%!TEX ROOT=main.tex
\section{Matematický model kolejového vozidla}

\begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[width=0.8\textwidth]{IPE_drawings/tram.pdf}
    \caption{Podélné síly působící na kolejové vozidlo}
    \label{fig:tram_forces}
\end{figure}
Celý systém můžeme popsat rovnicí, kterou jsem vypozoroval s drobnými variacemi ve článcích: 
\cite{improved_road_grade, automotive, johansson,SAHLHOLM200755, methods_in_vehicle}.
Rovnici jsem zvolil, protože dostatečně popisuje podélnou dynamiku vozidla a také kvůli častým výskytům ve vědeckých článcích. 
Primárně se budu řídit variací rovnice popsané v~\cite{johansson}. 
\par
Síly působící na kolejové vozidlo lze vidět na obr.~\ref{fig:tram_forces}.
Tyto síly jsou popsané rovnicí
\begin{equation}
	m\dot{v} = F_{\textup{motoru}} - F_{\textup{brzdy}} - F_{\textup{vzduch}} - F_{\textup{odpor}} - F_{\textup{naklon}}, \\
	\label{eq:model}
\end{equation}
kde $F_{\textup{brzdy}}$ je síla velice složitá na výpočet, protože kolejové vozidlo má více vagónů, ve kterých se můžou nacházet odlišné brzdy. 
V jakém jsou brzdy stavu se obecně také neví. Tuto sílu také ovlivňuje aktuální teplota spolu s počasím. 
Z výše uvedených důvodů je síla $F_{\textup{brzdy}}$ jako taková obecně neznámá.
Dále se ukazuje, že v běžném provozním režimu kolejové vozidlo brzdí motorem a využití brzd je uplatněno pouze při 
nouzovém brždění či těsně před zastavením, kdy se brzdí mechanicky. Pro odhad sklonu jsou tyto režimy brždění nepodstatné a primárně mne zajímá
případ klidné jízdy kolejového vozidla, kdy se zrychluje a zpomaluje pomocí motoru. 
Proto z~modelu sílu $F_{\textup{brzdy}}$ vynechám a její vliv promítnu jako zápornou hodnotu síly 
$F_{\textup{motoru}}$. 

\par 
Dále síla způsobená náklonem vozovky je
\begin{equation}
	F_{\textup{naklon}} = mg\sin(\alpha),
\end{equation}
kde $\alpha$ je úhel sklonu vozovky, $m$ je hmotnost vozidla a $g$ je tíhové zrychlení.

\par
Síla motoru se spočte jako
\begin{equation}
	F_{\textup{motoru}} = \frac{i_ti_f\eta_t\eta_f}{r_w}M,
\end{equation}
kde $r_w$ je poloměr kola tramvaje a 
$i_t$, $i_f$, $\eta_t$ a $\eta_f$ jsou konstanty pro převod točivého momentu motoru $M$ na sílu. 
Jelikož z dodaných dat jsme byli schopni naměřit přímo sílu motoru $F_{\textup{motoru}}$, tyto konstanty dále nebudu určovat.

\par 
Odpor vzduchu můžeme vyjádřit jako 
\begin{equation}
	F_{\textup{vzduch}} = \frac{1}{2} c_wA_a\rho_av^2,
\end{equation}
kde $c_w$ je součinitel odporu vzduchu, $A_a$ je obsah přední strany vozidla a $\rho_a$ je hustota vzduchu.

\par
Poslední síla, která působí proti pohybu vozidla, je síla valivého odporu
\begin{equation}
	F_{\textup{odpor}} = mgc_r\cos(\alpha) \approx mgc_r,
\end{equation}
kde $c_r$ je součinitel valivého odporu. 
Pro úhly sklonu, které se nachází na silnicích, je vliv $\cos(\alpha)$ podstatně nižší než další 
odporové vlivy. Úhel $\alpha$ ovlivňuje následující model o mnohem více skrz $F_{\textup{naklon}}$. 
Proto je ve článku~\cite{johansson} vliv $\cos(\alpha)$ zanedbán a rovnice je zjednodušena. Z tohoto předpokladu také vyjdu.

