%!TEX ROOT=main.tex

\section{Diskrétní rozšířený (nelineární) Kalmanův filtr}
\label{sec:EKF}
Metodu jsem implementoval ze vzoru v článku~\cite{johansson}. 
Měřené stavy jsou rychlost vozidla $v$ a aktuální nadmořská výška $z$.
Dále je z modelu využita informace o velikosti síly motoru $F_{\textup{motoru}}$.

\subsection{Změna nezávislé jednotky}
S motivací využití více dat ze stejné trasy pro odhad sklonu
je potřeba přestat uvádět úhly v závislosti na čase,
 protože řidič každou trasu ujede za odlišný čas. V důsledku čehož by se nám tvořily pro stejnou dráhu zcela odlišné profily.
Proto potřebuji změnit nezávislou proměnnou z času $t$ na pozici $s$. 
Využiji rovnic z článku~\cite{Albrecht}
\begin{equation}
    \begin{aligned}
        & \frac{\textup{d}t}{\textup{d}s} = \frac{1}{v} \; ,\\
        & \frac{\textup{d}v}{\textup{d}t} = \frac{\textup{d}v}{\textup{d}s} \frac{\textup{d}s}{\textup{d}t} \; ,\\
        & \frac{\textup{d}v}{\textup{d}s} = \frac{\textup{d}t}{\textup{d}s} \frac{\textup{d}v}{\textup{d}t} = \frac{1}{v} \frac{\textup{d}v}{\textup{d}t}\; ,   
    \end{aligned}
\end{equation}
kde $\frac{\textup{d}v}{\textup{d}t}$ použiji z rovnice~\eqref{eq:model}. Výsledný tvar rychlosti vztahované k pozici vypadá jako 
\begin{equation}
    \frac{\textup{d}v}{\textup{d}s} = \frac{F_{\textup{motoru}}}{mv} - \frac{c_wA_a\rho_a}{2m}v-\frac{g}{v}(c_r+\sin{\alpha}) \; .
    \label{eq:model_EKF}
\end{equation}

\par
Kvůli přidané nelinearitě $\frac{1}{v}$ způsobené přeparametrizováním není možné využít zlinearizovaného modelu popsaného rovnicí~\eqref{eq:Luenberger_model}. 
Proto ze vzoru v~článku~\cite{johansson} využiji EKF.

\subsection{Návrh EKF}
V EKF je nelineární model linearizován v každém kroku okolo aktuálního stavu, což by mělo vyprodukovat přesnější výsledky.
Se získanou maticí $F_k$ je následně rekurzivně zacházeno jako ve standarním lineárním Kalmanovu filtru.
\par 
Rekurze se skládá ze dvou kroků: předpověď (rovnice~\eqref{eq:prediction_EKF}) a korekce (rovnice~\eqref{eq:correction_EKF}). 
Předpověď nám předpovídá následující stav podle modelu a~korekce následnou předpověď opraví podle naměřených dat~\cite{Simon}.
\par
Předpověď:
\begin{equation}
    \begin{aligned}
        & x_{k|k-1} = f(x_{k-1|k-1},u_k) \; ,\\
        & P_{k|k-1} = F_k P_{k-1|k-1} F_k^{T} + F Q F^{T} \; ,\\
        & y_{k} = h(x_{k}) \; .
    \end{aligned} 
    \label{eq:prediction_EKF}
\end{equation}

