%!TEX ROOT=main.tex

\section{Model v prostředí \textit{Simulink}}
Všechny potřebné predispozice pro tvorbu modelu již mám definované, proto se v této kapitolé zaměřím na implementaci modelu 
v prostředí Simulnik. Výsledné simulinkové schéma bude mít podobu vyobrazenou na obr.~\ref{fig:simulink_scheme_finish}.

\begin{figure}[h!]
  \centering
  \includegraphics[width=0.8\textwidth]{IPE_drawings/syst.pdf}
  \caption{Výsledné simulinkové schéma pro podélný pohyb kolejového vozidla}
  \label{fig:simulink_scheme_finish}
\end{figure}

\par
Blok mechanického pohybu kolejového vozidla (na obr.~\ref{fig:simulink_scheme_finish} pod názvem \textit{Mechanický systém})
lze vidět implementovaný na obr.~\ref{fig:simulink_scheme_mechanic}.
Blok obsahuje dva integrátory, 
protože se jedná o systém 2. řádu, a jako regulovaná veličina je zde síla motoru, 
která se řídí podle referenční rychlosti $v_{\textup{ref}}$.
Tato síla bude dále saturovaná podle možností používaného motoru.
Regulace síly motoru $F_{\textup{motoru}}$ je implementovaná zpětnou vazbou s PID regulátorem, který představuje řidiče.
\par 
Odporové síly byly implementovány podle rovnice~\eqref{eq:model}. Pro sílu odporu $F_{\textup{odpor}}$ bylo potřeba nastavit znaménko $c_r$ vždy do protipohybu reálného směru jízdy, 
které je čteno z aktuální rychlosti pomocí bloku \textit{Sign}.

\begin{figure}[h!]
  \centering
  \includegraphics[width=1\textwidth]{Model/figs/mechanicky_model_tramvaje.pdf}
  \caption{Simulinkové schéma mechanického systému kolejového vozidla}
  \label{fig:simulink_scheme_mechanic}
\end{figure}

\par
Vkládání profilů tratě zde řeším pomocí bloku \textit{1-D Lookup Table}, který v~závislosti na ujeté vzdálenosti $x$ 
vrací na výstup předem definovanou výšku a úhel sklonu tratě (ze sekce~\ref{sec:altitudes} Profily dráhy). 

\section{Identifikace parametrů modelu}
V následující kapitole nalezenu potřebné parametry a poté je ověřím s naměřenými daty 
pro získání realistického modelu podélného pohybu kolejového vozidla.
\par
Ve spolupráci s průmyslovým partnerem jsme s kolegy z Katedry řídící techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT prováděli experimentální jízdy s tramvají linky číslo 7. 
Jízda probíhala v Praze ze zastávky Ústřední dílny DP do zastávky Radlická.
Bohužel jsme kvůli technickým problémům nebyli schopni nasbírat potřebné hodnoty pro identifikaci parametrů.
Konkrétně jsme nebyli schopni zaznamenat, pro práci esenciální, sílu $F_{\textup{motoru}}$. Na obr.~\ref{fig:experiment} lze vidět 
konkrétní pracoviště z experimentu a uchycené IMU a GNSS jednotky. S~video záznamem pomocí kamery, pro případnou vizuální kontrolu při 
ukládání dat.  

\begin{figure}[h!]
  \centering
  \includegraphics[width=1\textwidth]{Model/figs/experiment.jpg}
  \caption{Experiment prováděný v tramvajové lince 7}
  \label{fig:experiment}
\end{figure}

Příčinou technických problémů a nemožnosti další replikace experimentu mi byla poskytnuta data z jízdy elektrického vlaku 16Ev.
\begin{table}[!b]
    \centering
    \begin{tabular}{|c|c|c|}
      \hline
      název & Měřené veličiny & Jednotky \\
      \hline \hline
      odo\_acceler.csv & zrychlení & $\si{\meter\per\second\squared}$ \\ \hline
      odo\_speed.csv &  reálná rychlost vlaku & $\si{\meter\per\second}$ \\ \hline
      odo\_speedrq.csv & referenční rychlost & $\si{\meter\per\second}$ \\ \hline
      reg\_forcesp.csv & síla motoru & $\si{N}$ \\ \hline
      reg\_slopefor.csv & podélná síla vlaku, způsobená náklonem trati &  $\si{N}$ \\ \hline
    \end{tabular}
    \caption{Naměřená data z elektrického vlaku 16EV}
    \label{tab:data_16Ev}
\end{table}
Pro identifikaci mého systému jsem použil data, která jsou znázorněna v tabulce~\ref{tab:data_16Ev}.
\newpage
Dodaná data nebyla mnou nijak filtrovaná či měněná a jsou k naleznutí na gitlab~stránce tohoto projektu, konkrétně ve složce data~\footnote{https://gitlab.fel.cvut.cz/aa4cc/ccam/road-grade-estimation/-/tree/main/data}.
\par
Z naměřených dat jsem vypozoroval extrémy síly motoru, které byly následně použity na saturaci $F_{\textup{motoru}}$ v mém modelu.
Umístění bloku saturace jde vidět na obr.~\ref{fig:simulink_scheme_mechanic}. 
Síla motoru je saturována v konkrétních hodnotách od $-1.2966 \times 10^{5}$ do $1.4314\times 10^{5}$.
\par
Dostačující hodnoty PID regulátoru jsem odhadnul iteračně jako následující [$k_p$, $k_i$, $k_d$] = [$6 \times 10^{6}$, $0$, $10$].
\par
Po spuštění a porovnávání mnoha simulací s naměřenými daty jsem dospěl k následujícím hodnotám pro parametry, které jsou zapsány v tabulce~\ref{tab:const_model}. 
\begin{table}[!h]
    \centering
    \begin{tabular}{|c|c|c|}
      \hline
      název & měřené veličiny & jednotky\\
      \hline \hline
      g & 9.81 & $\si{\meter\per\second\squared}$ \\ \hline
      m &  150000 & $\si{kg}$ \\ \hline
      $c_w$ & 1.05 &  - \\ \hline
      $A_a$ &  14.484 & $\si{\meter\squared}$\\ \hline
      $c_r$ & 0.00005 & - \\ \hline
      $\rho_a$ & 1.201 & $\si{\kg\per\meter^{-3}}$\\ \hline
    \end{tabular}
    \caption{Parametry pro navržený model}
    \label{tab:const_model}
\end{table}

