%!TEX ROOT=main.tex

\chapter{Použité metody na odhad sklonu}
\label{sec:metody}

Pro odhad sklonu vozovky jsem si vybral 3 metody. První je založená na Luenbergerovu pozorovateli, druhá na diskrétním rozšířeném Kalmanovu filtru (EKF)
a poslední využívá EKF s průměrováním dat z více projetí stejné trasy.
\par
Luenbergerův pozorovatel je lehký na implementaci, ale dokáže pracovat pouze s lineárním modelem, což model popsaný rovnicí \ref{eq:model} není.
Proto je zapotřebí rovnici zlinearizovat, a to může vést k chybám. Pro správnou funkci této metody s daty, které obsahují nejistoty 
měření, je zapotřebí najít ideální místo pólů pozorovatele, což může být složité.
\par
EKF oproti Luenbergerovu pozorovateli linearizuje model v každém iteračním kroku okolo aktuálního bodu. Proto předpokládám 
menší chyby způsobené linearizací. Dále nalezení potřebných matic, 
které určující nejistoty měření a parametrizují EKF, vidím jako snazší.
\par
Jako poslední naimplementovanou metodu ukáži EKF s průměrováním dat z více projetí, což 
by mělo dále zpřesnit odhad sklonu vozovky díky snížení statistické nejistoty měření.

\input{Metody/Luenberger.tex}

\input{Metody/Kalman.tex}

\input{Metody/EKF_average.tex}