%!TEX ROOT=main.tex

\newcommand{\cmark}{\ding{51}}%
\newcommand{\xmark}{\ding{55}}%

\chapter{Související práce v oblasti odhadu sklonu vozovky}
\label{sec:related_work}

Na téma odhadu sklonu vozovky a případně s tím spojený odhad dalších parametrů vozidla bylo napsáno mnoho vědeckých článků.
V následující kapitole uvedu alespoň některé z nich, a to podle mého subjektivního výběru.
Po popsání souvisejících prací provedu jejich následné zhodnocení, 
abych zjistil, zda jsou vhodné pro dosažení cíle mé bakalářské práce, kterým je odhad sklonu vozovky.

\section{S GNSS}  
Jako první zmíním způsob odhadu sklonu pomocí GNSS přijímače a změřeného poměru vertikální a horizontální rychlosti zmíněný v článku~\cite{bae_hs}. 
Jsou zde uvedeny dva možné způsoby implementace, 
kde první je pomocí jedné antény přichycené na střechu vozidla a druhý pomocí dvou antén na střeše vozidla, vzdálené od sebe fixní délkou. 
První způsob se zdá být obecněji výhodnější. 
Jedna anténa může být umístěna kamkoliv na střechu vozidla, oproti dvěma anténám, kde existují restrikce. 
Zadruhé, jedna anténa je robustnější vůči problémům se ztracením signálu a příchodů signálu z více cest, což je způsobeno odrazem a ohybem. 
Zatřetí, je nutno pořídit pouze jednu anténu, což je levnější možnost. 
Nakonec, výpočet sklonu z jedné antény zmenší odchylku způsobenou instalací.
\par
Mezi nevýhody této metody patří špatná funkce v oblastech s vysokými budovami, stromy, tunely a obecně velkými objekty. 
Jelikož průmyslový partner požaduje správnou funkci metody i 
pro tramvaje, které jezdí městskou zástavbou, tak je toto omezení pro náš případ kritické, a proto bych tuto metodu nedoporučil.


\section{S barometrem a GNSS}
Metoda zmíněna v~\cite{improved_road_grade} pro odhad sklonu využívá fúze barometru, 
GNSS rychlosti, GNSS nadmořské výšky, rychlosti vozidla a točivého momentu motoru. 
Jelikož se jedná o fúzi již více senzorů, metoda je robustnější vůči výpadkům měření z kteréhokoliv ze senzorů.
Nicméně metoda se stále spoléhá na měření z GNSS, které se ukazuje ve městech jako problémové. 

\section{S akcelerometrem a odhadem rychlosti z odometrie}
V článku~\cite{OHNISHI2000235} byly k odhadu sklonu využity výstupy z 
akcelerometru a odhadu rychlosti z odometrie (dále metoda označována jako~\cite{OHNISHI2000235}a). 
Následně variací komplementárního filtru, který je znázorněný na obr.~\ref{fig:complementary_accel},
byly tyto hodnoty sfúzovány. Z naměřených hodnot se následně spočte sklon pomocí vzorce 
\begin{equation}
	\begin{aligned}
		& a_{\textup{sen}} = a + g \sin{\alpha} \; ,\\
		& \alpha \approx \sin{\alpha} = \frac{a_{\textup{sen}}-a}{g} \; ,
	\end{aligned}
\end{equation} 
kde $\alpha$ je sklon vozovky (tento úhel je malý, a proto byl použit předpoklad, že
$\sin(\alpha) \approx \alpha$), $a_{\textup{sen}}$ je zrychlení naměřené z akcelerometru, 
$a$ je podélné zrychlení vozidla a $g$ tíhové zrychlení.
\begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[width=1\textwidth]{IPE_drawings/akcel.pdf}
    \caption{Komplementární filtr pro odhad sklonu vozovky}
    \label{fig:complementary_accel}
\end{figure}

V tomto článku byl zanedbán odpor jízdy (odpor vzduchu + valivý odpor).
Stejný princip výpočtu sklonu vozovky byl použit i v~\cite{automotive}, kde byla pouze odlišně odhadována rychlost vozidla.
Mezi výhody by mohla patřit jednoduchá implementace metody. Na druhou stranu, metoda využívá veličiny, které
se u kolejových vozidel většinou odhadují ze stejného senzoru, a proto by jejich fúze nedávala smysl.