Korekce: 
\begin{equation}
    \begin{aligned}
        & S_{k} = H_{k} P_{k|k-1} H_{k}^{T} +  H_{k} R H_{k}^{T} \; ,\\
        & K_{k} = P_{k|k-1} H_{k}^{T} S^{-1}_{k} \; ,\\
        & x_{k|k} = x_{k|k-1} + K_{k} (y_{k} - y_{k|k-1}) \; ,\\
        & P_{k|k} = P_{k|k-1} - K_{k} S_{k} K_{k}^{T} \; ,\\
        & y_{k} = h(x_{k})  \; . 
    \end{aligned}
    \label{eq:correction_EKF}
\end{equation}
Dolní indexy korespondují se sousledností naměřených hodnot. $k$ značí aktuální krok a $k-1$ minulý krok. Matice $K_k$ je Kalmanovo zesílení, $Q$ a $R$ jsou matice chybové kovariance, 
podle kterých volíme, jak moc věříme modelu oproti měřeným datům.
\par
Pro získání potřebných matic na implementaci EKF je nutné model nejprve zdiskretizovat použitím kroku délky $\Delta s$. 
V implementaci kódu použiju tento krok o konkretní délce $\Delta s = 2.5 \textup{m}$.
Diskretizovaný model~\ref{eq:model_EKF} s přidanými dvěma stavy $z_k$ a $\alpha_k$ je 
\begin{equation}
    \underbrace{\begin{bmatrix}
        v_k \\
        z_k \\
        \alpha_k 
    \end{bmatrix}}_{x_k} = 
    \underbrace{\begin{bmatrix}
        v_{k-1} \Delta s \frac{F_{\textup{motoru}}}{mv} - \frac{c_wA_a\rho_a}{2m}v-\frac{g}{v}(c_r+\sin{\alpha}) \\
        z_{k-1} \Delta s \sin{\alpha}\\
        \alpha_{k-1}
    \end{bmatrix}}_{f(x_{k|k},u_k)}
    +
    \underbrace{\begin{bmatrix}
        w_k^v \\
        w_k^z\\
        w_k^{\alpha}
    \end{bmatrix}}_{w_k},
\end{equation}
kde $w_k$ je procesní šum, který zahrnuje poruchy ovlivňující dynamiku systému.
\par 
Funkci $h(x_k)$ definuji jako
\begin{equation}
    y_k =  \underbrace{\begin{bmatrix}
        1 & 0 & 0 \\
        0 & 1 & 0
    \end{bmatrix} \begin{bmatrix}
        v_k \\
        z_k\\
        \alpha_k
    \end{bmatrix}}_{h(x_k)} + 
    \underbrace{\begin{bmatrix}
        e_k^v \\
        e_k^z
    \end{bmatrix}}_{e_k},
\end{equation}
kde $e_k$ je šum měření.

\subsection{Výsledky}
Přidání nejistot měření k rychlosti $v$ a nadmořské výšce $z$ provádím stejně jako v případě Luenbergerova pozorovatele (popáno v sekci~\ref{sec:noise}).
\par
Po odsimulovaných jízdách vozidla jsem našel chybové matice kovariancí jako 
\begin{equation}
        Q = \begin{bmatrix}
            1 & 0 & 0\\
            0 & 1 & 0\\
            0 & 0 & 1
        \end{bmatrix}
        \; , R = \begin{bmatrix}
            1500000 & 0\\
            0 & 900000
        \end{bmatrix}.
    \label{eq:Q_R_EKF}
\end{equation}
\par
Na obr.~\ref{fig:EKF} lze vidět funkci implementovaného EKF. Pro první profil dosáhl hodnoty $\textup{RMSE} = 0.010$ a pro druhý $\textup{RMSE} = 0.0058$.
\begin{figure}[htb]
    \centering
        \begin{subfigure}[b]{0.45\textwidth}
            \includegraphics[width=\textwidth]{Metody/fig/EKF/EKF_profil_h_1.eps}
            \caption{Odhad EKF 1. profil s nejistotou měření rychlosti a nadmořské výšky}
            \label{fig:EKF_h}
        \end{subfigure}%
        ~ %add desired spacing between images, e. g. ~, \quad, \qquad etc.
        %(or a blank line to force the subfigure onto a new line)
        \begin{subfigure}[b]{0.45\textwidth}
            \includegraphics[width=\textwidth]{Metody/fig/EKF/EKF_profil_a_1.eps}
            \caption{Odhad EKF 2. profil s nejistotou měření rychlosti a nadmořské výšky}
            \label{fig:EKF_a}
        \end{subfigure}%
        \caption{Porovnání odhadu EKF s reálnou odezvou systému s vstupem se šumem}
        \label{fig:EKF}
\end{figure}

\par
Na základě RMSE a porovnání grafů~\ref{fig:Luenberger_estimates_noise} a~\ref{fig:EKF} vidíme, že si EKF vede znatelně lépe pro zašuměná data než Luenbergův pozorovatel.
