%!TEX ROOT=main.tex

\section{Realizace experimentu}

Jelikož v problematice odhadu sklonu vozovky vidím jako jeden z hlavních problémů nedostatek etalonů pro kontrolu výsledků, 
rozhodl jsem se před fúzí dat z tramvaje uskutečnit pokus v laboratorních podmínkách s předem známým profilem trati, 
po kterém nechám jet speciálně postavený vozík ze stavebnice lego mindstorms.
\par 
Tímto experimentem bych chtěl otestovat hlavně funkce již implementované v Matlabu a porovnat je mezi sebou. Fúze dat bude testována na více rychlostech.

\subsection{Navržení tratě}
Trať byla oblepena papíry s rovnou černou čarou pro vozítko, aby se drželo uprostřed tratě a nevypadlo. Následně byly na straně papíru vytisknuty 
kontrolní barevné odrážky pro lehčí zpracování dat. Tyto odrážky jsem použil na vypracování etalonu sklonu. 

\begin{figure}[h!]
    \centering
    \begin{subfigure}{0.3\textwidth}
        \includegraphics[width=\textwidth]{Experiment lego mindstorms/Images/trat.pdf}
        \caption{První třetina tratě}
        \label{pic:trat_0}
    \end{subfigure}
    \hfill
    \begin{subfigure}{0.3\textwidth}
        \includegraphics[width=\textwidth]{Experiment lego mindstorms/Images/trat1.pdf}
        \caption{Druhá třetina tratě}
        \label{pic:trat_1}
    \end{subfigure}
    \hfill
    \begin{subfigure}{0.3\textwidth}
        \includegraphics[width=\textwidth]{Experiment lego mindstorms/Images/trat2.pdf}
        \caption{Třetí třetina tratě}
        \label{pic:trat_2}
    \end{subfigure}
            
    \caption{Konečná podoba postavené tratě}
    \label{pic:trat}
\end{figure}

\subsection{Postavení vozítka}
Vozítko jsem postavil ze stavebnice lego mindstorms-EV3, na kterém byl ze strany přichycen senzor na detekci barev 
pro načtení kontrolních odrážek na trati, aby bylo z dat bezpečně čitelné, kdy vozítko mění sklon. 
Následně dva motory pro pohyb kol a jeden pro zatáčení. 
V poslední řadě na vozítku bude umístěn senzor pro detekci odraženého světla, 
který pomocí PID regulátoru bude vozítko držet na černé čáře, aby jelo co nejrovněji. 
Co se týče externích senzorů, ještě na vozítku byla umístěna IMU jednotka: ADIS 16465-1bmlz pro získání dat z akcelerometru a z gyroskopu, 
ze kterých bude následně odhadnut sklon tratě.

\begin{figure}[h!]
    \centering
    \begin{subfigure}{0.3\textwidth}
        \includegraphics[width=\textwidth]{Experiment lego mindstorms/Images/vozitko_predek.pdf}
        \caption{Vozítko ze předu}
        \label{fig:vozitko_predek}
    \end{subfigure}
    \hfill
    \begin{subfigure}{0.3\textwidth}
        \includegraphics[width=\textwidth]{Experiment lego mindstorms/Images/vozitko_strana.pdf}
        \caption{Vozítko ze strany}
        \label{fig:vozitko_strana}
    \end{subfigure}
    \hfill
    \begin{subfigure}{0.3\textwidth}
        \includegraphics[width=\textwidth]{Experiment lego mindstorms/Images/vozitku_imu.pdf}
        \caption{Vozítko ze shora s již přichycenou IMU jednotkou}
        \label{fig:vozitko_imu}
    \end{subfigure}
            
    \caption{Postavené vozítko k experimentu s lego mindstorms}
    \label{fig:vozitko_lego_mindstorms}
\end{figure}


