%!TEX ROOT=main.tex

\chapter{Závěr}
\label{sec:conclusion}

\section{Shrnutí}
V práci jsem nejdříve shrnul již vyvinuté práce v oblasti odhadu sklonu vozovky a následně srovnával jejich funkčnost 
a požadavky pro zvolení implementovaných metod.
\par 
Dále jsem navrhnul model podélného pohybu kolejového vozidla. Model byl využit jak pro vygenerování dat, která jsem následně fúzoval, 
tak pro možnost zadání mnou libovolně zvolených profilů sklonu tratě, abych mohl metody následně porovnat a zjistit jejich funkčnost. 
V této sekci byla zapotřebí práce s reálnými daty z jízdy kolejového vozidla, která byla dodána od průmyslového partnera. 
Data byla využita pro identifikaci chybějících parametrů v modelu. Model byl v závěru srovnán s reálnými daty.
U modelu jsem dosahoval řádové shody.
\par 
Rozhodl jsem se naimplementovat tři metody.
První byla založená na Luenbergerově pozorovateli. U syntetických dat pro fúzi jsem se rozhodl přidat nejistotu měření, abych simuloval měření 
z reálných senzorů.
\par
Druhá metoda, kterou jsem navrhl, byl EKF. Metoda pro oba profily fungovala lépe než Luenbergerův pozorovatel.
\par 
Na závěr jsem naimplementoval EKF s průměrováním více dat z jedné trasy.
Metoda byla zvolená hlavně kvůli reálné situaci, kdy vozy hromadné dopravy jezdí stejné trasy stále dokola.
Proto se metoda s využitím více měření nabízí. Metoda byla ze všech použitých nejlepší, a to pro oba profily.
Ukázalo se, že po určité iteraci projetí se výstup metody již nezlepšoval a držel se na konstantní hodnotě. 
Tento fenomén předpokládám i v reálném případě, ale pořadové číslo této iterace bude dle mého názoru mnohem větší než v mém případě.

\par 
Všechny metody jsem pro přehlednost vykreslil do jednoho grafu~\ref{fig:all_methods}. V~grafu je také pravý profil tratě, který měly metody sledovat.
V práci se povedlo splnit nastavené cíle.

\begin{figure}[htb!]
    \centering
        \begin{subfigure}[b]{0.5\textwidth}
            \includegraphics[width=\textwidth]{Conclusion/all_profil_h.eps}
            \caption{Porovnání všech implementovaných metod na 1. profilu}
            \label{}
        \end{subfigure}%
        ~ %add desired spacing between images, e. g. ~, \quad, \qquad etc.
        %(or a blank line to force the subfigure onto a new line)
        \begin{subfigure}[b]{0.5\textwidth}
            \includegraphics[width=\textwidth]{Conclusion/all_profil_a.eps}
            \caption{Porovnání všech implementovaných metod na 2. profilu}
            \label{}
        \end{subfigure}%
        \caption{Porovnání všech implementovaných metod}
        \label{fig:all_methods}
\end{figure}
\newpage
Pro úplnost jsem se rozhodl srovnat RMSE hodnoty pro metody popsané v jednotlivých sekcích.
Toto porovnání můžeme vidět v tab.~\ref{tab:RMSE_conclusion}.
\begin{table}[!h]
    \centering
    \begin{tabular}{|c|c|c|}
      \hline
      Metoda ze sekce& RMSE první profil & RMSE druhý profil \\
      \hline \hline
       \ref{sec:Luenberg} & 0.7900 & 0.7500 \\ \hline
       \ref{sec:EKF} & 0.0100 & 0.0058 \\ \hline
       \ref{sec:EKF_average} & 0.0040 & 0.0050 \\ \hline
    \end{tabular}
    \caption{Porovnání dosažených RMSE hodnot pro implementované metody}
    \label{tab:RMSE_conclusion}
\end{table}

\section{Budoucí vývoj}
Navazujícím cílem je zvolit vhodnou reprezentaci odhadnutých sklonů. 
Reprezentace může být implementována do podoby již existujících webových  rozhraních jako \textit{OpenStreet maps}\footnote{OpenStreetMap.[cit.2023-05-21].Dostupné z: https://www.openstreetmap.org/}, \textit{OpenRail map}\footnote{OpenRailwayMap.[cit.2023-05-21].Dostupné z: https://www.openrailwaymap.org/} nebo do vlastní vyhledávací tabulky. 
Tento cíl jsem neměl zadán, a proto jsem ho ani nedosahoval.
\par
V metodě popsané v sekci~\ref{sec:EKF_average} jsem se řídil podle článku~\cite{johansson}.
V tomto článku byla místo průměrování použitá metoda popsaná v knížce~\cite{Gustafsson2000AdaptiveFA}. Metoda je složitější a vzhledem k dostupnému času 
pro vypracování bakalářské práce nebylo možno zkusit ji naimplementovat.
V budoucím vývoji bych chtěl metodu implementovat a s již provedenými metodami porovnat.
\par
Pro budoucí pokračování v oblasti vývoje odhadu sklonu vozovky je na místě ověření metod pomocí dat naměřených z 
reálných kolejových vozidel. 
\par
Z každé metody byla použitá rychlost $v$ a síla motoru $F_{\textup{motoru}}$. 
Tyto veličiny by měly být dostupné přímo na palubní sběrnici kolejových vozidel. 
Dále u~metody s EKF byla využita také nadmořská výška $z$. Pro měření této veličiny 
se nabízejí tři řešení. 
V první řadě lze tuto veličinu měřit pomocí GNSS. Avšak toto může být ve městě s vysokými budovami a obecně objekty problémové, protože GNSS 
má znatelné výpadky způsobené odrazy od velkých objektů. 
Dále jsem objevil v článku~\cite{improved_road_grade} použití nadmořské výšky korigované s využitím barometru. Barometr použitý v článku 
nebyl příliš přesný a~s~jeho pomocí byla prováděna pouze korekce dat. Pro použití barometru jako primárního zdroje informace o nadmořské výšce
by bylo zapotřebí použít velice kvalitní senzor, který na trzích v České republice není příliš dostupný.
V poslední řadě by šlo použít výškové údaje z map. Tyto údaje nejsou moc přesné, ale fúzí s ostatními veličinami by bylo možné je vylepšit.
Pro tuto metodu bude potřeba přesně určovat aktuální pozici.

