorname{Vedoucí}%
	\def\subfieldofstudyname{Studijní program}%
}
\ctutemplateset{maketitle twocolumn default}{
	\begin{twocolumnfrontmatterpage}
		\ctutemplate{twocolumn.thanks}
		\ctutemplate{twocolumn.declaration}
		\ctutemplate{twocolumn.abstract.in.titlelanguage}
		\ctutemplate{twocolumn.abstract.in.secondlanguage}
		\ctutemplate{twocolumn.tableofcontents}
		\ctutemplate{twocolumn.listoffigures}
	\end{twocolumnfrontmatterpage}
}

\begin{abstract-czech} % ----- Abstrakt -----
    Tato bakalářská práce se zaměřuje na odhad sklonu vozovky na základě multisenzorické fúze na palubě kolejového vozidla.
    Znalost sklonu vozovky se ukazuje být kritickou informací pro vývoj antikolizních systémů, 
    a to zejména pro odhad brzdné dráhy.
    Dále se tato znalost může využít při plánování energeticky optimálních rychlostních profilů.
    Práce shrnuje vybrané související texty (články, knihy). Je zde popsán a navržen matematický model podélného pohybu kolejového vozidla.
    Tento model je v práci využit pro vygenerování syntetických průběhů relevantních veličin.
    Dále jsou popsány a implementovány tři konkrétní metody, které tyto průběhy využívají pro odhad sklonu vozovky.
    Jmenovitě Luenbergerův pozorovatel, rozšířený Kalmanův filtr (EKF) a EKF s průměrováním z více průjezdů stejné trasy. 
    Metody jsou naimplementovány v prostředí Matlab a Simulink a mezi sebou porovnány.
\end{abstract-czech}

\begin{abstract-english}
    This bachelor thesis focuses on road grade estimation by multisensor fusion onboard a railway vehicle. 
    The knowledge of road grade proves to be critical information for the development
    of collision avoidance systems, namely for estimation of braking distance. Furthermore, this knowledge can be used for designing energy-optimal speed profiles.
    The thesis summarizes methods used today (described in articles or books). A mathematical model of the longitudinal motion of a railway vehicle is described and designed here.
    The model is then used for generating synthetic measurements of relevant variables. 
    Additionally, three specific methods, that are using the above mentioned variables, are described and implemented in the thesis.
    Namely the Luenberger observer, the extended Kalman Filtr (EKF), and the EKF with averaging from multiple runs over the same route. 
    All of the methods mentioned above are implemented in the Matlab and Simulink environments and compared against each other.     
\end{abstract-english}

\begin{thanks}
    Chtěl bych poděkovat své rodině a blízkým za podporu nejen během psaní bakalářské práce, ale během celého studia.
    Také bych chtěl poděkovat panu doc. Ing. Zdeňku Hurákovi, Ph.D. za cenné připomínky.
    V neposlední řadě chci poděkovat Ing. Loiovi Do za ochotu odpovědět na jakýkoliv mnou podaný dotaz.
\end{thanks}

\begin{declaration}
    Prohlašuji, že jsem předloženou práci vypracoval samostatně a že jsem uvedl veškerou použitou literaturu
    v souladu s Metodickým pokynem o dodržování etických principů při přípravě vysokoškolských závěrečných prací.
    \par
    V Praze, \today
\end{declaration}
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

\begin{document}

\maketitle

\input{Introduction/chapter.tex}

\input{Related work/chapter.tex}

%\input{Experiment lego mindstorms/chapter.tex}

\input{Model/chapter.tex}

\input{Metody/chapter.tex}

\input{Conclusion/chapter.tex}


\printbibliography

\end{document}