\section{S GNSS a více měřením ze stejné trasy}
\label{sec:related_EKF}

V článku~\cite{johansson} je popsána metoda, která využívá více naměřených hodnot ze stejné dráhy, kde je výsledná mapa aktualizována pomocí 
\textit{distributed data fusion method}. Metoda váhuje data pomocí proměnlivých matic chybových kovariancí v algoritmu 
rozšířeného Kalmanova filtru. 
Způsob aktualizace mapy získané novými měřeními je detailně popsán v~\cite{Gustafsson2000AdaptiveFA}.  
\par
Mezi výhody patří snížení chyb z měření vlivem průměrování více dat ze stejné trasy. 
Samozřejmou nevýhodou je, že tato metoda předpokládá projetí jedné cesty vícekrát.

\section{S výškovými údaji z map}
Tato metoda se spoléhá pouze na GNSS pro měření pozice, aniž by vyžadovala použití dalších senzorů.
Pouze se využívá výškový profil map vyfocený z družic s různým vzorkováním (v Praze je údaj uváděn každý $1\, \si{m}$~\cite{geoportal}).
Z výškového profilu se pomocí numerické derivace vytvoří úhlový profil.
\par
Výhoda metody by spočívala v možnosti celého zpracování profilů tratí bez nutnosti jakéhokoliv měření ve vozidle.
Nevýhodou této metody je nicméně fakt, že je nutné mít pro danou oblast výškové údaje ve vysoké kvalitě. Jak bylo zmíněno, 
úhlový profil se z výškového profilu získá numerickou derivací, čímž ale pro nepřesná data mohou vznikat signifikantní chyby.
\par
Na obr.~\ref{fig:height_prague} je vizuálně znázorněn segment výškové mapy Prahy. Pro vygenerování mapy v prostředí Matlab jsem použil 
kód od spolužáka Matěje Kříže. 
\begin{figure}[h!]
    \centering
    \includegraphics[width=1\textwidth]{Introduction/prague_height_map.eps}
    \caption{Příklad vizualizace výškových dat z mapy Prahy}
    \label{fig:height_prague}
\end{figure}

\section{Shrnutí nejvýznamějších metod}
Hodně metod se spoléhá na GNSS přijímače, které musí být kvalitní, 
což je následně spojeno s velkou cenou, a i kvalitní přijímače mají problémy ve městě s velkými objekty.
Proto se ukazuje velice výhodné zvolit cestu fúze dat měřených z více senzorů.
\par
Mnoho článků mělo velice podobné řešení, proto jsem se rozhodl popsat pouze ta nejpodstatnější. Souhrn všech článků lze vidět v 
následující tabulce~\ref{tab:porovnani_metod}, kde jsou srovnány esenciální senzory a nutné veličiny ze všech článků.
\par
S ohledem na výše uvedené výhody a nevýhody jednotlivých metod a po zhodnocení dostupných senzorů na palubě vozidla jsem se zaměřil na dvě publikace.
První je článek~\cite{johansson} (sekce~\ref{sec:related_EKF}) a to kvůli využívání více měření ze stejné trasy, přehlednosti a v neposlední řadě kvůli kladné reputaci autora.
Další mnou zvolenou publikací je kniha~\cite{automotive}. Jelikož se jedná o knihu, tak je zde vše pohodlně čitelné.

\begin{table}[htb!]
	\tiny %\small 
	\centering
	\begin{tabular}{l*{7}{>{\centering\arraybackslash}p{5em}}c@{}}
		\toprule
		\textbf{Senzory:} & Akcelerometr & GNSS & Točivý moment motoru & Barometr & Informace o brždění, přidání rychlosti & Více dat ze stejné trasy & Snímač rychlosti kol\\
		\textbf{Metody} & & & & & & & \\
		\midrule
		\cite{bae_hs}  & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} &\\[1ex]
		\cite{improved_road_grade}  & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} &\\[1ex]
		\cite{johansson}  & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} &\\[1ex]
		\cite{SAHLHOLM200755} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} &\textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} &\\[1ex]
		\cite{OHNISHI2000235}a & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}}& \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} &\\[1ex]
		\cite{OHNISHI2000235}b & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}}& \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} &\\[1ex]
		\cite{automotive}a & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}}& \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} &\\[1ex]
		\cite{automotive}b & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} &\textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}} & \textcolor{red}{\scalebox{2}{\xmark}}& \textcolor{green}{\scalebox{2}{\cmark}} &\\[1ex]
		\bottomrule
	\end{tabular}
	\caption{Porovnání studovaných metod v tabulce}
	\label{tab:porovnani_metod}
\end{table}