\newpage
\section{Simulační ověření}
Pro následujicící simulační ověření bude referenční hodnota konstantních $v_{\textup{ref}} = 25 \, \textup{m/s}$, protože taková byla referenční rychlost v poskytnutých datech.
Reálný profil trati, po kterém jel elektrický vlak 16Ev, byl konstaní a blížil se nule. Proto v modelu aproximuji tento profil sklonu nulovou konstantou.

\begin{figure}[htb!]
    \begin{subfigure}{.475\linewidth}
      \includegraphics[width=\linewidth]{Model/figs/model_fm.eps}
      \caption{Porovnání nasimulované a reálné používané síle motoru}
      \label{fig:model_real_fm}
    \end{subfigure}\hfill % <-- "\hfill"
    \begin{subfigure}{.475\linewidth}
      \includegraphics[width=\linewidth]{Model/figs/model_a.eps}
      \caption{Porovnání simulovaného a reálného zrychlení vozidla}
    \label{fig:model_real_a}
    \end{subfigure}
    
    \medskip % create some *vertical* separation between the graphs
    \begin{subfigure}{.475\linewidth}
      \includegraphics[width=\linewidth]{Model/figs/model_v.eps}
      \caption{Porovnání nasimulované a reálné rychlosti vozidla}
      \label{fig:model_real_v}
    \end{subfigure}\hfill % <-- "\hfill"
    \begin{subfigure}{.475\linewidth}
      \centering
      \includegraphics[width=\textwidth]{Model/figs/odporove_sily.eps}
      \caption{Odporové síly působící na model kolejového vozidla}
      \label{fig:odpor}
    \end{subfigure}

    \caption{Porovnání simulovaného modelu a reálného vozidla}
    \label{fig:porovnani_model_16Ev}
\end{figure}

Cílem kapitoly nebylo přesně naladit model na reálná data, jelikož v praxi nejsou všechny vozy stejné a nalezené konstanty by se všude lišily.
Proto jsem se snažil model naladit, aby alespoň řádově odpovídal realitě. 
Na obr.~\ref{fig:model_real_fm},~\ref{fig:model_real_a} a~\ref{fig:model_real_v} můžeme vidět, 
že data simulovaná a naměřená se řádově shodují a~pro vygenerování dat pro následnou filtraci se jedná o dostatečnou shodu.
Dále na obr.~\ref{fig:odpor} lze vidět součet odporových sil $F_{\textup{odporove}} = F_{\textup{odpor}} + F_{\textup{vzduch}} $, působících proti směru pohybu.

\newpage
\section{Přidání nejistot měření}
\label{sec:noise}
Pro otestování robustnosti odhadovacích metod, které budou popsány v~kapitole~\ref{sec:metody}, je nutné přidat k
vygenerovaným datům určitou nejistotu měření.
Proto jsem se rozhodl přidat k simulovaným datům rušení.
K měření rychlosti jsem přidal rušení \textit{Náhodná procházka} (z angl. \textit{Random walk}). 
Jedná se o~náhodný proces, kde každá následující náhodná hodnota závisí na předešlé hodnotě. V praxi je \textit{Náhodná procházka}
implementována pomocí integrace bílého šumu. Na obr.~\ref{fig:random_walk} 
můžeme vidět příklad náhodné procházky a jejího vlivu na rychlost.
\par
K měření nadmořské výšky $z$ jako nejistotu měření použiji bílý šum, který jsem v Simulinku implementoval pomocí bloku \textit{Band-Limited White Noise} se spektrální hustotou
výkonu (parametr \textit{noise power}) $0.1$.
Simulinkový blok je použit pro metodu ze sekce~\ref{sec:Luenberg}. Pro metody ze sekcí~\ref{sec:EKF} a~\ref{sec:EKF_average} je použita funkce \textit{randn}
pro vygenerování pseudonáhodných čísel.
\begin{figure}[htb!]
    \centering
    \begin{subfigure}[b]{0.45\textwidth}
        \includegraphics[width=\textwidth]{Metody/fig/Luenberg/random_walk.eps}
        \caption{Příklad náhodné procházky}
        \label{}
    \end{subfigure}
    \begin{subfigure}[b]{0.45\textwidth}
        \includegraphics[width=\textwidth]{Metody/fig/Luenberg/velocity_noise.eps}
        \caption{Vliv na rychlost modelu}
        \label{}
    \end{subfigure}
    \caption{Použitá náhodná procházka}
    \label{fig:random_walk}
\end{figure}
