%!TEX ROOT=main.tex

\section{Použité metody na odhad sklonu dráhy}
Primárně jsem se rozhodl tento experiment využít na otestování funkcí již naimplementovaných v Matlabu.

\par
První jsem zvolil funkci \textit{complementaryFilter}, která fúzuje akcelerometr, gyroskop a magnetometr. Jelikož se na naší IMU jednotce 
nenachází magnetometr, 
tato možnost fúze nebyla využita. 
Komplementární filtr využívá gyroskop pro přesnost, jelikož není moc náchylný na externí síly. Akcelerometr je využit na dlouhodobější profil, 
jelikož nemá tendenci tolik driftovat.  
Poměr hodnot byl zvolen jako $0.01 - akcelerometr$ a $0.99 - gyroskop$.
\par
Jako další byl využit \textit{imufilter}, používající šesti osý Kalmanův filtr, který sleduje chyby v orientaci, odchylky gyroskopu a lineární akcelerace. 
Místo toho aby přímo odhadoval orientaci, tak se snaží odhadovat chybový model s rekurzivní aktualizací podle vzorce: 
\begin{equation}
    x_k = \begin{bmatrix}
        \theta_k \\
        b_k \\
        a_k
    \end{bmatrix} = F_k \begin{bmatrix}
        \theta_{k-1} \\
        b_{k-1} \\
        a_{k-1}
    \end{bmatrix} + w_k,
\end{equation}
kde $\theta_k$ je chybový vektor orientace v čase k, $b_k$ je vektor poměru odchylky od nulového úhlu, měřen v $\textup{deg/s}$ a čase k, 
$a_k$ je chyba akcelerace naměřená v jednom senzorovém rámci, v násobcích $\textup{g}$ a čase k, $w_k$ je vektor aditivního vzruchu, $F_k$ je stavový model přechodu.
\par
Konstanty jako vstup funkce byly vyčteny z datasheetu pro IMU jednotku jako: 

\begin{table}[ht]
    \centering
    \begin{tabular}{|c|c|}
        \hline
        Sample rate[Hz] & 2000   \\ \hline
        DecimationFactor[] &  1  \\ \hline
        AccelerometerNoise[$(\textup{m/s}^2)^2$] &  3.4574$\cdot 10^{-5}$  \\ \hline
        GyroscopeNoise[$(\textup{rad/s})^2$] &  1.0966$\cdot 10^{-6}$ \\ \hline
        GyroscopeDriftNoise[$(\textup{rad/s})^2$] &  9.4018$\cdot 10^{-11}$  \\ \hline
        LinearAccelerationNoise[$(\textup{m/s}^2)^2$] &  0.0096  \\ \hline
        LinearAccelerationDecayFactor[] & 0.5000   \\ 
        \hline
    \end{tabular}
    \caption{Nastavené konstanty pro funkci \textit{imufilter} v Matlabu}
    \label{tab_imu_filter_constants}
\end{table}
