%!TEX ROOT=main.tex

\chapter{Podobné práce}

\todo{Přepsat a dosadit o zdroje}

Na téma odhadu sklonu vozovky a s tím spojený odhad hmotnosti vozidla bylo napsáno mnoho vědeckých článků.
V následující kapitole se pokusím ty nejvýznamnější shrnout a porovnat.

\section{Metoda používající k odhadu sklonu GNSS}  
Jako první zmíním způsob odhadu sklonu pomocí GNSS příjimače a změřeného poměru vetikální a horizontálnírychlosti vymyšlený týmem Hong S.Bae a 
dalších v článku ~\cite{bae_hs}. 
Uvádí zde dva možné způsoby implementace, 
kde první je pomocí jedné anténypřichycené na střechu vozidla a druhý pomocí dvou antén na střeše vozidla vzdálené od sebe fixní délkou. 
První způsob se zdá být obecněji výhodnější. 
Jedna anténa může být umístěna kamkoliv na střechu vozidla, oprotidvoum anténám, kde existují restrikce. 
Zadruhé jedna anténa je robustnější vůči problémům s "multipath" nebo ztracením signálu. 
Zatřetí je nutno pořídit pouze jednu anténu, což je levnější možnost. 
Nakonec výpočet sklonuz jedné antény zmenší odchylku způsobenou instalací.
\par
Mezi nevýhody této metody patří špatná funkce v oblastech s vysokými budovami, stromy, tunely a obecně velkými objekty, 
což je pro náš případ kritické a proto bych tuto metodu nedoporučil.


\section{Metoda používající k odhadu sklonu akcelerometr}
Další metoda je zmíněna ~\cite{improved_road_grade}, kde je pro odhad sklonu využíváno fúze barometru, 
GPS rychlosti, GPS nadmořské výšky, rychlosti vozidla a točivý moment motoru. 
Jelikož se jedná o fúzi již více senzorů, metoda je robustnější vůči výpadkům měření z kteréhokoliv ze senzorů. 
Protože barometr byl nekvalitní z paluby vozidla, pokud na tramvaji barometr nebude k dispozici, tak bych se soustředil na fúzi jiných senzorů.

\section{Metoda používající k odhadu sklonu akcelerometr}
V článku ~\cite{OHNISHI2000235} byl k odhadu 
použit akcelerometr a pomocí vzorce: 
\begin{equation}
	\begin{aligned}
		& a_{sen} = a + g \cdot \sin{\alpha} \\
		& \alpha \approxeq \sin{\alpha} = \frac{a_{sen}-a}{g}
	\end{aligned}
\end{equation} 
V tomto článku byl zanedbán odpor jízdy (odpor vzduchu + valivý odpor).
\par
Stejný princip výpočtu sklonu vozovky byl použit i v \cite{automotive}, kde byla pouze odlišně odhadována rychlost vozidla.

\section{Metoda využívající GNSS a více měření ze stejné trasy}
V článku ~\cite{johansson} můžeme vidět 
snahu o využití více naměřených hodnot jinými vozy ze stejné dráhy, kde je výsledná mapa updatována pomocídistributed data fusion method, 
která je detailně popsaná v knize ~\cite{Gustafsson2000AdaptiveFA}. Konkrétněji jsou využívány vzorce:
\begin{equation}
	\begin{aligned}
		& p^f_k = ((p_k^1)^{-1}+(p_k^2)^{-1})^{-1} \\
		& x_k^f = p_k^f ((p_k^1)^{-1}x_k^1+(p_k^2)^{-1}x_k^2),
	\end{aligned}
\end{equation}
kde $p_k^f$ e výsledná chybová kovariance, $x_k^f$ je odhad nového stavu pro mapu. Hodnoty $p_k^1, p_k^2, x_k^1, x_k^2$ jsou odhady zdroje a odhad chyby kovariance.

\section{Shrnutí nejvýznamějších metod}
Hodně metod se spoléhá na GNSS příjimače, které musí být kvalitní, což je následně spojeno s velkou cenou a i kvalitní příjimače mají problémy ve městě s velkými objekty.
\par
Způsob s barometrem 
\par
Proto bych volil cestu využití senzorů na palubě tramvaje s fúzí našeho modulu akcelerometru a gyroskopu,který se zdá být velice přesný, 
když by se vzal v potaz i odpor jízdy. Dále také většina metod využívá naměřenéhodnoty pouze z jedné cesty. 
V článku [Road grade estimation for look-ahead vehicle control using multiplemeasurement runs] a 
[A SENSOR AND DATA FUSION ALGORITHM FOR ROAD GRADE ESTIMATION] můžeme poprvé vidět využití naměření dané trasy víckrát. 
Tento způsob by stál za zvážení, protože v našempřípadě se snažíme vytvořit mapy daných cest, které se jezdí mnohokrát za den.

\begin{table}
	\centering
	\begin{tabular}{l*{6}{>{\centering\arraybackslash}p{5em}}c@{}}
		\toprule
		\textbf{Použité senzory:}   & Akcelerometr & GNSS & Točivý moment motoru & Barometr & Informace o brždění, přidání rychlosti & Více dat ze stejné trasy\\
		\textbf{Metody} & & & & & & & \\
		\midrule
		\cite{bae_hs}  & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\times}$ &\\[1ex]
		\cite{improved_road_grade}  & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\times}$ &\\[1ex]
		\cite{johansson}  & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\checkmark}$ &\\[1ex]
		\cite{SAHLHOLM200755} & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\checkmark}$ &\\[1ex]
		\cite{OHNISHI2000235} - první metoda & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\times}$&\\[1ex]
		\cite{OHNISHI2000235} - druhá metoda & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\times}$&\\[1ex]
		\cite{automotive} - první metoda & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\times}$&\\[1ex]
		\cite{automotive} - druhá metoda & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\checkmark}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\times}$ & $\boxed{\times}$&\\[1ex]
		\bottomrule
	\end{tabular}
	\caption{Porovnání studovaných metod v tabulce}
	\label{tab:porovnani_metod}
\end{table}


\section{Důležité vzorce a z nich požadavky na senzory}
\begin{equation}
	\begin{aligned}
		& m\dot{v} = F_{engine} - F_{brake} - F_{airdrag} - F_{roll} - F_{gravity} \\
		& F_{gravity} = mg\sin(\alpha) \\
		& F_{engine} = \frac{i_ti_f\eta_t\eta_f}{r_w}M\\
		& F_{airdrag} = \frac{1}{2} c_wA_a\rho_av^2\\
		& F_{roll} = mgc_r\cos(\alpha) \approx mgc_r,\\
	\end{aligned}
\end{equation}
kde $r_w$ je radius wheel, transmission and final drive gear ratios $i_t$ a $i_f$, and corresponding efficiencies $\eta_t,\eta_f$. M = net engine torque output. $c_w$ je součinitel odporu vzduchu, $A_a$ je obsah přední strany vozidla, $\rho_a$ je hustota vzduchu. $c_r$ je činitel valivého odporu.


